Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Regelförenkling gav många positiva effekter

Dela
I en ny rapport har Tillväxtanalys studerat vilken effekt sänkt minimikrav på aktiekapital har haft. Utvärderingen visar att antalet nya aktiebolag som leds av kvinnor i framförallt tjänstesektorn ökat efter reformen.

För att starta ett aktiebolag finns idag ett lägsta krav på kapital. Kapitalkravet har förändrats vid flera tillfällen. År 2010 sänktes kravet från 100 000 kronor till 50 000 kronor. I en ny rapport har Tillväxtanalys utvärderat effekterna av sänkningen ur ett näringspolitiskt perspektiv.

Resultaten visar att sänkningen har haft många positiva effekter. Bland annat kan man se att antalet nystartade aktiebolag inom branscher som kräver låga initiala kapitalinvestering, mestadels i tjänstesektorn, ökat med 35 procent efter reformen. Framförallt märks en ökning av antalet aktiebolag som leds av kvinnor med 27 procent.

– Det är känt att entreprenörskap är viktigt för ekonomisk utveckling och för sysselsättningen. Våra resultat pekar på att regelförenklingar, såsom ett sänkt krav på aktiekapital, är ett positivt sätt att stimulera nya företag, säger Chizheng Miao, analytiker, Tillväxtanalys.

Studien visar även att reformen haft positiv effekt sett till åldersgrupper i samhället. En ökning av registrerade aktiebolag märks i åldern yngre än 35 år samt äldre än 55 år. Resultaten visar också att sannolikheten för tidigare egenföretagare ( enskild firma eller handelsbolag) att starta ett aktiebolag ökade efter kapitalkravet sänkts. Däremot verkar reformen inte ha påverkat produktiviteten nämnvärt.

Läs mer om rapporten på www.tillvaxtanalys.se

Kontakter

Bilder

Om

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Studentplan 3
831 40 Östersund

010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye