Spanska Turistbyrån

SOROLLA-ÅRET. FIRA "LJUSETS MÅLARES" VERK I SPANIEN

Dela

Joaquín Sorolla, känd som ljusets målare, är huvudperson under Spaniens kulturår 2023. Det har gått hundra år sedan hans död.Han firas särskilt i Madrid och Valencia.

Joaquín Sorolla Bastida. Paseo a la orilla del mar.
Joaquín Sorolla Bastida. Paseo a la orilla del mar, 1909. Óleo sobre lienzo. Fundación Museo Sorolla, nº inv. 00834.

Sorolla föddes i Valencia och där innehåller evenemangsprogrammet guidade turer genom den gamla stadskärnan för att besöka platser kopplade till hans liv. I programmet hittar man också en särskild gastronomisk meny inspirerad av konstnärens verk, framtagen av den namnkunniga kocken Jorge de Andrés.

Flera museer i staden visar utställningar med hans verk. Museo de Bellas Artes de Valencia ställer ut "Maseveu-samlingen. Sorolla" fram till 1:a oktober, och Casa Museo José Benlliure, museet för modern konst IVAM och Fundación Bancaja ställer ut "Sorolla i svart" fram till 10:e september.

I Madrid är Sorolla-museet nästintill obligatoriskt och på kungliga slottet, Palacio Real, kan du uppleva målarens konst på ett överraskande sätt på den engagerande utställningen "Sorolla genom hans ljus", som håller förlängt öppet fram till 24 september.

Även andra städer i Spanien sällar sig till firandet. Castellón till exempel har en utställning på Museo de Bellas Artes och San Sebastián visar "Resa för att måla. Sorolla i San Sebastián" på Museo San Telmo fram till 5:e oktober.

Du hittar mer information om de olika utställningar som visas i Spanien i samband med firandet av 100-års jubileet på https://www.centenariosorolla.es/en/

VIKTIGT: Bilderna i detta pressmeddelande får bara användas online och i syfte att marknadsföra firandet av hundraårsminnet av Sorollas död. Man bör då använda den angivna bildtexten.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Turespaña – Spaniens Institut för Turism är ett organ som fått i uppdrag av den spanska staten att marknadsföra Spanien som en turistdestination. Turespaña bedriver sin verksamhet genom ett nätverk av 33 strategiskt placerade turistbyråer runt om i världen som interagerar lokalt med resebranschens olika aktörer, opinionsbildare och resenärer.     

Spanska Turistbyrån i Stockholm, som är Turespañas kontor i Sverige, har till uppgift att bistå den  spanska turismsektorn genom marknadsföring av Spanien med hjälp av olika arrangemang som riktas till så väl verksamma inom resesektorn (presentationer, workshops, vidareutbildningar för agenter, deltagande i mässor mm) som till allmänheten (reklamkampanjer, aktiviteter i sociala medier och event), och genom analys och marknadsrapporter. För att stärka och positionera Spanien som resmål arbetar Spanska Turistbyrån även aktivt inom kommunikation och PR.

Läs mer om Spanien på spain.info och vår tidning på svenska upptackspanien.com.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye