Lantbrukarnas Riksförbund

Två nya externa styrelseledamöter till LRFs dotterbolag

Dela

Som en del av sin affärsverksamhet äger och driver LRF fyra helägda dotterbolag: LRF Media, Sigill Kvalitetssystem, LRF Samköp och Sånga-Säby Hotell & Konferens. Bolagen bidrar med viktig strategisk liksom finansiell nytta i koncernen. I samband med sommarens bolagsstämmor har styrelserna för två av dotterbolagen förstärkts med delvis ny ägarrepresentation och ny extern kompetens.

Anna Karin Hatt, VD och koncernchef LRF
Anna Karin Hatt, VD och koncernchef LRF Fotograf Kate Gabor

LRF Media får en ny styrelseledamot i Jonas Eriksson, tidigare bl.a. VD på nyhetsbyrån TT och med en lång erfarenhet från den nordiska mediabranschen. Jonas har även varit verksam inom Bonnier Tidskrifter i olika ledande positioner. Jonas är uppvuxen på en gård i Jämtland och har ett stort intresse både för jord- och skogsbruksfrågor. Vid sidan av Jonas utses Björn Persson, chef för Finans & Affärsutvecklingsenheten på LRF, till ny ledamot i styrelsen.

I styrelsen för Sigill Kvalitetssystem väljs Äppelrikets VD, Henrik Stridh, in som ny ledamot. Henrik är utbildad trädgårdsingenjör och har verkat inom det gröna näringslivet hela sitt yrkesliv, de senaste 20 åren med fokus på frukter. Henrik har mångårig erfarenhet som kund och användare av Sigills certifieringar och tjänster. Vid sidan av Henrik utses även Björn Persson, chef för Finans & Affärsutvecklingsenheten på LRF, till ny ledamot i styrelsen.

- 2022 var ett utmanande år präglat av en orolig omvärld och en skakig finansiell marknad. Kriget i Ukraina och spåren efter pandemin har av naturliga skäl satt avtryck i verksamheten i flera av våra dotterbolag. Trots det har samtliga dotterbolag lyckats leverera stabila resultat, samtidigt som flera av dem drivit ett ambitiöst och framåtriktat utvecklingsarbete, inte minst i Sånga och LRF Samköp. Dotterbolagen spelar en nyckelroll i LRF, och bidrar med nytta både till LRF och LRFs medlemmar, säger LRF vd och koncernchef Anna Karin Hatt.

- Jag vill hälsa Jonas, Henrik och Björn varmt välkomna ombord till LRF Medias och Sigills styrelser. Jag är övertygad om att de med sin gedigna kunskap, erfarenhet och passion för sina respektive sakområden kommer bidra till att skapa stort värde och konkret nytta genom sitt arbete i våra dotterbolagsstyrelser, avslutar Anna Karin Hatt.

Fakta om styrelserna i LRFs dotterbolag      

LRF Media

 • Anna Karin Hatt, VD och koncernchef LRF, styrelseordförande och ägarrepresentant (omval)
 • Björn Persson, chef för Finans & Affärsutvecklingsenheten LRF, ägarrepresentant (nyval)
 • Carl Gyllfors, ordförande i Everysport Media Group och rådgivare inom Schibstedkoncernen (omval)
 • Lars Henrik Andersson, partner Cirio Advokatbyrå (omval)
 • Jonas Eriksson, rådgivare och tidigare VD på TT (nyval)
 • Helena Gohde, arbetstagarrepresentant (utses av de fackliga organisationerna)
 • Ulf Aronsson, arbetstagarrepresentant (utses av de fackliga organisationerna)

 

 

Sigill Kvalitetssystem

 • Anna Karin Hatt, VD och koncernchef LRF, styrelseordförande och ägarrepresentant (omval)
 • Björn Persson, chef för Finans & Affärsutvecklingsenheten LRF, ägarrepresentant (nyval)
 • Therese Strand, vVD Svenska Köttföretagen (omval)
 • Kimberley Wintmo, f.d. VD Svenska Odlarlaget (omval)
 • Henrik Stridh, VD Äppelriket (nyval)


LRF Samköp


 • Erik Pihlo, CFO LRF, ordförande och ägarrepresentant (omval)
 • Gunnar Gidefeldt, Kommunikationschef LRF, ägarrepresentant (omval)
 • Daniella Svanström, chef för kunderbjudande på Apotek Hjärtat (omval)
 • Eva Lendic Edlund, VD för telekombolaget Norrsken AB och ordförande i Oberoende Elhandlare (omval)

Sånga-Säby Hotell & Konferens

 • Björn Persson, chef för Finans & Affärsutvecklingsenheten LRF, ordförande och ägarrepresentant (nyval)
 • Erik Pihlo, CFO LRF, ägarrepresentant (omval)
 • Charlotte Werner Wiebe, hållbarhetsansvarig för TUI-koncernen (omval)
 • Pernilla Gravenfors, konsult och tidigare VD för Copperhill och Holiday Club i Åre (omval)

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

LRFs ekonomi fortsatt stabil - sår för ökad tillväxt12.4.2024 10:47:37 CEST | Nyheter

LRF-koncernens ekonomi är fortsatt stabil och redovisar 2023 ett resultat efter skatt på -77 Mkr. Det är en stark återhämtning jämfört med 2022 när resultatet landade på -665 Mkr. Bakom 2023 års resultat ligger positiv finansavkastning och ett betydande resultatlyft i LRF Samköp. Samtidigt påverkas resultatet tydligt av en extraordinär inflationsrelaterad uppräkning av LRFs pensionsskuld om hela 163 Mkr.

Varglagstiftningen måste ändras11.4.2024 15:54:51 CEST | Pressmeddelande

Vargarna flytta fram sina positioner. Nu har ytterligare en av lantbrukets gröna näringar drabbats av vargangrepp, hästnäringen. Samtidigt som Naturvårdsverket, på regeringens uppdrag, nyligen presenterat riktlinjer för att underlätta skyddsjakt slår förvaltningsrätten fast att det är nuvarande lagstiftning som gäller och därmed förbjuder skyddsjakt av varg. Vargen breder ut sig i mellan- och södra Sverige och nuvarande varglagstiftning hinner inte med.

Skogens artskydd kan årligen kosta 10 miljarder kr. - Vem ska betala?10.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

LRFs rapport ”Artskyddet och skogen” visar på 2 miljoner hektar skog kan tvingas undantas från skogsbruk, ungefär 4 miljoner fotbollsplaner (hela ytan Stockholm, Uppsala och Södermanlands län), enbart till följd av fem bedömda arter. Den årliga kostnaden för att ersätta skogsägarna vid en sådan tillämpning skulle vara ca 10 miljarder kr per år. Frågan är vem som ska betala?

Pressinbjudan. Artskyddet kostar skogen 10 miljarder kr per år. - Vem ska betala?8.4.2024 15:08:21 CEST | Pressinbjudan

LRF bjuder in till ett presswebbinarium, onsdag den 10 april kl. 08.00, där vi presenterar rapporten "Artskyddet och skogen". Här kommer ni att få ta del av artskyddets konsekvenser för skogens olika nyttor. Samtidigt lyfter rapporten konkreta förslag till regeringen om hur artskyddsförordningen kan göras mer träffsäker för samhället och mer rättssäker för Sveriges skogsägare, samtidigt som den biologiska mångfalden kan utvecklas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye