Stark extrovert norm kan exkludera chefer
Många barn och unga uppmanas ofta i skolan att ta mer plats och ta för sig. Normen om extroversion är mycket stark i västvärlden, särskilt i Sverige, vilket innebär att introverta personer pressas att anpassa sig. Det är mycket tydligt i arbetslivet vilket kan bli exkluderande för den med en introvert personlighet. Det gäller inte minst i synen på vem som kan och vill bli chef.
- Dagens arbetsliv kan vara en utmaning för introverta personer. Grupparbete, kontorslandskap och mötesintensiva dagar ger energi till den extroverta, men kostar på för den introverta. Om ledningen saknar förståelse och kunskap om introvertas behov är risken stor att förutsättningar och arbetsmiljö försämras. Då riskerar organisationen att förlora viktig kompetens. Vi behöver kognitiv mångfald även på chefspositioner, säger Joakim Pettersson, chef Samhälle och utredning, Ledarna.
Extro- eller introversion föds vi med och nästan var tredje person i västvärlden är introvert. En undersökning av 22 000 personlighetstestade chefer från 116 länder visade att 35 procent av dem var introverta. Globalt är introverta inte underrepresenterade bland chefer, men det är stora skillnader mellan länder. I Sydkorea var hela 58 procent av cheferna introverta. I Sverige var det bara 23 procent – lägst andel av alla jämförda länder.
- En vanlig bild av chefen är en socialt öppen och utåtriktad person som gärna står i centrum. Det är en norm som kan göra att många introverta väljer bort chefsyrket i tron att det inte är något för dem, trots att de har chefspotential. Den extroverta normen påverkar också rekryteringsprocesser. Det finns fördomar om att introverta inte kommer att trivas i en ledarroll och det läggs stor vikt vid att göra ett bra första intryck, vilket ofta sammankopplas med att vara spontan och utåtriktad, säger Anki Udd, ledarskapsutvecklare Ledarna.
Ledarna menar att för att få de bästa cheferna så behöver bilden av vem som kan vara chef breddas. Kompetensbaserad rekrytering hjälper arbetsgivare att se förbi ideal, normer och eventuella fördomar. När fokus läggs på den sökandes erfarenheter, kompetenser och vad man de facto har åstadkommit, minskar risken att anställa baserat på förutfattade meningar.
- Om normen är säger att det är viktigt att höras och synas för att vara lämpad som chef, är risken stor att arbetsgivare vanemässigt väljer bort mer stillsamma kandidaterna. Det kan missgynna de mer introverta kandidaterna som i högre utsträckning har en mer inlyssnande och eftertänksam framtoning, säger Joakim Pettersson, chef Samhälle och utredning, Ledarna.
Läs rapporten Introvert och chef – ett underskattat drag här
Kontakter
Carina KitPressekreterare
Tel:0732 61 88 62carina.kit@ledarna.seBilder
Om
Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 96 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.
Följ Ledarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ledarna
Jämställt i toppen först år 213523.10.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt, kommer jämställda ledningsgrupper uppnås först år 2135. Detta enligt beräkningar från Sveriges chefsorganisation Ledarna baserade på SCB:s siffror.
Ledarna hyllar chefer på Alla chefers dag16.10.2024 09:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idag, den 16 oktober, firas chefer världen över. I Sverige tar chefsorganisationen Ledarna ledningen för att uppmärksamma Alla chefers dag. Syftet med dagen är att belysa vikten av gott ledarskap och framhäva chefernas betydelse för verksamheters framgång.
Ledarna lanserar Chefsfakta: allt du behöver veta om chefer i siffror19.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu lanseras Chefsfakta, en portal där Ledarna samlat fakta och statistik om chefer. Syftet är att ge ökad kunskap kopplat till chefer och chefers vardag. På Chefsfakta kan du enkelt navigera i statistik gällande Sveriges chefer.
Sandhya Mathur, Factory Manager Unilever, är Framtidens kvinnliga ledare 202416.5.2024 19:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges chefsorganisation Ledarna korar för 18:e året i rad Framtidens kvinnliga ledare. Syftet är att visa på förebilder och inspirera fler unga kvinnor att bli chefer. Årets vinnare är Sandhya Mathur, Factory Manager Unilever.
Arbetsmiljön sämre för kvinnor12.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Åtta av tio chefer upplever att deras nuvarande organisatoriska och sociala arbetsmiljö är mycket eller ganska bra. Samtidigt upplever drygt var fjärde chef att de sällan eller aldrig har tid för återhämtning. Men det är stora skillnader mellan sektorerna. Det visar Ledarnas nya rapport Chefers egen arbetsmiljö – vem företräder chefen?
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum