Specialpedagogiska skolmyndigheten

Högt tryck på kompetensutveckling för personal inom anpassade skolformer

Dela
Grund- och gymnasiesärskola byter snart namn till anpassad grund- och gymnasieskola. Drygt 2 200 av personalen inom skolformerna samlas den 13 till 16 juni för fortbildning. Det är en stor del av personalen, totalt i landet finns det drygt 8 000 lärare inom grund- och gymnasiesärskola.

-  Vi är överväldigade av det stora intresset och det visar vilka stora behov som finns av att utveckla undervisningen och livet för elever med intellektuell funktionsnedsättning, säger Therese Lindahl, talesperson IF, SPSM.

Samtidigt som grund- och gymnasiesärskolan byter namn till anpassad grund- och gymnasieskola den 2 juli försvinner begreppet utvecklingsstörning ur skollagen och ersätts med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Komvux som särskild utbildning byter även namn till komvux som anpassad utbildning och personal från den utbildningsformen deltar även på fortbildningen. Nästa år stärks kunskapsuppdraget och en läsa-, skriva-, räknagaranti införs, liknande den garanti om tidiga insatser som finns i grundskolan.

-  Vi ser att konferens är en del i att bidra med kompetensutveckling för all personal inom de anpassade skolformerna och vi gör flera satsningar på kompetensutveckling för personal som arbetar inom de anpassade skolformerna, säger Jonas Monsén, undervisningsråd på Skolverket.

Mötesplats anpassade skolformer är en fortbildning som genomförs av SPSM och Skolverket tillsammans och en rad experter, forskare och praktiker bidrar med sin kunskap i hela 53 programpunkter. De 2 271 deltagarna kommer också att få utbyta erfarenheter i digitala diskussionsgrupper.

En av forskarna som medverkar som keynote-föreläsare är Daniel Östlund, biträdande professor vid Högskolan Kristianstad.

-  Vi ser också ett ökat intresse vid vår högskola, den kurs i bedömning för anpassad skola som vi är först i landet med att erbjuda till hösten, blev fulltecknad direkt, säger Daniel Östlund.

För intervju kontakta:
Therese Lindahl, talesperson intellektuell funktionsnedsättning SPSM
tel 010-473 54 26, e-post therese.lindahl@spsm.se
SPSM:s presstjänst tel 010-473 50 51, e-post press@spsm.se

Läs mer om Mötesplats anpassade skolformer

Du som journalist kan delta på programpunkten den 13 juni kl. 09.30 –10.00, Aktuellt inom de anpassade skolformerna, som inleder de fyra dagarnas fortbildning. Länk för att delta: https://spsm.zoom.us/j/82668661624

Nyckelord

Bilder

Om

Specialpedagogiska skolmyndigheten
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Box 1100
871 29 Härnösand

010 473 50 00https://www.spsm.se/

Specialpedagogiska skolmyndigheten ger specialpedagogiskt stöd till skolhuvudmän, skolor, vuxenutbildningar och förskolor i hela landet. Vi erbjuder expertkunskap, kurser och konferenser inom specialpedagogik. Genom rådgivning och utredning arbetar vi nära skolor och förskolor i landets alla län. Vi driver också tio specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel.

Följ Specialpedagogiska skolmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Nytt studiepaket om digitala verktyg och AKK för grundsärskolan och gymnasiesärskolan6.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Digitala verktyg och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) kan vara ett viktigt stöd i skolans arbete för att ge elever med intellektuell funktionsnedsättning goda förutsättningar att kommunicera och utvecklas i sin kunskap. I ett nytt studiepaket från Specialpedagogiska skolmyndigheten får grund- och gymnasiesärskolan konkret och användbar kunskap om hur man kan arbeta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye