Collectum

Tjänstemän är inte oroliga inför pensionen

Dela

Sju av tio eller 76 procent av tjänstemännen känner sig lugna inför sin ekonomiska situation som pensionär. 23 procent är oroliga. Det visar en undersökning som Ipsos genomfört på uppdrag av Collectum, bland privatanställda tjänstemän som har tjänstepensionen ITP. Det är elfte året i rad som mätningen genomförs och resultatet är relativt stabilt sedan den första mätningen år 2013.

– Bilden som ofta förmedlas kring pensionärer och deras ekonomi är tyvärr ofta negativ. Lyckligtvis visar våra undersökningar att verkligheten ofta är en annan. Den stora majoriteten är faktiskt inte oroliga för sin ekonomiska situation som pensionärer, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Det är inte bara de människor som har ITP som känner sig lugna inför pensionen. När Sifo förra året ställde samma fråga till allmänheten så var det 64 procent som kände sig lugna och 32 procent som kände sig oroliga.

– Nio av tio anställda får idag tjänstepension inbetalt av sin arbetsgivare, vilket är bra, eftersom tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen. Arbetar man under sitt hela arbetsliv och har tjänstepension så kan man känna sig lugn inför pensionen, säger Tomas Carlsson.

För de allra flesta spelar tjänstepensionen stor roll för den ekonomiska situationen som pensionär. Med tjänstepension kan den totala pensionen motsvara upp till två tredjedelar av den tidigare inkomsten. Den som saknar tjänstepension får ofta en mindre än halva lönen i total pension. I genomsnitt får landets privatanställda tjänstemän 7 400 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

Om undersökningen 

Telefonundersökningen genomfördes i april 2023 av undersökningsföretaget Ipsos. 1 000 slumpvis utvalda privatanställda tjänstemän fick frågan: ”Känner du dig lugn eller orolig när du tänker på din framtida ekonomiska situation som pensionär?”. 21 procent svarade ”mycket lugn”, 55 procent svarade ”ganska lugn”, 19 procent ”ganska orolig” och 4 procent ”mycket orolig”. 1 procent svarade ”osäker/vet ej”

Tre tips för bättre pensionskoll

1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare, som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Skaffa dig en samlad bild. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension, där såväl den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det eventuella privata sparandet ingår.

3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd för tiden fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Kontakter

Om oss

2,7 miljoner människor har tjänstepensionen ITP som har kommit till genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. På uppdrag av dem upphandlar Collectum, som drivs utan eget vinstsyfte, de försäkringsbolag som får förvalta tjänstepensionen ITP och ställer krav på låga avgifter och hög historisk avkastning.

Det är hos Collectum tjänstemännen väljer vem som får förvalta deras tjänstepension.

Collectum förmedlade 60 miljarder kronor i premier under 2022 mellan 37 000 företag och cirka tio försäkringsbolag. 

Följ Collectum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Collectum

ITP-information för tjänstemän flyttar till avtalat.se12.2.2024 09:57:00 CET | Pressmeddelande

Den 11 mars 2024 flyttar all information om ITP för landets över 2 miljoner tjänstemän med kollektivavtal till avtalat.se från collectum.se. Det innebär att tjänstemännen istället loggar in på avtalat.se för att se sitt innehav, göra val och få information om övriga försäkringar kopplade till sin anställning. Collectum fortsätter att administrera tjänstepensionen ITP och för de 37 000 arbetsgivare som idag rapporterar till Collectum är det inga förändringar.

Ny Sifoundersökning: Varannan svensk har koll på ekonomin inför pensionen16.5.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Knappt varannan svensk, 48 procent, har en god uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. Nästan lika många, 46 procent, uppger att de har en dålig uppfattning om hur stor den framtida pensionen kommer att bli. De som har bäst koll är de som är närmast pensionen. I åldersgruppen 55–65 år uppger 70 procent att de har en god uppfattning om sin framtida pension, motsvarande siffra hos 18–24-åringar är 19 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av valcentralen Collectum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye