IQ

Oviktigt med alkohol på midsommar för drygt 6 av 10, men varannan dricker ändå mer på sommaren

Dela
Fler än varannan svensk dricker mer alkohol under semestern jämfört med övriga tider på året. Men samtidigt är alkoholen oviktig för drygt 6 av 10 vid det stundande midsommarfirandet. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av IQ.
Foto: freestocks/Unsplash
Foto: freestocks/Unsplash

– För många känns det naturligt att dricka mer alkohol när vi är lediga, det är sommar, och vi inte har samma inrutade vardag som annars. Det är så klart inte farligare att dricka alkohol på en vardag än på helgen, men det kan bli problematiskt om man lägger till nya tillfällen och samtidigt behåller sina gamla. Därför är det viktigt att reflektera över sina vanor. Vi har en tendens att underskatta hur mycket alkohol vi dricker när det blir vid många tillfällen i veckan, säger Mojtaba Ghodsi, vd IQ.

Enligt IQs undersökning är det särskilt medelålders (35–49 år) som ökar sin alkoholkonsumtion under sommaren, och framför allt medelålders kvinnor. Men även föräldrar med hemmaboende barn ändrar sina vanor mer än genomsnittet under sommaren.

Alkohol oviktigt för drygt 6 av 10 midsommarfirare

Snart är det midsommar, och trots starka traditioner med snaps, öl och rosévin är det faktiskt drygt 6 av 10 som tycker att alkoholen är oviktig för midsommarfirandet. Viktigast är alkoholen för män 50–64 år, där varannan tycker att det är viktigt – jämfört med genomsnittet på var tredje. 

– Vi ser en generell trend i samhället med minskad alkoholkonsumtion. Även på en traditionsbunden högtid som midsommar verkar alkoholen spela en underordnad roll. Det är en myt att alla tycker att alkohol är viktigt vid fest. Därför ska vi inte bara ta gamla vanor för givna, utan snarare se till att utmana normerna, säger Mojtaba Ghodsi.

Alkoholkonsumtionen nästan 70 procent högre under sommaren

Under juni och juli är svenskens alkoholkonsumtion som högst. I juli förra året drack vi 67 procent mer än i bottenmånaden februari, antal dryckestillfällen var 43 procent fler och antalet intensivkonsumtionstillfällen var 86 procent fler. Det visar mätningar från Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning (CAN).*

IQs tips inför midsommarfirandet

 • Ifrågasätt gamla vanor. Om du inte tycker att ni ska dricka alkohol, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra. Är du värd, erbjud flera intressanta drycker utan alkohol och presentera dem kylda och lika naturligt som de med alkohol. 
 • Skapa gemensamma förväntningar. Prata med dem du ska fira med om hur ni ser på alkohol så att ni har gemensamma förväntningar på hur ni får ett trevligt firande tillsammans.
 • Alkoholtjata inte. Respektera om någon inte vill dricka alkohol, eller inte vill dricka så mycket. Tjata inte, utan låt var och en bestämma själva. Samma sak gäller om någon tjatar på dig – stå på dig, du äger dina egna val.
 • Fundera över ditt eget drickande. Tänk på hur din alkoholkonsumtion påverkar andra. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare, och vill du vara den som andra oroar sig över?
 • Tänk ett extra varv när det finns barn med. Barn märker att vuxna förändras redan efter en liten mängd alkohol vilket kan påverka deras trygghet. Därför är det extra viktigt att tänka på alkoholintaget när det finns barn med. 

IQs tips inför sommarsemestern

 • Vilken plats ger du alkoholen? Fundera över vilken plats du vill att alkoholen ska ha under din semester och om alkohol verkligen leder till en trevligare semester för dig, och personer i din omgivning.
 • Skapa gemensamma förväntningar. Prata med dem du ska umgås med om hur ni ser på alkohol så att ni har gemensamma förväntningar på hur ni får en trevlig semester tillsammans.
 • Håll koll på ditt drickande. Bestäm dig för hur mycket, och hur ofta du tänker dricka alkohol, och håll dig till det.
 • Varva med alkoholfritt. Om du dricker alkohol, varva med alkoholfria drycker, då kan festen hålla på längre.

Stöd och råd

IQ har två tjänster för den över 18 år som funderar över sina egna eller någon annans alkoholvanor.

 • Alkoholprofilen.se. Ett anonymt test för den som vill veta mer om sina alkoholvanor och hur de påverkar en själv och andra.
 • Alkoholsnacket.seGer stöd till den som är orolig för någon annans alkoholvanor. Tjänsten guidar användaren till ett första samtal, med konkreta tips på hur man kan lägga upp det.

Besök  Alkoholhjälpen1177 Vårdguiden eller Alkohollinjen 020-84 44 48 om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Hur mycket kan man dricka?

Det finns inget riskfritt drickande. Är du frisk bedöms risken för skador av alkohol vara liten om du dricker färre än tio standardglas i veckan. Ett standarglas motsvarar 50 cl folköl, ett litet glas vin (10–15 cl) eller 4 cl sprit. Men, det är viktigt att komma ihåg att alkohol påverkar oss väldigt olika. Även hur vi dricker spelar roll. Att dricka sig berusad är alltid en risk i sig. En rekommendation är att hålla sig till mindre än fyra glas vid samma tillfälle. Vi behöver också låta kroppen återhämta sig och därför inte dricka för ofta.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 1 049 personer 18–84 år. Fältperiod: 1–8 juni 2023. Deltagarfrekvens 58 procent. Läs mer i bifogat faktablad.

Alkoholstatistik

*CANs rapport: Självrapporterade alkoholvanor i Sverige 2004-2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: freestocks/Unsplash
Foto: freestocks/Unsplash
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

IQ
IQ
Box 3653
103 59 Stockholm

08-41024950http://iq.se

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye