IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Beskedet från Svenska Kraftnät äventyrar klimatmålen

Dela

Svenska Kraftnät har lämnat besked om eltilldelning för klimatprojekten i Stenungsund. Företagen får en bråkdel av det som ansökts om och Sverige kommer därför inte nå klimatmålen. IKEM riktar skarp kritik mot regeringen.

Kemiklustret i Stenungsund planerar omställningsinvesteringar på 10 miljarder kronor som kan spara drygt 1 miljon ton koldioxid per år. Nu har Svenska Kraftnät lämnat besked om tilldelningen av el för dessa investeringar. Av de ca 470 megawatt som företagen ansökt om till 2030 så ges bara en bråkdel. Företagen får heller inte den tilldelning de ansökt om till år 2026.

– Beskedet från Svenska Kraftnät innebär att vi äventyrar Sveriges möjligheter att alls nå klimatmålen och regeringen är ytterst ansvarig för denna utveckling. De kallar industrin för nutidens miljörörelse och drar samtidigt undan mattan för vår möjlighet att minska utsläppen och ställa om till en hållbar produktion, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Innovations- och kemiindustrin ligger först i värdekedjan och producerar nödvändiga insatsvaror till övrig industri.

– Den usla tilldelningen kommer att drabba stora delar av svensk industri. Innovations- och kemiindustriernas produktion är alldeles avgörande för klimatomställningen, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Fakta om kemiklustret i Stenungsund

I Stenungsund pågår projekt så som kemisk återvinning av plast, kablar som kan flytta vindkraftsel mellan olika kontinenter och världens största anläggning för att återanvända koldioxid som råvara för att göra färg, kemikalier och andra insatsvaror till industrin. Projekten är sammanflätade och förutsätter i stor utsträckning varandra.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar med kemi i vid bemärkelse, både som tillverkare, distributörer och som användare. Företagen är svenska och utlandsägda med en gemensam vision för hållbar tillväxt: att utveckla industriella lösningar till de globala samhällsutmaningarna. Våra 1250 medlemsföretag med 70 000 medarbetare är bland annat kemi- och plastindustrier, läkemedelstillverkare, raffinaderier eller biokemi- och bioteknikföretag, sten- tvätt-, metall- och återvinningsindustrierna.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM kräver omedelbara åtgärder för ökad elproduktion18.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Industrins elbehov ökar med 88 TWh fram till 2035. Det motsvarar ytterligare nästan två tredjedelar av Sveriges nuvarande elanvändning. Det tidigare prognostiserade tillkommande elbehovet om 70 TWh till år 2030 har senarelagts till år 2032 med anledning av bristerna i svensk elproduktion och elnätskapacitet. Det visar en kartläggning som gjorts på uppdrag av SKGS – ett energisamarbete mellan de elintensiva industriernas branschorganisationer. IKEM kräver nu mindre snack och mer verkstad från politiken.

Industriarbetsgivarna och IKEM: Så ser förutsättningar ut inför avtal 20257.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svensk industri är avgörande för Sveriges ekonomiska utveckling och företagens internationella konkurrenskraft påverkar vilka löneökningar Sverige kan hantera. Hur ser förutsättningarna ut inför avtalsförhandlingarna 2025? Välkommen på pressträff med IKEM – Innovations- och kemiindustrierna och Industriarbetsgivarna i Näringslivets Hus, Storgatan 19 i Stockholm den 14 juni kl 9.30.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye