Akavia

Akavia om regeringens budget för rättsväsendet: Välkommen satsning på rättsområdet – men mer än ökad budget behövs för att vända utvecklingen

Dela

Idag bjöd statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer in till pressträff där regeringens satsningar på det rättspolitiska området presenterades som en del av den kommande budgetpropositionen. Fackförbundet Akavia, med 135 000 akademiker, däribland många som arbetar inom rättsväsendet, välkomnar budskapet om ökade resurser till rättsväsendet.

Johan Kjellsson, rättspolitisk talesperson på Akavia. Foto: Åsa Hafmar
Johan Kjellsson, rättspolitisk talesperson på Akavia. Foto: Åsa Hafmar

Regeringen aviserade idag en satsning på rättsväsendet där anslagen anges öka från 69 till 90 miljarder mellan 2023-2026 varav stora delar tilldelas Polismyndigheten och Kriminalvården.

- Akavia välkomnar dagens besked om att satsningar görs på rättsväsendet. Vi behöver dock vidare analysera budgetpropositionen när den presenteras senare i september för att kunna ta ställning till vad satsningarna innebär i praktiken framförallt för de myndigheter som inte framhållits vid presskonferensen. Även om vi välkomnar att regeringen vid presskonferensen uttalade att man ser behovet av att stärka hela rättsväsendet genom långsiktiga satsningar, återstår det att se om de ökade anslagen också i slutändan innebär fler anställda och satsningar på kompetensutveckling, annars riskerar satsningen att bli ett slag i luften, säger Johan Kjellsson, rättspolitisk talesperson på Akavia. 

Kompetensförsörjningen inom rättsväsendet är en avgörande fråga för en framgångsrik brottsbekämpning.

 - Vi ser stora utmaningar med kompetensförsörjningen framöver, inte minst vad gäller åklagare och domare. Det är redan idag svårt att behålla erfaren personal och att trygga den högt specialiserade kompetensen. För våra medlemmar bör detta innebära att rättsväsendets myndigheter nu får utrymme att fortsatt satsa på en förbättrad arbetsmiljö och villkor för att öka attraktiviteten i arbetsplatserna, säger Johan Kjellsson. 

Ny lagstiftning kräver resurser.

-  Vi vet att det finns många förslag på straffrättens områden som utreds just nu och om de blir verklighet kommer det att innebära större arbetsbörda framöver. Vi välkomnar därför att regeringen kopplar detta till ökad medelstilldelning, säger Johan Kjellsson. 

Årets budgetproposition framstår hittills i stort sett i linje med förväntningarna hos Akavia.

- Vi får närmare analysera budgetpropositionen i sin helhet när den nu läggs den 20 september men utifrån vad som sagts på regeringens presskonferens om utgiftsområde 4, Rättsväsendet tycker vi att detta verkar vara en budget i linje med det förväntade sett utifrån tidigare uttalanden och de skrivningar som finns om rättsväsendet i Tidöavtalet, avslutar Johan Kjellsson. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan Kjellsson, rättspolitisk talesperson på Akavia. Foto: Åsa Hafmar
Johan Kjellsson, rättspolitisk talesperson på Akavia. Foto: Åsa Hafmar
Ladda ned bild

Om Akavia

Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Förbundet har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.

Akavia
Box 5167
102 44 Stockholm

http://www.akavia.se

Följ Akavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akavia

Ny undersökning visar: Svensk offentlig sektor brister i det förebyggande arbetet mot korruption24.10.2023 09:08:12 CEST | Pressmeddelande

Trots att Sverige ofta framhålls som ett föregångsland när det gäller att motverka korruption finns betydande brister i det förebyggande arbetet inom offentlig sektor - drygt fyra av tio medarbetare känner i låg eller ganska låg grad till arbetsplatsens regler, riktlinjer och arbetsstöd kring korruption. Det visar en ny rapport från fackförbundet Akavia som undersökt hur tjänstemän inom kommun, region, statliga myndigheter och universitet upplever omfattningen av, och det förebyggande arbetet mot, korruption.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum