Länsförsäkringar

Nytt test visar: Rengöringsmedel för trall inte bättre än vatten och borste

Dela

Kemiska produkter som används vid skurning av trall behövs vanligtvis inte. Vanligt vatten är många gånger ett lika bra alternativ för tvätt av altaner. Det visar ett färskt test från forskningsinstitutet RISE som har gjorts på uppdrag av Länsförsäkringars Forskningsfond.

– När man lägger tid och kraft på att skura bort missfärgningar från sin altan ska man inte behöva lägga pengar på produkter som inte tillför något. Därför är det väldigt roligt att vi nu har fakta som visar att vatten, som både är gratis och hållbart, fungerar lika bra, säger Mari Sparr, forskningsledare på Länsförsäkringars Forskningsfond.

Forskningsinstitutet RISE har jämfört åtta av marknadens altantvättmedel med vatten. Bitar av tryckimpregnerat trätrall har skurats med antingen medel eller vanligt vatten. Därefter har de under ett års tid lämnats i en utemiljö, innan de har inspekterats på nytt. Från testerna går det inte att utläsa någon visuell skillnad mellan det trallvirke som skurats med kemiska produkterna respektive bara med vatten. Det är alltså viktigt att skura och det blir då lika rent med bara vatten. Högtryckstvätt riskerar att skada ytan så den bör undvikas eller användas med stor försiktighet.

Testet har även utvärderat effekten för medel som enligt tillverkaren endast behöver appliceras på trallytan utan att skura. De ger en viss visuell effekt, men inte lika stor som när man kombinerar produkterna med tvättning där man skurar ytan, eller när man bara skurar ytan med vatten.

– I ett kommande steg undersöker vi hur bra tvättningen står sig över längre tid. RISE kommer följa de tvättade träytorna under ytterligare fyra års tid. Vårt mål är att bidra till att utveckla en metod där leverantörer av rengöringsprodukter själva kan utvärdera sina produkter innan de kommer ut i affärerna, säger Mari Sparr.

Fakta om testet
Åtta vanliga produkter för tvätt av träfasad och trall som säljs på svenska byggvaruhus valdes ut av Länsförsäkringars Forskningsfond. Dessa testades av forskningsinstitutet RISE genom tvätt av tryckimpregnerad trätrall. Som jämförelse tvättades motsvarande ytor med enbart vatten. Trallen tvättades för referens även med ogräsättika samt med grönsåpa.

Provningen undersökte hur effektiva rengöringsmedlen var genom att undersöka visuella skillnader. Resultaten visade att det vid skurning inte förekommer någon skillnad mellan kemiska produkter och vanligt vatten. RISE kommer att följa de tvättade träytorna under fyra år för att ta reda på vilka medel som har bäst långtidsverkan.

Testade produkter

  • Biltema, Trallrent
  • Biokleen, Tralltvätt eco
  • Colorama, Alg och Mögeltvätt *
  • Gardenmonster, Garden Monster Alg & Mögeltvättmedel*
  • Jape, Grönfri *
  • Jula, HardHead Alg-/Mögeltvätt
  • Grumme grönsåpa
  • Greenline ogräsättika

*kan enligt instruktioner på flaskan användas genom att enbart påföras trallen

Läs hela rapporten

Fyra tips för effektiv tvätt av altaner

1. Om du borstar så är vatten lika effektivt som kemiska medel. Använd vatten och skura noggrant för bästa resultat.

2. Undvik högtryckstvätt. Det är lätt att skada träet när högtryckstvätt användas vilket kan leda till hårt slitage och en tråkig yta.

3. Testa hyra en maskin. För effektiv tvättning kan du använda en så kallad terassborste. Det finns idag många företag som hyr ut dessa på dygnsbasis.

4. Om du inte kan skura – välj medel som stryks på. Det är alltid bättre att skura altaner för ett bra resultat, men om du inte har kraften att skura är ett medel som anger att det bara behöver strykas på utan att tvättas bättre än inget.

För mer information kontakta
Mari Sparr, forskningsledare och teknikexpert, Länsförsäkringars Forskningsfond, 072-142 83 94, mari.sparr@lansforsakringar.se

Peter Griepenkerl Lööf, chef, Länsförsäkringars Forskningsfond, 072-147 13 10, Peter.GriepenkerlLoof2@lansforsakringar.se  

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum 

Länk till Länsförsäkringar på Twitter 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar

Så minskar du risken för gräsbränder19.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar. – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Råden som kan rädda fritidshuset28.3.2024 08:13:21 CET | Pressmeddelande

Den här vintern har inneburit skiftningar i temperaturer och det gör att frysskador kan bli mer vanligt förekommande. - Under påskhelgen är det många som öppnar upp sitt fritidshus. Rådet är att snarast åka ut och titta till sitt fritidshus när kylan minskar om det inte redan är gjort. Det absolut viktigaste är att stanna kvar och övervaka om det finns eventuella läckage när vattnet och värmen sätts på. Då kan många läckage stoppas i tid, säger Bertil Jansson, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Vabruari: Yrket avgör om du vabbar eller vobbar17.1.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Under småbarnsåren är vab mer regel än undantag och snart går vi in i vabruari, årets största vabperiod. Efter pandemin myntades ett nytt begrepp – att vobba – att samtidigt kunna jobba och ta hand om sjuka barn. Men det är inte alla som har möjlighet att vobba. Enligt en undersökning Länsförsäkringar genomfört verkar främst val av yrke avgöra vilka som vabbar och vilka som vobbar. -Fördelen med att vobba är att det inte påverkar lön och pension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Som har räknat ut hur mycket du förlorar per dag på att vabba.

Uträkning: 2024 - löneväxling mer lönsamt än ISK5.12.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Nu när skatten på ISK ska stiga nästa år finns det alternativa sparformer att titta på, exempelvis löneväxling. -Den årliga skatten på löneväxling är en tredjedel så hög. Dessutom finns det en del gynnsamma skatteeffekter, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar. Nackdelen är att löneväxling enbart passar den som har en inkomst som överstiger 51 000 kronor per månad.

”Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till”30.11.2023 14:20:23 CET | Pressmeddelande

Idag inleds FNs klimatmöte, COP28, i Dubai. – Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till, säger Martin Hedberg meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye