Så bryter du semesterns alkoholvanor

Dela

4 av 10 svenskar drack mer alkohol under semestern, och nästan lika många drack alkohol vid tillfällen då de inte tänkt göra det. Närmare var fjärde funderar på att göra uppehåll från alkohol efter sommaren. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av IQ.

Foto: Quan Nguyen/Unsplash
Foto: Quan Nguyen/Unsplash Foto: Quan Nguyen/Unsplash

Många svenskar dricker mer alkohol under sommarens ledighet än övriga tider på året. I år är det dock färre (40 procent) än förra sommaren (51 procent), och det var något fler som innan sommaren trodde att de skulle öka sitt drickande (49 procent), än som faktiskt gjorde det (40 procent).

– Väder är en viktig faktor för alkoholkonsumtionen, så den lite svalare sommaren kan ha bidragit till att hålla nere drickande plus att sämre ekonomi kan ha gjort att fler hållit hårdare i plånboken och prioriterat annat än alkohol, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.

De allra flesta har inga problem att skära ner på alkoholen när semestern är över. Men en del märker att det är svårare än de föreställt sig, och att det blir fler glas i även vardagen än de tänkt.

– Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand. Men om det inte går ska man inte vara rädd för att söka hjälp, säger Sara Wallhed Finn, psykolog och alkoholforskare. 

3 tips för att bryta semestervanorna

  1. Fundera över varför du vill skära ner. Vilka är fördelarna med en minskad konsumtion? Vilka är dina drivkrafter?
  2. Sätt upp ett mål för hur du vill dricka, till exempel antal glas per vecka och i vilka sammanhang.
  3. Skriv ner dag för dag hur du dricker, så får du en bild av i vilka situationer du dricker och hur mycket det blir. Utvärdera efter ett par veckor.

Nära fyra av tio (37 procent) drack alkohol någon gång under sommaren trots att de inte tänkt göra det och var fjärde (26 procent) har någon eller flera gånger druckit mer alkohol än de planerat. Samtidigt funderar närmare var fjärde (23 procent) på att ta en paus från alkoholen efter sommaren. Bland de som vid något tillfälle under semestern drack mer alkohol än de tänkt sig, är det närmare varannan (48 procent) som överväger ett uppehåll från alkohol.

– Vi vet att exempelvis en vit månad ger positiva hälsoeffekter, och kan ge en möjlighet att reflektera över sina alkoholvanor mer långsiktigt, säger Sara Wallhed Finn.

Effektiv hjälp finns

Om det är svårt att skära ner på konsumtionen på egen hand så finns det bra och effektiv hjälp att få.

Alkoholprofilen.se kan du enkelt testa dina alkoholvanor och få mer tips.

Besök Alkoholhjälpen, 1177 Vårdguiden, eller Alkohollinjen 020-84 44 48, om du vill läsa mer om alkoholberoende och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Är du orolig över någon annans alkoholvanor kan du få tips och stöd på Alkoholsnacket.se.

Så drack svenskarna under semestern 2023: 

  • 4 av 10 (40 procent) drack mer alkohol under semestern än vad de gör i vanliga fall
  • 4 av 10 (39 procent) drack alkohol varannan dag eller oftare
  • Närmare 4 av 10 (37 procent) drack vid tillfällen då de på förhand inte tänkt dricka alkohol
  • Drygt var fjärde (26 procent) drack vid något tillfälle mer än de på förhand hade planerat
  • Närmare var fjärde (23 procent) funderar på att ta en paus från alkohol efter semestern. Bland de som vid något tillfälle under semestern drack mer alkohol än de tänkt sig, är det närmare varannan (48 procent) som överväger ett uppehåll från alkohol.

Om undersökningen efter sommaren 2023

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 1 006 personer 18–84 år. Fältperiod: 10–16 augusti 2023. Deltagarfrekvens 53 procent. Läs mer i bifogat faktablad.

Om undersökning före sommaren 2023

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Antal intervjuer: 1 049 personer 18–84 år. Fältperiod: 1–8 juni 2023. Deltagarfrekvens 58 procent.

Oviktigt med alkohol på midsommar för drygt 6 av 10, men varannan dricker ändå mer på sommaren (pressmeddelande, juni 2023)

Om undersökningen efter sommaren 2022

Kantar Sifo genomförde, på uppdrag av IQ, den riksrepresentativa undersökningen i perioden 15–17 augusti 2022. Totalt deltog 1 029 personer från 18 år och uppåt.

Många funderar på alkoholpaus efter semestern (pressmeddelandem, augusti 2022)

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sara Wallhed Finn, Foto: Magnus Fond
Sara Wallhed Finn, Foto: Magnus Fond
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Mojtaba Ghodsi, vd IQ. Foto: Fredrik Hjerling
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om IQ

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.

Följ IQ

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IQ

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum