Läkemedelsverket

Högsäsong för huggormar – agera snabbt om du blir biten

Dela
Med vårvärmen kommer huggormarna fram och antalet samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen blir fler. Uppemot 400 personer vårdas varje år på sjukhus till följd av huggormsbett. Många behöver motgift.
Huggorm
Huggorm

Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd. Rekordåret 2018 togs 1225 samtal emot om huggormar, jämfört med 848 samtal under 2022. Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot 37 frågor i ämnet, men antalet väntas snart stiga.

– Nu går vi snart in i högsäsongen för huggormsbett. Det är viktigt att genast ringa 112 när man blivit biten, eftersom de första timmarna är mest kritiska. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. Håll den utsatta kroppsdelen stilla för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Observation på sjukhus nödvändig

Alla huggormsbitna bör observeras på sjukhus, för att eventuella reaktioner snabbt ska kunna behandlas med ett effektivt motgift. Tack vare motgiftet är dödsfall mycket ovanliga.

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Om du är osäker på om du blivit biten av en huggorm, ring 112 och begär Giftinformation, för riskbedömning och råd. Man ser oftast två små instickshål där ormen bitit, och om ormen har injicerat gift, svullnar det ofta kring bettstället.


När någon har blivit biten av en orm:

  • Ring 112.
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
  • Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
  • Lämna bettstället i fred.


Fem små fakta och tips:

  1. Små ormar är också farliga.
  2. Huggormar är fridlysta.
  3. Huggormar kan både simma och klättra.
  4. Plocka aldrig upp ormar.
  5. Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.


Relaterad information

Huggormsbett - Giftinformationscentralen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Pressinbjudan: Förebygga och hantera rest- och bristsituationer på läkemedel10.6.2024 12:31:41 CEST | Pressinbjudan

Fördelning och omfördelning av läkemedel, möjlighet till mer aktivt informationsutbyte vid samverkan och behov av en nationell aktör med övergripande mandat att hantera bristsituationer. Det är några av de 30-tal åtgärder som kan förbättra tillgången till läkemedel och som Läkemedelsverket presenterat i en delrapport till regeringen. Rapportens resultat presenteras på en pressträff, onsdag den 12 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye