Akavia

AI ställer nya krav – så blir framtiden för ekonomer

Dela

AI, automatisering och digitalisering kommer att innebära stora förändringar för ekonomrollen, enligt en färsk rapport från fackförbundet Akavia. – Det livslånga lärandet kommer att vara en självklar del av framtidens arbetsliv, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia (foto: Åsa Hafmar)
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia (foto: Åsa Hafmar)

Arbetsmarknaden och samhället står inför stora förändringar. I rapporten AI-ekonomer och robotcontrollers? har fackförbundet Akavia undersökt framtidens arbetsmarknad för ekonomer. Bland Akavias 45 000 ekonomer finns allt från affärsutvecklare och controllers till fastighetsmäklare, revisorer och vd:ar.  

  Rollen som ekonom blir alltmer komplex och kräver både bredd och spetskompetens. Dels ser vi att förmågor som kreativitet och kritiskt tänkande blir viktigare, dels behöver fler bygga på sin digitala kompetens, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.

För ekonomer kan det till exempel handla om programmering, dataanalys och förmågan att hantera relevanta programvaror. Datahantering och dataanalys är och kommer att vara en allt större del av framtidens beslutsfattande vilket förutsätter att framtidens ekonomer kan förstå och hantera stora datamängder. Redan i dag har många ekonomer nytta av att kunna programmeringsspråk som SQL, Python och R. Men också kurser i statistik, datahantering och fördjupade kunskaper i vanliga arbetsverktyg som Office365 kommer att vara användbart.

Samtidigt som utvecklingen kan innebära att behovet av mänsklig arbetskraft för arbetsuppgifter som programmering eller bearbetning av data minskar kan behovet av ekonomer med förståelse och kunskaper inom cybersäkerhet, artificiell intelligens, molntjänster och blockkedjeteknik öka.

I rapporten har Akavia även undersökt hur ekonommedlemmar ser på sin egen kompetens. Fler än varannan, 56 procent, vill studera IT eller AI för att framtidssäkra sin kompetens. Det största hindret för framtidens ekonomer trycks vara kompetensutveckling. Ekonomerna uppger att det främsta skälet är tidsbrist, ett annat att de saknar ekonomiska möjligheter att vara borta från arbetet. 

–  Det nya omställningsstudiestödet för yrkesverksamma har öppnat nya möjligheter för kompetensutveckling. Men vi behöver fortfarande se att reformen får fullt genomslag. Inte minst handlar det om att det behöver finnas ett kursutbud anpassat för våra medlemmars behov, säger Patrik Nilsson.

Fyra exempel på hur ekonomrollen förändras av digitalisering, automatisering och AI:

1. Finansiell rådgivning och förvaltning: Digitalisering och automatisering gör det i större utsträckning möjligt för robotrådgivare och andra automatiserade plattformar att tillhandahålla finansiella rådgivningstjänster.

2. Redovisning och bokföring: Automatisering och digitalisering av bokförings- och redovisningsprocesser minskar behovet av mänskligt arbete för att hantera och granska finansiell information.

3. Marknadsföring och försäljning: Digitalisering öppnar upp nya kanaler och verktyg för marknadsföring och försäljning, inklusive sociala medier, sökmotoroptimering och digitala annonser.

4. Ekonomisk analys och prognoser: Digitaliseringen av datahantering och analys gör det möjligt för företag, organisationer och anställda att använda avancerade algoritmer och maskininlärningstekniker för att analysera finansiell information.

Akavia tipsar - så rustar du dig för framtiden som ekonom:

  • Vid sidan av den generella digitala kompetensen behövs teknisk specialistkompetens för att utveckla och implementera ny teknik. För ekonomer kan det till exempel handla om programmering, dataanalys och förmågan att hantera relevanta programvaror.
  • Datahantering och dataanalys är och kommer att vara en allt större del av framtidens beslutsfattande vilket förutsätter att framtidens ekonomer kan förstå och hantera stora datamängder.
  • Programmeringsspråk som SQL, Python och R  men också kurser i statistik, datahantering och fördjupade kunskaper i vanliga arbetsverktyg som Office365 kommer att vara fortsatt användbart.
  • Behovet av ekonomer med förståelse och kunskaper inom cybersäkerhet, artificiell intelligens, molntjänster och blockkedjeteknik kommer att öka.
  • Vid sidan av de hårda kompetenserna behöver ekonomer fortsätta utveckla mjuka kompetenser som exempelvis kommunikation och ledarskap.

Läs rapporten AI-ekonomer och robotcontrollershär.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia (foto: Åsa Hafmar)
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia (foto: Åsa Hafmar)
Ladda ned bild

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Ny undersökning visar: Svensk offentlig sektor brister i det förebyggande arbetet mot korruption24.10.2023 09:08:12 CEST | Pressmeddelande

Trots att Sverige ofta framhålls som ett föregångsland när det gäller att motverka korruption finns betydande brister i det förebyggande arbetet inom offentlig sektor - drygt fyra av tio medarbetare känner i låg eller ganska låg grad till arbetsplatsens regler, riktlinjer och arbetsstöd kring korruption. Det visar en ny rapport från fackförbundet Akavia som undersökt hur tjänstemän inom kommun, region, statliga myndigheter och universitet upplever omfattningen av, och det förebyggande arbetet mot, korruption.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum