Svenska Judoförbundet

90-åriga Solveig - första kvinnan i Norden att erhålla 7 dan i judo

Dela
Hon har gått i bräschen för judo för kvinnor, hon brinner för funktionsnedsattas möjlighet att träna judo och hon har tränat upp flera VM- och EM-medaljörer. Nu hedras Solveig Malmkvist Bennerström, 90 år, för sina insatser för svensk och internationell judo genom att graderas till 7 dan (7 graden av svart bälte). Hon är därmed den högst graderade kvinnan i Sverige och Norden! Press och media välkomnas att delta på graderingsceremonin på söndag 18 juni.
Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra.
Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra.

Solveig Malmkvist Bennerström fullkomligt älskar och lever för judo. Än idag, 90 år gammal, är hon fortfarande aktiv. Det har hon varit i över 60 år, sedan hon för första gången klev upp på judomattan som 30-åring. Det var 1962 när hon hade följt med sin man till dojon. Då var hon den enda kvinnan i Sverige att utöva judo.

       Jag blev våldsamt intresserad! Det kändes som att komma hem. Det passade mig. Jag var ju gammal gymnast så jag var vig, kunde hjula och vågade träna hårt. Men efter första passet var jag tvungen att gå baklänges nedför trapporna för jag hade sådan träningsvärk, säger Solveig Malmkvist Bennerström och skrattar.

I början fick Solveig inte träna med männen men istället för att ge upp blev hon triggad att göra mer. Under åren som följde rekryterade hon fler kvinnor till judon. Hon var också med och startade IK Södra 1963 som idag är Sveriges största judoklubb med över 800 medlemmar.

       Judo var ju helt nytt i Sverige och vi var tvungna och lära oss själva i början. Vi hade jättesvårt med tränarbiten i början men senare tog vi in japaner och holländare som gästtränare, säger Solveig Malmkvist Bennerström.

En eldsjäl inom paraidrotten

Solveig var också en pionjär för judo för funktionsnedsatta som hon började med redan 1970.

        Jag blev inspirerad av att judon är så bra på känslan. Man håller ju ett grepp och man känner så bra vad den andra ska göra. Jag tänkte att judo måste passa bra för personer med synnedsättningar.

Solveig började att träna personer med synnedsättning men har därefter, under många år, tränat personer med olika typer av fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar. Hon har även startat flera klubbar med inriktning på just judo för personer med funktionsnedsättningar. 

       Första gången hade jag 18 blinda elever som jag skulle leda ensam. Jag visste inte hur synskadade personer fungerade. Jag hade aldrig träffat någon på nära håll. De var mycket mer hanterbara än vad jag trodde. Sen lärde de mig hur jag skulle göra.

En ledarstil som genererat stora internationella framgångar

Solveigs fantastiska tränar- och ledaregenskaper har även bidragit till flera internationella framgångar. Tre av hennes elever i IK Södra vunnit flera mästerskapsmedaljer; Elisabeth Karlsson vann ett VM-silver, två EM-silver och tre EM-brons, Ann Löf vann två EM-brons och Sanna Askelöf ett J-EM-guld.

Solveig har också varit coach på Paralympics i Seoul 1988 när judo var med på programmet för första gången.

En av Solveigs elever Ann Löf, som idag är chefstränare, på IK Södra försöker sätta ord på vad det är som har gjort Solveig så framgångsrik och uppskattad som tränare.

        Hon gör att folk utvecklas både som judoka och som människor. Hon är så duktig på att lära ut och har hållit sig till de viktiga grunderna. Hon tror genuint på folk och tror att de kommer att lyckas. Hennes inställning är att alla kommer att klara det och det överför hon till sina elever. Hon får dem att vilja fortsätta och vilja lyckas.

Idag har Solveig dragit ner på sin egen träning och även i rollen som ledare. Nu hjälper hon ”bara” till på två träningar i veckan. Hon hjälper till i en barngrupp med olika funktionsnedsättningar i Huddingehallen på onsdagar och en träning för funktionsnedsatta i Farstahallen på torsdagar.

        Hon har fortfarande så bra koll på allt. Nu sitter hon mer på sidan men hon kan fortfarande ibland gå upp på mattan och ge tips om vad borde göra och det är helt rätt och blir så bra, säger Ann Löf.

Vad är dan-grader och vad krävs för 7 dan?

Dan-grader är judons kategorisering av svarta bälten. Innan en person kan ta svart bälte krävs att hen har tagit de färgade bälterna (kyu-grader). Det finns 10 dangrader, dvs 10 nivåer av svarta bälten. De högst graderade svenska judoka idag har 7 dan, den dan-grad som Solveig kommer att erhålla.

För att erhålla 7 dan krävs att personen under lång tid har gjort gedigna insatser för judon på nationell och internationell nivå och fortfarande är aktiv och sprider judons anda i den mån personen kan. För 7 dan gör Svenska Judoförbundet en ansökan till Europeiska judounionen.

Graderingsceremoni – press och media välkomnas!

Graderingsceremonin kommer att genomföras i IK Södras dojo (träningslokal) i Skarpnäck på söndag kl. 15. Media är varmt välkomna att delta och det kommer finnas möjlighet att intervjua Solveig. Kontakta gärna Ann Löf i förväg om ni är intresserade av att komma, men det går också bra att bara dyka upp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra.
Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra.
Ladda ned bild
Solveig Malmkvist (i vitt) Bennerström instruerar. Foto: IK Södra.
Solveig Malmkvist (i vitt) Bennerström instruerar. Foto: IK Södra.
Ladda ned bild
Jane Bridge, Ann Löf, Pernilla Ribeiro Novais och Solveig Malmström Bennerström på en judoträning för tjejer i Farstahallen 2019. Foto: IK Södra.
Jane Bridge, Ann Löf, Pernilla Ribeiro Novais och Solveig Malmström Bennerström på en judoträning för tjejer i Farstahallen 2019. Foto: IK Södra.
Ladda ned bild
Ann Löf och Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra
Ann Löf och Solveig Malmkvist Bennerström. Foto: IK Södra
Ladda ned bild

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

OS-uttagna Marcus Nyman deltar på lag-SM på lördag6.12.2023 17:42:17 CET | Pressmeddelande

Marcus Nyman har tillhört världseliten i judo i över ett decennium och har tävlat på alla de stora internationella mästerskapen så som OS, VM och EM. Ändå är det en svensk tävling han aldrig missar - lag-SM! Så även i år. På lördag den 9 december avgörs lag-och kata-SM i Eriksdalshallen i Stockholm och på plats för att tävla för hemmaklubben finns såklart Marcus Nyman! Passa på att se OS-hoppet och VM-bronsmedaljören från i år tävla på hemmaplan på lördag!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye