Riksteatern

Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, regisserar nyskrivet drama om klass och skuld

Dela

I nyskrivna Slaget berättas en historia om klass, sorg och skuld genom tre livsöden. Slaget är ett europeiskt samarbete skrivet av hyllade Anders Lustgarten och regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. Premiär den 30 september i Årsta.  

I ett vardagsrum i en gammal industristad på dekis, utspelar sig Slaget, en familjehistoria om två bröder som gjort olika vägval i livet. Magnus, den äldre, stannade kvar och gick i pappans fotspår och Ben, den yngre, sökte lyckan i storstaden. Efter många år möts dem igen på pappans begravning. Klassklyftan som nu finns har skapat en avgrund mellan bröderna, konflikten är oundviklig och intrigerna hopar sig. 

– Vi ville gestalta ett samhälle som går isär, bristen på kollektivt ansvar och hur vi alla är en del av att upprätthålla ett orättvist system, säger Dritëro Kasapi, regissör. 

Slaget är en nyskriven pjäs av hyllade dramatikern Anders Lustgarten som tidigare har skrivit för Storbritanniens största teatrar. Lustgarten har en unik berättarröst som genom skarp samhällsanalys aldrig förenklar utan snarare öppnar upp svåra berättelser för publiken. Slaget lyfter spänning på olika plan; politiskt om livet på en liten ort kontra en större stad men även personliga relationer mellan två bröder och skuld som följd av livsval. Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef regisserade tidigare i år urpremiären av Slaget i London som hyllades av både kritiker och publik.  

– Genom att följa tre karaktärer som hanterar sina livsval och hur dessa påverkat dem själva och sina närmsta kan vi få en djupare förståelse över vår samtids utmaningar. Kanske erbjuds vi även en möjlighet att reflektera över egna val? säger Dritëro Kasapi. 

Ett samarbete mellan Riksteatern och Matthew Linley Creative Projects 

Medverkande 
Johannes Wanselow   
Hans Christian Thulin   
Rachel Ann Willer  

Konstnärligt team 
Nyskrivet drama av Anders Lustgarten   
Översättare: Anders Duus   
Regissör: Dritëro Kasapi   
Scenograf/Kostymdesigner: Hannah Sibai   
Dramaturg: Ninna Tersman samt Alexander Charlamov   
Ljusdesigner: Matthew Haskins 

Pressvisning 28 september i Hallunda 
Premiär 30 september i Årsta  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye