Nordberg Movement AB

NYPREMIÄR FÖR NIGHT JOURNEY/NATTLIG RESA AV REICH + SZYBER UNDER STOCKHOLM FRINGE FESTIVAL OCH VÄRLDSARVSDAGARNA I KARLSKRONA

Dela

Reich + Szybers sound-trip Night Journey/Nattlig Resa får nypremiär under Stockholm Fringe Festival och Världsarvsdagarna i Karlskrona. Följ med på en poetisk soundtrip till ljudet av poeten och arkitekten Björner Torssons berättelse om vattnets symbolik, inläst av skådespelarna Krister Henriksson och Linda Marlowe.

Night Journey/Nattlig Resa är en poetisk sound-trip på en sightseeingbåt, frammanande vattnets lockelser och mörker, där publiken tas med på en inre resa. Vad betyder det att vara levande? Vad kan det betyda att vara död ..? Poeten och arkitekten Björner Torssons poetiska berättelse är en odyssé i vattnets symbolik. Texten sänds på både svenska och engelska, inläst av skådespelarna Krister Henriksson (SWE) och Linda Marlowe (GB).

Night Journey/Nattlig Resa mötte publik för första gången år 2000 vid Stockholms ström. Under tidigt 2000-tal visades verket runt om i Sverige, bland annat i samarbete med Riksteatern, samt i en version på London International Festival of Theatre år 2001. Verket är skapat av Carina Reich och Bogdan Szyber, i samarbete med Peder Bjurman. Soundscape av David Österberg. Ljussättning av Ronald Salas. Konstruktion av Hamilton & Serrander. Båtvärdar Carina Reich och Bogdan Szyber. 

”Natten, avskiljaren, skuggsidan. Vad vi vet, är att den lockar, men skrämmer och håller oss på vakt mot tänkbara och otänkbara faror. Vad vi tror, är ännu mer skrämmande. Fritt får tankarna spelrum i nattens mörker, fritt får mardrömmar härja i skydd av natten. Spelplatsen är själva mörkret. Scenen för det vi bara kan föreställa oss. Med tändsticka, fackla eller lampa vacklar, famlar vi dagvarelser igenom, i hopp om att komma ut helskinnade på andra sidan. Andra sover sig fram till nästa kvällning. Välkommen in i mörkret...”

Bogdan och Carina om verket 2023:

“Vi vill återigen låta publiken möta havet och vattnet i en stad på ett helt nytt sätt. Mötet mellan människan och havet är tidlöst och pågående, lika relevant när vi skapade verket med Peder Bjurman och vårt team år 2000 som i denna återuppsättning. Vi vill låta en ny publik i både Stockholm och Karlskrona uppleva Nattlig resa genom att återvända till verket. Att återvända till Karlskrona, denna gång i ett samarbete med Marinmuseet, där vi tidigare iscensatt en platsspecifik ljudresa till och på fyren Gonatt, är en fantastisk möjlighet att återkoppla till staden och dess invånare. I Stockholm blir verket en del av Stockholm Fringe, i ett myller av fantastiskt utbud av nationella och internationella gästspel.”

Speltillfällen

Night Journey/Nattlig Resa

30-31 augusti och 1 september, Stockholm Fringe Festival, Stockholm.

Plats: Skeppsbrokajen (mittemot Kungliga slottet), Båt Voulez-vous.

27, 28 och 29 oktober, Världsarvsdagarna, Karlskrona.

Plats: Marinmuseums kaj, Båt Fyrskär.

Båtresan varar i ca 50 minuter.

Om Reich+Szyber

Carina Reich och Bogdan Szyber har under 40 år haft ett tätt samarbete med genom konstellationen Reich+Szyber. Konstnärsduon har skapat över 100 originalverk där de fängslat publiken med sin säregna, platsdedikerade konst. Reich+Szybers scenkonstverk spänner allt mellan större balettföreställningar, intima installationer och tidsbaserade ritualer till storslagna operaproduktioner. Duon hade premiär på sitt senaste verk, "Trekaffe i Gullaskruv", den 11 augusti. Uppsättningen är skapad ur ett personligt förhållande till brukssamhället Gullaskruv, i relation till dess historia och personer som nu bor och verkar på platsen. 

Mer information: www.reich-szyber.com

Om Stockholm Fringe Festival 

Den 14:e upplagan av Stockholm Fringe Festival kommer tillbaka i ett hybridformat som kopplar samman lokala och globala talanger med publik i Stockholm och utanför! Programmet består av hela 60 verk.  Stockholm Fringe Festival (STOFF2023) är en fyradagars multidisciplinär konstfestival, som fungerar som en ”scen” för lokala och internationella konstnärer att presentera sina innovativa verk, allt från performance till installationskonst och allt däremellan.

Festivalen står för konstnärlig frihet och fokuserar på out-of-the-box och ”alternativa” verk som kanske inte passar in i mainstream performance eller utställningsutrymmen. STOFF är en chans för konstutövare att testa nya idéer, nätverka och samarbeta med andra konstnärer, utveckla arbeten och inspireras av många olika kreativa uttryck.

Mer information: https://stockholmfringe.com/

Kontakter

Bilder

Följ Nordberg Movement AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Nordberg Movement AB

Konstnären Ingela Ihrman och koreografen Stina Nyberg möts i en ny föreställning på Hägerstensåsens medborgarhus4.12.2023 11:31:58 CET | Pressmeddelande

Tvåtakt är en duett i två akter, skapad och framförd av kritikerrosade konstnären Ingela Ihrman och koreografen Stina Nyberg. I föreställningen tar de sig an och utforskar varandras konstnärliga praktiker och kroppar. Tvåtakt är Ingela Ihrman och Stina Nybergs första större samarbete. Premiär på Hägerstensåsens medborgarhus den 12 december. Spelas till den 17 december.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum