Svenska kyrkan Norrköping

Välbesökt jubileum i Söderledskyrkan

Dela
Helgen 6-7 maj var det jubileumshelg i Söderledskyrkan i Vilbergen. Kyrkan invigdes 1970 och efter en pandemiförsening var det nu dags att fira 50+ och det gjordes bland annat med stor jubileumsmässa.
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf

Jubiléet firades både under lördag och söndag. Till lördagen hade de som tidigare varit engagerade i Söderledskyrkan fått en särskild inbjudan. Det blev en härlig dag med många minnen, fina möten och värdefulla stunder. Förre kyrkoherden Lars Eklund höll helgmålsbön. Under Michael Bruzes ledning sjöng den för helgen sammansatta Jubileumskören. Den bestod till stor del av tidigare körmedlemmar från Ungdomskören som hade sin storhetstid på 70-80-talet.

Under kvällen bjöds även på en filmkavalkad genom 50 år, festmiddag och en aftonandakt som leddes av förre kyrkoherden Olle Penell. Hans-Peter Nolér medverkade med sång.

Söderledskyrkan invigdes 1970 i en tid som i Norrköping präglades av den saneringsvåg som svepte bort mycket av den gamla bebyggelsen i innerstaden. Det gick så långt att kommunledningens hurtiga beteckning Trivselstaden i folkmun byttes ut till Rivselstaden.

Samarbetet med EFS
Bland de byggnader som blev grävskopornas rov var den gudstjänstlokal som lokalföreningen av EFS (Evangeliska fosterlandsstiftelsen) förfogade över. Men att stiftelsen blev husvill innebar inte att verksamheten måste upphöra. I stället fördjupades kontakten med Borgs församling som vid den här tiden växte snabbt. Behovet av en ny kyrka för Vilbergen med omnejd var uppenbart. Motpolerna rivning och expansion sammanfördes och resulterade i Söderledskyrkan. Vid invigningen i april 1970 uppmärksammades den som en av de första samarbetskyrkorna i Sverige.

Sedan dess har verksamheten präglats av ett fint samarbete mellan EFS och Svenska kyrkan. Mycket har hänt sedan invigningen och många personer har under olika tidsepoker och på många olika sätt varit engagerade i Söderledskyrkan. Kyrkan blev redan från start en resurs, inte minst för ungdomar och familjer i Vilbergen, Ektorp och Skarphagen.

- Det var fantastiskt att så många ville komma! Huset bågnade och det blev en otrolig stämning! Berättar Olena Johansson som arbetade länge i Söderledskyrkan och som var med under lördagen.

Stor jubileumsgudstjänst

Söndagen den 7 maj inleddes med en föreläsning om profeten Jesaja. Den hölls avLena-Sofia Tiemeyer (född Bard), professor i gamla testamentet och före detta söndagsskolbarn i Söderledskyrkan. Samlingssalen var fylld av engagerade åhörare samtidigt som körerna var i full färd med att öva i kyrksalen.

Klockan 11 ringde kyrkklockorna så in för den stora jubileumsmässan som ledde av Söderledskyrkans kaplan Fredrik Weflö. EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem stod för en inlevelsefull predikan och kyrkoherde Katarina Wändahl höll avslutningsorden.

Medverkade gjorde också några barn från kyrkans barngrupper, Söderledskören och den för helgen sammansatta Jubileumskören. Barnen hade sedan sin egen magiska gudstjänst med trollkarlen Mr. Goran. Det blev alltifrån trolleri, hemliga lådor och buktaleri.

Efteråt bjöds det på kyrkkaffe med smörgåstårta och jubileumstårta. Grillen stod öppen för alla barn och det bjöds bland annat på såpbubbelblåsning och ballongfigurer. Vädret var strålande med sol och lagom vind som fyllde hela gården med gnistrande såpbubblor på vift.

- Vi har haft en jättefin helg när vi nu kom tillbaka till SÖK. Jag vill tacka alla vänner, gamla och nya, för allt de bidragit med! Det kändes fint att också få medverka på lördagskvällen. Backspegeln har sitt värde och hjälper oss att komma ihåg, sa Lars Eklund som tidigare var kyrkoherde i församlingen.

-----

För frågor angående jubileet kontakta Söderledskyrkans kaplan Fredrik Weflö (se kontaktinfo nedan).

För övriga pressfrågor kontakta kommunikationschef Gustaf Hull (se kontaktinfo nedan).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild
Foto: Matilda Eklöf
Foto: Matilda Eklöf
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye