Premiär för Björn Säfstens "And so we're gone" på Dansens Hus den 26 oktober
Snillrik matematik, existentiell marsch och nostalgiska intensiteter sätts i rörelse i koreografen Björn Säfstens nya verk And so we're gone för fyra dansare på Dansens Hus, Elverket. Föreställningen har premiär den 26 oktober och spelas den 26, 27 och 28 oktober.
And so we're gone bygger dels på upprepade mönster av gående, dels på intensivt flimrande uttryck som skapar en dynamisk koreografi angripen med humor, allvar, minnesbilder och en dos av fantasi. På scen bildas olika mönster, ritualer och vardaglighet där minnesbilder sprängs in, eller är de fantasier, intensiteter från ett liv levt och ett liv förlorat? Relationen mellan tidens oändlighet och vår egen tidsbegränsade dödlighet har stått i centrum för processen. Hur stoppas vi av ett minne som plötsligt attackerar oss? Förstår vi tidens orubbliga frammarsch, på riktigt, eller kanske alltid för sent?
Björn Säfsten fortsätter utmana det abstrakta och konkreta i rörelsens innersta i ett verk som vill utforska vår känslomässiga upplevelse av tid.
Speltillfällen
And so we're gone 26-28 oktober, Dansens Hus, Elverket
26 oktober, 19:00. Premiärhäng i foajén efter föreställningen.
27 oktober, 19:00. "Möt Björn". Ett möte mellan publiken och koreografen Björn Säfsten efter hans föreställning ”And so we´re gone”.
28 oktober, 19:00
Medverkande
Koreografi: Björn Säfsten
Dansare: Madeleine Lindh, Jade Stenhuijs, Philip Berlin, Per Andersson
Musik / ljud: Hans Appelqvist
Ljus: Susanne Hedin
Kostym, scenografi: Daniel Åkerström-Steen
Med stöd av Kulturrådet, Stockholm Stad, Konstnärsnämnden
Om Björn Säfsten
Björn Säfsten är dansare och koreograf, ursprungligen från Umeå, baserad i Stockholm. Säfsten intresserar sig för skärningspunkten mellan rörelse och gest. Mellan de meningsbärande och meningsskapande aspekterna av en rörelse och det som utgör en rörelse fysiskt: rörelsens mekanik, dynamik och musikalitet.
Säfsten är intresserad av att utveckla metoder för såväl analys som produktion som adresserar båda dessa tillvägagångssätt, så att de kan korspollinera för att förändra logiken, eller tillvägagångssättet, som dikterar koreografins utveckling. I detta finner Säfsten ett utrymme för experimenterande – en plats där gester kan ändra innebörd och där kroppen och dess avläsningar utmanas. Säfsten strävar i sitt arbete efter att byta singularitet mot flerspråkighet. Flerspråkighet inkluderar humor, identifikation, transformation och kritik. Att studera kroppens förmåga att skapa symboler, bilder och situationer ser Säfsten som ett sätt att placera kroppen i en kulturell sfär, och att se på rörelsens konstruktion, mekanik och dynamik är ett intressant sätt att försöka utmana och utveckla kroppens möjligheter, samt att bearbeta sitt rörelsearv.
Säfstens arbete tar alltid sin utgångspunkt inom koreografiområdet men inkluderar en mängd olika medier som rörelse, text, ljud och sång. Verkens teman avgör de sceniska uttrycken. Till skillnad från i sin tidiga karriär, då han skapade verk utifrån olika filosofiska begrepp, kommer Säfstens aktuella teman ofta från hans egna erfarenheter och ämnen som är relevanta för hans eget liv. Inklusive Lost Night (2020), som handlar om förlust, sorg och lyssnande; I själva verket, skapat tillsammans med Anja Arnquist (2021), en pedagogisk föreställning om danskonsten; och det senaste verket And so we´re gone (2023), som väcker existentiella frågor om livets pågående natur. Säfstens koreografier kännetecknas av den specificitet med vilken dansarna utför koreografin och den intensiva närvaro de befinner sig i. I samverkansskapande prioriteras olika slags närvaroproduktion, vilket Säfsten ständigt prövar nya metoder för. Upprepning är ett återkommande tema och ett intresse för allt han gör – i skapandet av nya fysiska praktiker och som ett dramaturgiskt redskap.
