Akavia

Akavia deltar i framtidsstudie om AI

Dela
AI-modeller som ChatGPT har på kort tid påverkat människors vardag. De tekniska lösningarna kommer att förändra arbetsmarknaden de kommande åren – men frågan är hur och vad konsekvenserna blir. Under sommaren och hösten kommer Akavia att delta i Kairos Frutures framtidsstudie med syfte att kartlägga den samhällspåverkan AI kan komma att ha de kommande 3, 5 och 10 åren.

– Vi befinner oss i en revolutionerande tid. AI-frågor står högt på agendan och vi möts dagligen av frågor om hur detta kan komma att påverka oss, både som individer och på arbetsmarknaden. För att svara på dessa frågor krävs bland annat en bred kartläggning och konsekvensanalys. Vi är därför mycket glada över att få vara en del av Kairos Futures framtidsstudie, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Studien kommer att fokusera på fyra områden - teknikens frontlinje och framtida möjligheter, konkret påverkan på yrkesroller och arbetsliv på kort och längre sikt, medarbetares syn på automatiserat tjänstearbete och konkreta verktyg och möjligheter redan i dag. Studien ska ge ett brett och databaserat underlag för organisationers strategiska beslut kring användande av AI inom informations- och kunskapsarbete. I projektet deltar bland annat Sveriges Ingenjörer, Skatteverket och Försvarsmakten. Studiens slutrapport planeras till oktober 2023.

– Som fack-och professionsförbund måste Akavia säkerställa att vi kan möta de utmaningar som våra medlemmar ställs inför i sin vardag. Det kan handla om allt från frågor om framtidens arbetsmarknad till hur våra medlemmars arbetsvardag förändras. Genom att arbeta aktivt med AI-frågor och etablera samarbete med andra aktörer hoppas vi att Akavia kommer att ligga i framkant, avslutar Patrik Nilsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Akavia
Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Ny undersökning: Nyexaminerade akademiker står starka på arbetsmarknaden efter pandemin21.9.2023 09:53:33 CEST | Pressmeddelande

Sedan 1960-talet har fackförbundet Akavia, då Civilekonomerna och Jusek, undersökt hur möjligheterna ser ut för nyexaminerade akademiker att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Årets undersökning visar på en stark arbetsmarknad och trots ett svårt ekonomiskt läge tycks framtiden för nyexaminerade akademiker se ljus ut, åtta av tio har fått anställning inom tre månader efter avslutade studier.

Akavia om regeringens budget för rättsväsendet: Välkommen satsning på rättsområdet – men mer än ökad budget behövs för att vända utvecklingen14.9.2023 16:01:48 CEST | Pressmeddelande

Idag bjöd statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer in till pressträff där regeringens satsningar på det rättspolitiska området presenterades som en del av den kommande budgetpropositionen. Fackförbundet Akavia, med 135 000 akademiker, däribland många som arbetar inom rättsväsendet, välkomnar budskapet om ökade resurser till rättsväsendet.

Akademiker nöjda på arbetet – men har för mycket att göra28.8.2023 08:02:18 CEST | Pressmeddelande

Närmare åtta av tio akademiker i Sverige är ganska eller mycket nöjda med sitt arbete. Samtidigt upplever hälften att de har för mycket att göra på jobbet och tre av tio upplever stressymptom en gång i veckan eller oftare. Det visar en ny undersökning som Akavia genomfört bland sina medlemmar, i syfte att undersöka akademikers arbetsmiljö och vilka faktorer som skapar trivsel och välbefinnande på arbetsplatsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum