
Stockholmarna tror att översvämning och skogsbränder kan påverka bostadspriserna

– Stockholmarna upplevde närheten till de omfattande skogsbränderna i Västmanland 2014 eller minns värmeböljan och torkan 2018. Det här gör att det är naturligt att de också funderar över hur detta kan påverka var och en, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
När det gäller översvämning på grund av höjda vattennivåer tror även många av stockholmarna att det kan komma att påverka bostadspriserna.
– Än så länge är det inte så vanligt att områden översvämmas på grund av höga flöden och höjda vattennivåer men det kommer bli vanligare i framtiden. I dagens nybyggnation måste vi ta hänsyn till att vädret kan komma att förändras eller att extrema vädersituationer uppstår oftare så vi inte bygger in problem som vi kan få sota för i framtiden, säger Martin Hedberg.
– Det är ett viktigt steg att kommunerna axlar ansvaret och gör ordentliga planer med beaktande av risken för skador på grund av extremväder. Marken som ska användas måste klara av tänkbara scenarier och infrastruktur samt byggnader behöver vara framtidssäkrade för kommande generationer. Det kan bland annat vara olika former av extremväder som kraftiga snöfall, snösmältning, skyfall eller ras och skred. Här har staten ett viktigt ansvar för att påskynda samhällets klimatanpassning, säger Martin Hedberg och fortsätter.
– I de fall kommunen ändå väljer att ge tillstånd att bygga på mark som inte är lämplig
men är osäker på om marken klarar framtida klimatförändringar så finns begreppet flexmark. Det antyder att marken på sikt inte är lämplig att nyttja till byggnader och infrastruktur och att vi i framtiden kan tvingas återställa marken eftersom konsekvenserna av klimatförändringarna blir för omfattande.
*Slutrapport från programberedningen för hållbar omställning
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar. 1016 webbintervjuer gjordes bland den svenska allmänheten i åldrarna 18-79 år i december 2022. Frågan som ställdes: Tror du att något av följande kan påverka priserna på bostäder i Sverige negativt under de kommande tio åren, med tanke på extrema väderförhållanden? Svarsalternativ (flera svar möjliga): Översvämning på grund av höjd vattennivå i hav, sjö eller annat vattendrag, översvämning på grund av skyfall, brand i skog och mark, låga grundvattennivåer, långvarig torka, mögel- och insektsangrepp, storm, ras och skred, snölast/snötryck, åska, inget av ovanstående, vet inte.
För ytterligare information kontakta:
Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist, 070-601 0405, martin.hedberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se
Nyckelord
Bilder

Dokument
Länkar
Om

Tegeluddsvägen 11-13
106 50 Stockholm
08-588 41850https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Följ Länsförsäkringar
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar
Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande
Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.
Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.
Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.
”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande
Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.