Föreställningarna leker med det förväntade, bygger upp situationer bara för att brytas ner, kommenteras eller förvandlas till något oväntat, ofta skapar det ett sinne för humor med ett underliggande mörker, en form av satir.
Om Dansens Hus
Dansens Hus är Sveriges största gästspelscen för samtida dans och presenterar dynamisk och innovativ danskultur som berör – från både den svenska såväl som den internationella scenen. Dansens Hus startade sin verksamhet 1991 och har idag verksamhet på två platser i Stockholm: Folkets Hus vid Norra Bantorget och Elverket på Östermalm. 2023 presenterar Dansens Hus även föreställningar på bland annat Hallen i Farsta. Varje år visas mellan 30–40 nationella och internationella gästspel på huset scener. Utöver det arbetar Dansens Hus med att på olika sätt utveckla konstnärskap för att skapa och presentera dans för sin publik.
Kontakter
Johanna Widlund CrismanNordberg Movement AB
johanna@nordbergmovement.seBilder
Länkar
Följ Nordberg Movement AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Nordberg Movement AB
Konstnären Ingela Ihrman och koreografen Stina Nyberg möts i en ny föreställning på Hägerstensåsens medborgarhus4.12.2023 11:31:58 CET | Pressmeddelande
Tvåtakt är en duett i två akter, skapad och framförd av kritikerrosade konstnären Ingela Ihrman och koreografen Stina Nyberg. I föreställningen tar de sig an och utforskar varandras konstnärliga praktiker och kroppar. Tvåtakt är Ingela Ihrman och Stina Nybergs första större samarbete. Premiär på Hägerstensåsens medborgarhus den 12 december. Spelas till den 17 december.
Viktor Fröjds "Sinnes" till Dansstationen, Malmö 21-22 november och dansfestivalen FLOCK 25 november20.11.2023 12:53:40 CET | Pressmeddelande
Viktor Fröjd, koreograf, dansare och konstnärlig ledare för Malmö Dance Week, en av Europas största streetdance-festivaler, bjuder in till Sinnes, en blandning av en talkshow, ett möte och en dansföreställning. Spelas på Dansstationen i Malmö den 21-22 november och på dansfestivalen FLOCK i Falun den 25 november.
Tre veckor kvar till urpremiären av koreografen Björn Säfstens nya verk “And so we’re gone” på Dansens Hus!12.10.2023 12:34:56 CEST | Pressmeddelande
Snillrik matematik, existentiell marsch och nostalgiska intensiteter sätts i rörelse i koreografen Björn Säfstens nya verk And so we're gone för fyra dansare på Dansens Hus, Elverket. Föreställningen har premiär den 26 oktober och spelas även den 27 och 28 oktober.
Premiär för koreografiduon OR/ELLERs skolföreställning NET i Danmark i september, till Stockholm i oktober28.8.2023 16:09:43 CEST | Pressmeddelande
Konstnärsduon OR/ELLER, bestående av koreograferna och dansarna Madeleine Lindh och Anja Arnquist, har urpremiär för verket NET den 7 september i Danmark. NET är ett interaktivt dansverk för barn och unga, beställt av nätverket KORA vid Dansehallerne i Köpenhamn. Verket kommer till Stockholm och Dansens Hus 7–14 oktober.
Koreografen Bambam Frost gästspelar i Oslo med YES23.8.2023 15:28:53 CEST | Pressmeddelande
Den Stockholmsbaserade koreografen Bambam Frost är inbjuden att öppna säsongen på Black Box, Oslo den 25-26 augusti med solot YES. Verket, som hade premiär på MDT våren 2021 och tidigare visats på turné i Frankrike, Norge, Finland och Danmark, kunde senast ses på Elverket, Dansens Hus, i december 2022.