Högsäsong för huggormar – agera snabbt om du blir biten

Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd. Rekordåret 2018 togs 1225 samtal emot om huggormar, jämfört med 848 samtal under 2022. Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot 37 frågor i ämnet, men antalet väntas snart stiga.
– Nu går vi snart in i högsäsongen för huggormsbett. Det är viktigt att genast ringa 112 när man blivit biten, eftersom de första timmarna är mest kritiska. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. Håll den utsatta kroppsdelen stilla för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.
Observation på sjukhus nödvändig
Alla huggormsbitna bör observeras på sjukhus, för att eventuella reaktioner snabbt ska kunna behandlas med ett effektivt motgift. Tack vare motgiftet är dödsfall mycket ovanliga.
– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.
Om du är osäker på om du blivit biten av en huggorm, ring 112 och begär Giftinformation, för riskbedömning och råd. Man ser oftast två små instickshål där ormen bitit, och om ormen har injicerat gift, svullnar det ofta kring bettstället.
När någon har blivit biten av en orm:
- Ring 112.
- Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
- Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
- Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
- Lämna bettstället i fred.
Fem små fakta och tips:
- Små ormar är också farliga.
- Huggormar är fridlysta.
- Huggormar kan både simma och klättra.
- Plocka aldrig upp ormar.
- Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.
Relaterad information
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Vårdkontakt viktig vid humörsvängningar av finasterid eller dutasterid12.5.2025 09:39:09 CEST | Pressmeddelande
Efter en EU-gemensam granskning bekräftar europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC att självmordstankar kan vara en biverkning för finasterid-tabletter och rekommenderar riskminimerande åtgärder. Även om samband mellan självmordstankar och dutasterid inte har fastslagits införs varningar som en försiktighetsåtgärd. PRAC konstaterar också att nyttan med dessa läkemedel fortsatt överväger riskerna för nuvarande godkända användningsområden.
Fortsatt vädjan om att förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation12.5.2025 09:19:00 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket vädjar fortsatt att tills vidare förskriva GLP-1-receptoragonister endast inom godkänd indikation. Detta med anledning av den globala osäkerheten i tillgången till GLP-1-receptoragonister och för att säkerställa att patienter med störst behov av dessa läkemedel får tillgång till dem.
EMA inleder granskning av chikungunya-vaccinet Ixchiq8.5.2025 08:40:36 CEST | Pressmeddelande
EMA:s säkerhetskommitté (PRAC) har påbörjat en granskning av vaccinet Ixchiq efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar hos äldre personer. Vaccinet ska inte användas till personer 65 år och äldre medan granskningen pågår.
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum