Riksteatern

Ny teknik ger scenkonstupplevelse på tre scener, i tre länder – samtidigt!

Dela

Föreställningen Tre Rum gör något som tidigare aldrig gjorts på en teaterscen – den framförs i tre länder samtidigt. Med en fysisk skådespelare på varje scen, möts tre skådespelare inför tre olika publiker. Premiär i Trondheim, Sundsvall och Jakobstad den 12 september – simultant.

I Tre Rum länkas för första gången skådespelare samman över tidszoner och landsgränser för att spela med varandra utan skärmar. Här spelar skådespelare i Sverige, Norge och Finland med i samma pjäs samtidigt trots att de befinner sig på scener i olika länder. En huvudkaraktär kommer alltså att finnas på plats fysiskt på en scen i respektive land medan de två skådespelarna som spelar på distans från andra scener projiceras på scen genom transparenta skärmar. Allt detta tack vare kommunikationsteknik med minimal fördröjning av ljud och bild. 

 
–Trots att pjäsen är specialskriven för just den här tekniska möjligheten är det berättelsen och relationerna som står i fokus – tack vare tekniken och inte tvärt om. När vi kan länka ihop våra liv och länder ser vi också de gemensamma nämnarna hos varandra. Att man på andra platser i världen, på exakt samma tid, brottas med samma eviga problem – att vara människa. Alla de små val som tillsammans bildar livet, säger Filip Alexanderson, manus och regi.  

Tre Rum handlar om de avgörande livsvalen. Om det stora i det lilla.  
 
– ­Jag hoppas att publiken kan få uppleva en existentiell känsla av samhörighet med varandra, vare sig de är yngre, äldre, har föräldrar eller är det själva. Att de ska tänka på sina livsval, inspireras att kanske göra nya. Det är aldrig för sent att lappa ihop en trasig relation, eller att ge sig ut på ett nytt äventyr, säger Filip Alexanderson. 

 
Tre Rum har utgjort grunden för testning av låglatensteknik inom nordisk scenkonst i samarbetsprojektet Innovative Rooms. Projektparter är Riksteatern i Sverige, Tromsö kommun i Norge och Centria yrkeshögskola i Finland. 

 
I föreställningen talas rikssvenska, finlandssvenska, norska och finska. Föreställningen textas på finska, svenska och norska. 

 
Samarbetspartners: Schaumansalen/Jakobstad, Karleby Stadsteater, Rosendal Teater, Trykkeriet Scene, Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Sundsvalls kommun, Teater Västernorrland, Scen Sundsvall, North Cultitude6263, Artplant. 
 
Med stöd av Kulturrådet (Sverige), Kulturfonden Sverige-Finland (Sverige) Nordisk kulturkontakt, Nordiskkulturfond, Trøndelag Fylkeskomune,(Norge )Sparbanken 1(Norge), Trondheim kommune (Norge), Svenskakulturfonden (Finland), Undervisnings- och kulturministeriet (Finland) och Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto(Finland). I samarbete med Epson, Net Insight, Remote North (NCDP),Mobile Links och regionala nätägare som Servanet, Norrsken, Härjeån, Ren Röros, NTE, JNT, Keskikaista och de nationella akademiska nätverken Funet, Sunet och Sikt. 
 

Konstnärligt team 

Manus: Filip Alexanderson   
Regi: Filip Alexanderson   
Scenografi: Marika Feinsilber   
Kostym: Frida Hultcrantz   
Maskdesign: Linda Sandberg   
Ljuddesign: Anton Söderberg   
Dramaturg: Alexander Charlamov   
Idé och konstnärlig koordinering: Andreas Brännlund   
Research och idéarbete: Andreas Westerberg  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye