Svenska kyrkan Norrköping

Flera satsningar på barnen i S:t Olai kyrka

Dela
S:t Olai kyrka satsar på barnen och deras familjer. Ett nyinköpt “Barnens altarskåp” finns numera i kyrkan, fyllt av till exempel präst- och biskopskläder i barnstorlek, där barnen kan leka och klä ut sig. Kyrkan kommer också att ha en utställning under hela sommaren, som tar upp ämnet stödtecken, så kallade TAKK-tecken, utifrån en barnbok skriven av Hanna Nilsson Lange.
Hanna Nilsson Lange, författare till barnboken Mamma på jobbet
Hanna Nilsson Lange, författare till barnboken Mamma på jobbet

Att stadskyrkan S:t Olai är en plats där också barnen kan trivas och röra sig med självklarhet, är viktigt för S:t Olofs församling. På söndag 14 maj kl 11.00 invigs Barnens altarskåp och den nya utställningen Lär dig TAKK-tecken. Allt i en familjemässa där tre barnkörer samlas för att framföra barnkörmusikalen Festen.

Om utställningen Lär dig TAKK-tecken

Hanna Nilsson Lange från Norrköping tyckte att det saknades böcker för barn som behöver extra språkligt stöd i form av stödtecken. Hon tog helt enkelt saken i egna händer och skrev en egen. Boken heter Mamma på jobbet och är en vardaglig historia, där vi möter mamma Sara och Agnes. I boken finns bilder där så kallade TAKK-tecken presenteras på ett tydligt sätt. 

-Jag ville att även barn som är i behov av språkligt stöd också ska få känna att de kan vara med som att vara med och läsa och förstå en barnbok, som är så självklart för andra. Det här gruppen är väldigt exkluderad i samhället, men det tänker man inte på, säger Hanna.

Hannas övertygelse är att alla har rätt att kunna göra sig förstådda och att förstå andra. Även normalt språkbegåvade barn kan ha nytta av TAKK-tecken. De grovmotoriska rörelserna som att peka, gestikulera och att göra ljud ligger närmare små barns första kommunikation, innan de har förmågan att forma talspråket. 

Mamma på jobbet är illustrerad av av Suzanne Wilnersson och har filmats in med tecken som stöd av Maria Bergengård och Tina Ståhl, som också är från Norrköping.

Utställningen finns i S:t Olai kyrka under sommaren, där också boken kommer att kunna köpas. 

Om barnens altarskåp

Självklart går det bra att leka kyrka, på samma sätt som barnen leker polis eller doktor. Idag finns det barnaltarskåp runtom i Svenska kyrkan med möjlighet att prova prästens kläder, leka dop, nattvard och bröllop.

Allt är handgjord och handsytt i Barnens altarskåp. 

Kontakt

Hanna Nilsson Lange, författare barnboken Mamma på jobbet
E-post: hnilssonlange@gmail.com

Nicoline Isebäck Andrée, verksamhetsansvarig barn och familj
E-post: nicoline.isebackandree@svenskakyrkan.se
T
el: 011-241457

Bilder

Hanna Nilsson Lange, författare till barnboken Mamma på jobbet
Hanna Nilsson Lange, författare till barnboken Mamma på jobbet
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye