Flexibelt arbete avgörande för medarbetares nöjdhet

Undersökningen, som besvarats av runt 4000 Akavia-medlemmar, visar bland annat att 70 procent av de svarande arbetar på distans två eller fler dagar per vecka och strax över hälften svarade att de skulle överväga att byta jobb om alternativet för distansarbete minskade. IT-akademiker sticker ut i statistiken och 79 procent svarade att de arbetar 2 dagar eller mer på distans.
Mer än hälften av professionerna svarade att minskade möjligheter till distansarbete skulle få dem att överväga att byta arbetsgivare. IT-akademiker sticker ut även här, 63 procent menar att de skulle överväga att byta arbetsgivare om möjligheten till distansarbete skulle förändras. Även personalvetare och jurister ligger högt med 59 respektive 54 procent. Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef, menar att siffrorna visar en samhällsförändring.
– Vi ser hur distansarbetet blivit en hygienfaktor för många av våra medlemmar. Möjligheten till distansarbete värderas så pass högt att medlemmar kan tänka sig byta arbetsgivare om alternativet minskar. Arbetsgivare måste ta detta på allvar om de vill förbli attraktiva. Det flexibla arbetslivet var inte en tillfällig trend under pandemin, det är här för att stanna.
Akavias undersökning visar också att det finns stora skillnader i flexibilitet mellan sektorer. Anställda inom privat sektor har störst möjlighet att påverka i vilken utsträckning de arbetar på distans och 31 procent svarar att de kan bestämma helt själva utan att stämma av med chef.
Inom statlig och kommunal sektor är möjligheterna till distansarbete mer begränsade och nästan hälften av de som arbetar i kommunal sektor svarar att möjligheterna till distansarbete till stor del styrs av arbetsuppgifterna.
– Arbetsgivare som vill rekrytera och behålla anställda måste erbjuda flexibla arbetsformer för att förbli konkurrenskraftiga. De som inte anpassar sin verksamhet efter det nya flexibla arbetslivet kommer att gå miste om kompetent arbetskraft, säger Patrik Nilsson.
Nyckelord
Kontakter
PressfrågorAkavia
Tel:0706652955Bilder
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Förhandlingar i hamn om förändringar i avtalen mellan Saco-S och Arbetsgivarverket2.10.2023 12:36:48 CEST | Pressmeddelande
Förhandlingar om förändringar i avtalen mellan Saco-S och Arbetsgivarverket avslutades under lördagen. De nya bestämmelserna omfattar flera förbättrade medlemsvillkor, bland annat möjligheten till extra pensionsavsättning och utökad flexibilitet att växla semestertillägget mot lediga dagar.
Ny undersökning: Nyexaminerade akademiker står starka på arbetsmarknaden efter pandemin21.9.2023 09:53:33 CEST | Pressmeddelande
Sedan 1960-talet har fackförbundet Akavia, då Civilekonomerna och Jusek, undersökt hur möjligheterna ser ut för nyexaminerade akademiker att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Årets undersökning visar på en stark arbetsmarknad och trots ett svårt ekonomiskt läge tycks framtiden för nyexaminerade akademiker se ljus ut, åtta av tio har fått anställning inom tre månader efter avslutade studier.
Akavia om regeringens budget för rättsväsendet: Välkommen satsning på rättsområdet – men mer än ökad budget behövs för att vända utvecklingen14.9.2023 16:01:48 CEST | Pressmeddelande
Idag bjöd statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer in till pressträff där regeringens satsningar på det rättspolitiska området presenterades som en del av den kommande budgetpropositionen. Fackförbundet Akavia, med 135 000 akademiker, däribland många som arbetar inom rättsväsendet, välkomnar budskapet om ökade resurser till rättsväsendet.
AI ställer nya krav – så blir framtiden för ekonomer11.9.2023 08:01:23 CEST | Pressmeddelande
AI, automatisering och digitalisering kommer att innebära stora förändringar för ekonomrollen, enligt en färsk rapport från fackförbundet Akavia. – Det livslånga lärandet kommer att vara en självklar del av framtidens arbetsliv, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Akademiker nöjda på arbetet – men har för mycket att göra28.8.2023 08:02:18 CEST | Pressmeddelande
Närmare åtta av tio akademiker i Sverige är ganska eller mycket nöjda med sitt arbete. Samtidigt upplever hälften att de har för mycket att göra på jobbet och tre av tio upplever stressymptom en gång i veckan eller oftare. Det visar en ny undersökning som Akavia genomfört bland sina medlemmar, i syfte att undersöka akademikers arbetsmiljö och vilka faktorer som skapar trivsel och välbefinnande på arbetsplatsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum