Svenska Judoförbundet

Sveriges trupp till EM i judo

Dela

Den 25-27 april genomförs EM i judo i Zagreb, Kroatien. Den svenska truppen består av bronsmedaljören från U23-EM 2020, Ida Eriksson, och det nya stjärnskottet, Tara Babulfath, som har flera EM- och VM-medaljer i U18 på meritlistan. Förutom de åtråvärda EM-medaljerna står även viktiga kvalpoäng till OS i Paris på spel.

Tara håller fast sin motståndare i mattan.

- Det är tuff konkurrens på EM i alla viktklasser. Både Ida och Tara måste göra sitt bästa i tävlingen, vilket båda också är kapabla att göra, och fokusera på att ta en match i taget, säger förbundskapten Sally Conway.

Inför mästerskapet har Ida Eriksson och Tara Babulfath haft individuella träningsplaner för att optimera deras förutsättningar. Förberedelserna har bland annat inkluderat flertalet internationella träningsläger där Eriksson har tränat i Tjeckien, Ungern och Sverige medan Babulfath har varit på läger i Japan och Spanien.

- Både Ida och Tara har haft bra förberedelser inför EM, med bra träning och sparring. Nu är de redo att gå upp på mattan och visa vad de går för, säger Sally Conway.

Den svenska EM-truppen

Tara Babulfath, -48 kg

Tara Babulfath är en av världens mest lovande judoka. För ett år sen, som 17-åring, hade hon erövrat det mesta som gick i sin ålderskategori, U18. Hon hade då tagit ett VM-silver (2022) och ett VM-brons (2023), ett EM-guld (2022) och ett EM-silver (2021) i U18. I maj 2023 gjorde hon debut på seniornivå. Nu, knappt ett år senare, har hon redan hunnit etablera sig på världstouren för seniorer. På sitt första EM, på seniornivå, i november i fjol kom hon på en hedrande sjundeplats. Sedan dess kurvan fortsatt uppåt. I februari i år kom den första vinsten på världstouren - guld på Baku Grand Slam. Tre veckor senare tog hon ytterligare en medalj - ett brons på Grand Slam i Tasjkent. Det ska bli intressant att se vad Tara Babulfath kan göra på årets europamästerskap.

Tara Babulfath bor i Stockholm och tillhör Stockholms Judoklubb.

Ida Eriksson, -70 kg

25-åriga Ida Eriksson debuterade på världstouren 2021och har sedan dess klättrat stadigt uppåt. I oktober 2023 tog hon sin främsta merit i karriären – ett silver på Grand Slam i Abu Dhabi!

Erikssons främsta mästerskapsmerit är ett brons på U23-EM 2020. Hon har ännu ingen medalj från ett internationellt seniormästerskap men gjorde en stark insats i sin EM-debut 2022 då hon slutade sjua efter att bland annat ha slagit ut den regerande världsmästarinnan och världsettan Barbara Matic från Kroatien.

Ida Eriksson tillhör Frövi Judoklubb, men bor i Malmö och tränar vid det nationella elitcentret för judo i Malmö.

Marcus Nyman, -90 kg, var också anmäld till tävlingen men har tyvärr fått lämna återbud. Detta på grund av den knäskada han ådrog sig, vid Grand Slam-tävlingen i Tasjkent i mars, och som behöver mer tid att läka. Planen är att han ska vara tillbaka igen till Grand Slam i Atana, Kazakstan den 10-12 maj.

Svenskarnas tävlingstider på EM:
Torsdag 25 april: Tara Babulfath, -48 kg.
Fredag 26 april: Ida Eriksson, -70 kg.

Preliminär starttid är kl. 10.30 på torsdagen och kl. 10.00 på fredagen. Finalpasset är planerat till kl. 17.00 båda dagarna. Observera att tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Tävlingen går att följa live på judotv.com.

Fortsättningen av OS-kvalet

Under EM i judo är det inte bara medaljer som står på spel, utan även viktiga poäng i OS-kvalet till OS i Paris i sommar. Efter EM återstår tre tävlingar i kvalet och antalet poäng ökar med de kommande tävlingarna. Av dessa tävlingar ger EM minst poäng, därefter kommer Grand slam-tävlingarna som ger fler poäng och sedan avslutas OS-kvalet med VM som är den tävling som ger flest poäng.

I nuläget behöver samtliga i den svenska truppen samla fler poäng för att säkra en plats till de olympiska spelen i Paris i sommar.

Återstående tävlingar i OS-kvalet

25-27 april, EM i Zagreb, Kroatien
3-5 maj, Grand Slam i Dusjanbe, Tadzjikistan.
10-12 maj, Grand Slam i Atana, Kazakstan.
19-23 maj, VM, i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Tara i blå judodräkt håller fast sin motståndare nere i mattan.
Tara Babulfath, final Baku Grand Slam 2024. Foto: Tamara Kulumbegashvili.
Ladda ned bild
Ida Eriksson vid U23-EM 2020. Foto Gabi Juan, EJU.
Ida Eriksson vid U23-EM 2020. Foto Gabi Juan, EJU.
Ladda ned bild
Tara Babulfath, u18-EM 2022. Foto Gabi Juan.
Tara Babulfath, u18-EM 2022. Foto Gabi Juan.
Ladda ned bild
Ida Eriksson vid Abu Dhabi Grand Slam 2023. Foto Lars Moeler Jensen.
Ida Eriksson vid Abu Dhabi Grand Slam 2023. Foto Lars Moeler Jensen.
Ladda ned bild

Länkar

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Så går det i OS- och Paralympics-kvalet – Marcus Nyman klar för OS14.6.2024 16:53:35 CEST | Pressmeddelande

Efter att ha tagit guld under helgens tävling i Abidjan, Elfenbenskusten, är Marcus Nyman nu kvalificerad till sitt fjärde OS! 33-åringens avancemang i OS-kvallistan innebär dessvärre att landslagskollegan Ida Eriksson blir utan OS-biljett då de båda konkurrerade om samma kontinentala kvotplats till OS. På parajudosidan står hoppet till ett wild card för Nicolina Pernheim som haft en paus från elitjudon och Paralympics-kvalet på grund av graviditet. Sedan tidigare är Tara Babulfath klar för OS.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye