Klimakteriemanifest ger svar på menopausens gåtor
Är det hett här? är en komedi om klimakteriet som är lika delar monolog som manifest. I en varm föreställning delar en av Finlands stora skådespelare, Anna Hultin, med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia. I regi av komikern André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors. Sverigepremiär 25 september.

– När jag hamnande i klimakteriet var det så svårt att få ett grepp om vad som egentligen hände mig. Är det hett här? blev till som ett svar på mitt och andras behov av kunskap och vägledning om den här fasen i livet. Det var viktigt för mig att humorn i föreställningen skulle få oss att skratta tillsammans, åt mig och åt oss själva, säger skådespelaren Anna Hultin.
Klimakteriet angår många ändå är kunskapen låg om det skedet i livet. Vad händer när mensen tar slut? Varför funkar inte minnet eller humöret som förr? Varför sover man plötsligt inte? Och varför vet vi inte svaren? Är det hett här? handlar om allt som Anna Hultin själv ville veta om klimakteriet men inte fick svar på.
– Jag visste ju ingenting om klimakteriet! Men efter att Anna läst upp monologen för mig var det inte svårt att tacka ja till att regissera den. Det var med stor nyfikenhet jag tog mig an uppdraget, föreställningen har ju så mycket värme, upplysning och humor i sig. Och jag hoppas att Är det hett här? också ska locka män till teatrarna som ju från sin horisont erfar klimakteriet, säger regissören André Wickström.
Anna Hultin är verksam vid Svenska Teatern där hon spelat huvudrollen i över tjugo pjäser. Pjäsen är regisserad av André Wickström, komiker och skådespelare, som många känner igen från bland annat Parlamentet och Solsidan.
Sverigepremiär 25 september, Söråker.
Är det hett här? spelar på uppemot 30 platser runt om i Sverige från Överkalix till Åstorp.
Pressvisning 22 september, Hallunda, Stockholm. Kontakta pressansvarig för pressbiljett.
Medverkande
Anna Hultin
Konstnärligt team
Av och med: Anna Hultin
Regi: André Wickström
Scenografi: Erik Salvesen
Kostym: Kaisa Rautakoski
Ljus: Mats Forss
Ljud: Hanna Mikander
Video: Theo af Enehielm
Mask: Tiitta Stoor
Musik: Douglas Pashley
Producent
Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Rasism och kulturella krockar – Sverigepremiär för prisbelönta Nu är jag Medea27.9.2023 11:38:24 CEST | Pressmeddelande
I kritiker- och publiksuccén Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. En föreställning som beskrivs som en övning i att acceptera det okända, omfamna ilska och tillåta sig att förlåta. Premiär den 1 oktober i Stockholm.
Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år och spelas för första gången på svenskt teckenspråk25.9.2023 10:19:01 CEST | Pressmeddelande
Astrid Lindgrens älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta fyller i år 50 år. En tidlös saga som förtrollar publik i alla åldrar och omfamnar det extraordinära. För första gången spelar nu Bröderna Lejonhjärta på svenskt teckenspråk i en samproduktion mellan Riksteatern Crea och norska Teater Manu. Premiär den 30 september i Hallunda.
Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.
Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller19.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.
Marianne Mörck gör 130 föreställningar av Britt-Marie var här - “Inget märkvärdigt!”14.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Marianne Mörck ger sig återigen ut på Riksteaterturné med Britt-Marie var här. I höst turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger. Dessutom spelar hon alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Men Marianne Mörck tycker inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum