Riksteatern

Relationsdrama om samtycke i samtida cirkusföreställning

Dela

Med humor och värme möter cirkuskompaniet Below Zero den unga publiken och navigerar genom laddade ämnen som status, samtycke och jämställdhet. Hur sätter vi gränser för att känna tillit och trygghet? PACE är en samtida cirkusföreställning på högsta nivå med parakrobaterna Sara Runsten och Axel Ahl. Premiär med Riksteatern 18 september i Karlskrona.

Foto: Isak Stockas
Foto: Isak Stockas Foto: Isak Stockas Foto: Isak Stockas

– Vi har inspirerats av relationer i skapandet av PACE. Från början utgick vi från vår egen relation då Axel och jag är ett par, men ganska snart i processen breddade vi fokuset till relationer i stort. Att under årens lopp ha observerat små och stora relationsdraman i vår direkta närhet blev till en del av researchen, berättar akrobaten Sara Runsten.    
 
PACE är en cirkusföreställning som speglar vikten av tillit och kommunikation i relationer men också svårigheterna och snårigheten som kan uppstå. Cirkuskompaniet Below Zeros signum har blivit att med värme skapa historier genom att väva samman akrobatik, cirkuskonst och kropparnas rörelser. 
 
– Cirkusens fysiska språk kan bli väldigt direkt. Den är ingen bild av något utan sker i rummet och alla ser de risker vi tar. När Sara kastas fem meter upp i luften och landar med huvudet ner, bara fem centimeter från marken, är reaktionen i publiken lika instinktiv som den är sann. Att då ladda ett trick med en emotionell risk och narrativ ger cirkusen förmågan att gå förbi alla väggar hos en publik, säger Axel Ahl, akrobat. 
 
PACE spelas för årskurs 5-9. 
Premiär med Riksteatern 18 september i Karlskrona.  
Pressvisning, 15 september, Hallunda, Stockholm. Kontakta pressansvarig för pressbiljett. 
 
Medverkande 
Sara Runsten   
Axel Ahl   
 
Konstnärligt team 
Scenografi & ljusdesign:   
Joel Edström    
Saara Ahola   
Evelina Jensen  
Vilhelm Montán Lindberg
Musik:
Aukai, Dreamer’s Circus, The Books

Producent 
Ett gästspel av Below Zero 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye