Riksteatern

Klimakteriemanifest ger svar på menopausens gåtor

Dela

Är det hett här? är en komedi om klimakteriet som är lika delar monolog som manifest. I en varm föreställning delar en av Finlands stora skådespelare, Anna Hultin, med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia. I regi av komikern André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. Sverigepremiär 25 september.

Är det hett här? Foto: Cata Portin
Är det hett här? Foto: Cata Portin Foto: Cata Portin Foto: Cata Portin

– När jag hamnande i klimakteriet var det så svårt att få ett grepp om vad som egentligen hände mig. Är det hett här? blev till som ett svar på mitt och andras behov av kunskap och vägledning om den här fasen i livet. Det var viktigt för mig att humorn i föreställningen skulle få oss att skratta tillsammans, åt mig och åt oss själva, säger skådespelaren Anna Hultin.  
 
Klimakteriet angår många ändå är kunskapen låg om det skedet i livet. Vad händer när mensen tar slut? Varför funkar inte minnet eller humöret som förr? Varför sover man plötsligt inte? Och varför vet vi inte svaren? Är det hett här? handlar om allt som Anna Hultin själv ville veta om klimakteriet men inte fick svar på. 
 
– Jag visste ju ingenting om klimakteriet! Men efter att Anna läst upp monologen för mig var det inte svårt att tacka ja till att regissera den. Det var med stor nyfikenhet jag tog mig an uppdraget, föreställningen har ju så mycket värme, upplysning och humor i sig. Och jag hoppas att Är det hett här? också ska locka män till teatrarna som ju från sin horisont erfar klimakteriet, säger regissören André Wickström. 
 
Anna Hultin är verksam vid Svenska Teatern där hon spelat huvudrollen i över tjugo pjäser. Pjäsen är regisserad av André Wickström, komiker och skådespelare, som många känner igen från bland annat Parlamentet och Solsidan. 
 
Sverigepremiär 25 september, Söråker.  
Är det hett här? spelar på uppemot 30 platser runt om i Sverige från Överkalix till Åstorp.  
Pressvisning 22 september, Hallunda, Stockholm. Kontakta pressansvarig för pressbiljett. 
 
Medverkande 
Anna Hultin  
 
Konstnärligt team 
Av och med: Anna Hultin  
Regi: André Wickström  
Scenografi: Erik Salvesen  
Kostym: Kaisa Rautakoski  
Ljus: Mats Forss  
Ljud: Hanna Mikander  
Video: Theo af Enehielm  
Mask: Tiitta Stoor
Musik: Douglas Pashley  

Producent 

Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors 

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye