Riksteatern

Vänskap och växtvärk i Emma AdBåges komiska dramatikerdebut

Dela

Vad händer med inuti:et när utanpå:et ändras? I Puppan får den yngre publiken ta del av prisbelönta författaren och illustratören Emma AdBåges dramatikerdebut. Med humor avhandlar pjäsen vänskap, växtvärk och steget från barndom till det där mittemellan. En produktion från ung scen/öst i samarbete med Riksteatern Barn & Unga. I regi av Anja Rajić. Premiär 13 september i Skellefteå.

Puppan, Illustratör: Fideli Sundqvist
Puppan, Illustratör: Fideli Sundqvist Illustratör: Fideli Sundqvist Illustratör: Fideli Sundqvist

– Jag vill berätta om känslan av att nästan bli förrådd av sin kropp och det oerhörda i att känna att man kanske måste förändras som människa, bara för att kroppen plötsligt blir nåt annat när man växer. Plötsligt finns nya förväntningar från andra och former som skaver. Vem är jag nu? Förändras jag inuti om jag förändras utanpå? säger Emma AdBåge.  
 
Sommarlovet har just börjat och Puppan och bästisen Vinge ska ägna tiden åt att leka vid sitt hemliga gömsle. Men Vinge åker på kollo och Puppan blir ensam kvar. Samtidigt knakar det i hela kroppen och efter att vingar och spröt slagit ut under en natt är ingenting sig likt. Den äldre och tuffare tjejen Cici vill nu ha med Puppan i sina Flip-Flop-videos och mamma kallar Puppan för stora tjejen. Puppan slits mellan att vara kvar i sitt gamla barn-jag och omgivningens förväntningar på vem hon borde vara nu. 
 
– Jag hoppas att publiken efter att dom har sett pjäsen inte känner sig så ensamma i det som händer, eller kommer att hända dom. Att dom kan känna igen sig i förloppet när man växer och åldras och hur komplicerat det kan vara. Och så hoppas jag att dom tar med sig det viktiga: att man kan och får fortsätta ha sin inre kärna, sitt barnjag, även när kroppen förvuxnar, säger Emma AdBåge. 

Puppan är en klassrumsföreställning för åk 2-3. 
Premiär 13 september, Skellefteå.   
Pressvisning, 8 september, Hallunda, Stockholm. Kontakta pressansvarig för pressbiljett. 

Medverkande 
Lilja Fredrikson   
Joel Schmidt   
Astrid Drettner   

Konstnärligt team 
Manus: Emma AdBåge   
Regi: Anja Rajić   
Scenografi och kostym: Anna Dolata   
Maskdesign: Agnes Kenttä   
Ljuddesign: Elize Arvefjord   

Producent 
Ung scen/öst i samarbete med Riksteatern Barn & Unga 

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

P3 Dokumentär blir scenföreställning med Riksteatern – Gängkrigets start27.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det är en varm sommardag 2001. Näsets badplats i Göteborg är fylld med badande människor när plötsligt skarpa skott börjar studsa mellan klipporna. De här händelserna handlar P3 Dokumentärs "Skotten på Näsetbadet och gängkrigets start” om. I samarbete med Riksteatern får nu dokumentären en helt ny form och gestaltas av skådespelare. Turnépremiär på Stora Teatern i Göteborg den 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye