Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Fortsatt prisuppgång för bostadsrätter

Dela
I april steg bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent och har nu ökat med 4 procent de senaste tre månaderna. Villapriserna i riket låg stilla den senaste månaden, men fortsätter stiga i Stockholm och Malmö. Priserna på fritidshus i Sverige backar på nytt. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
I april steg bostadsrättspriserna med 1 procent, medan villapriserna låg stilla. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I april steg bostadsrättspriserna med 1 procent, medan villapriserna låg stilla. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Mycket tyder på att vi nu närmar oss slutet av räntehöjningarna, vilket ökar tryggheten hos de som ska köpa ny bostad. Vi väntar vi oss att antalet bostadsaffärer ökar successivt under resten av året, eftersom det nu blir enklare att planera sin boendeekonomi, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

I Stor-Göteborg, Stor-Malmö och centrala Malmö steg bostadsrättspriserna med 2 procent i april, medan de i Stor-Stockholm och centrala Göteborg ökade med 1 procent. I centrala Stockholm låg priserna stilla den senaste månaden. I riket som helhet visar bostadsrättspriserna en uppgång med 1 procent i april och har nu ökat med 4 procent de senaste tre månaderna.

– Vår bedömning är att det största prisfallet ligger bakom oss och att läget på bostadsmarknaden stabiliseras under försommaren. Efter ett år med stigande räntor, ett kraftigt prisfall och därför olika bilder av bostädernas värde har nu köpare och säljare åter lättare att mötas prismässigt, säger Marcus Svanberg.

I Stor-Stockholm och Stor-Malmö ökade villapriserna med 1 procent i april, medan de förblev oförändrade i Stor-Göteborg. Även villapriserna i riket låg stilla den senaste månaden. På årsbasis har villapriserna nu backat med 13 procent.

Under de senaste månaderna har fritidshuspriserna succesivt mattats av och visar nu att priserna minskar med 4 procent på årsbasis.

– Under början av året har det funnits osäkerhet hos både köpare och säljare, vilket gjort att betydligt färre bostäder än vanligt hittills bytt ägare. Även om oron för höga elpriser och inflationen har avtagit något kan priserna fortsätta att sjunka ytterligare om konjunkturen försämras, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna sjunkit mest under året:

Villor Prisutveckling Bostadsrätter Prisutveckling
1. Västmanlands län -17% 1. Örebro län -18%
2. Södermanlands län -16% 2. Kronobergs län -17%
3. Gotlands län -16% 3. Västerbottens län -16%

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem
Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller
Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 140 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, presschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 24 830 bostadsrätter och 10 911 villor under februari 2023–april 2023. Tremånaderssiffran är en jämförelse med november 2022–januari 2023, årssiffran är en jämförelse mellan februari 2022–april 2022 och enmånadssiffran är en jämförelse mellan januari 2023–mars 2023 och aktuell period. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 4 278 fritidshus under maj 2022–april 2023 och utvecklingen jämförs med föregående tolvmånadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 1%

+ 4%

- 10%

42 903

Centrala Stockholm

± 0%

+ 3%

- 10%

102 879

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 5%

- 9%

63 499

Centrala Göteborg

+ 1%

+ 6%

- 11%

62 800

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 5%

- 11%

45 608

Centrala Malmö

+ 2%

+ 2%

- 11%

37 602

Stor-Malmö

+ 2%

+ 2%

- 10%

34 536

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

± 0%

+ 1%

- 13%

3 736 000

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 3%

- 15%

6 939 000

Stor-Göteborg

± 0%

+ 1%

- 16%

5 367 000

Stor-Malmö

+ 1%

+ 3%

- 15%

4 766 000

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

- 4%

2 237 000

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I april steg bostadsrättspriserna med 1 procent, medan villapriserna låg stilla. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
I april steg bostadsrättspriserna med 1 procent, medan villapriserna låg stilla. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2022 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 26 400 objekt till ett försäljningsvärde av 71,9 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjunde året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2022.


Om Länsförsäkringar:

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Fler bostadsaffärer väntas under hösten8.9.2023 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

Villapriserna i Sverige var oförändrade under augusti, medan bostadsrättspriserna backade med 1 procent. Bostadsrättspriserna ligger nu på samma nivå som för ett år sedan, det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Trots fortsatta räntehöjningar väntas stabila priser och fler bostadsaffärer till hösten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum