Natur & Kultur

Natur & Kultur ger ut sagobok med Bland drakar och dragqueens

Dela

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap och har mött tiotusentals barn i sagostunder. Nu är de aktuella med den första barnboken av dragshowartister. Bland drakar och dragqueens: Sagobok är en kreativ och lekfull nytolkning av tre klassiska sagor.

– Vi vill göra världen till en lite gladare, mer inspirerande och demokratisk plats. Målet är att väcka läslust och motverka utanförskap genom mötet mellan dragshowens lekfulla förvandling och sagornas förtrollade värld, säger Petter Wallenberg, grundare och regissör av teatersällskapet och sagobokens huvudförfattare

– Vi är stolta och glada att få ge ut den första barnboken av dragshowartister. Sagorna är härliga att läsa och tack vare illustrationerna blir det här en riktigt smällkaramell till sagobok, säger Marie Augustsson, publicistiskt ansvarig för barn- och ungdomsutgivningen på Natur & Kultur.
 
Klassiska sagor i ny tappning
  I boken förflyttas klassiska sagor till nutid och samtida fenomen skildras. Rödluvan i röd hoodie möter en varg på väg till mormor, men är det verkligen en riktig varg? Askungen drömmer om att bli discostjärna men mobbas av sina bonussyskon. Hans och Gretas nya plastmamma försöker vinna barnens gillande med godis. Berättarglädjen genomsyrar boken, med färgsprakande illustrationer av Erica Jacobson och fotografier av Peter Knutson. Ljudboken, inläst och dramatiserad som ljudteater av regissören och artisterna själva, smygsläpps lagom till bokmässan 2023. Boken ges ut 1 november, under läslovet.


Nordens största dragshow-teatersällskap
  Bland drakar och dragqueens grundades 2017 i samarbete med Stockholms stadsbibliotek och var först i Sverige med att dragshowartister läser sagor för barn. Sedan dess har de turnerat oavbrutet i Sverige och Finland, och har med över 150 föreställningar om året vuxit till Nordens största dragshow-teatersällskap för barn, unga och vuxna. Deras musikal Lilla jag och drakarnas drottning har sommaren 2023 setts av närmare 6 000 besökare under 16 olika speltillfällen och slog publikrekord med 700 personer i Malmö Folkets Park. 

Ensemblen består av grundaren, regissören och författaren Petter Wallenberg och de tre kända svenska dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Artisterna är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, och utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.
 
– Vi har i sex års tid framfört sagostunder för tiotusentals barn och den unika erfarenheten tar vi in i skrivandet av vår första egna sagobok. Det är glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar i botten. Vi tolkar om de klassiska sagorna till att handla om barn och ungas verklighet idag, med mobbing och utanförskap, men också hopp och försoning – och står alltid på barnens sida, säger Petter Wallenberg.
 
Utsätts för hot
  Teatergruppen har genom åren blivit en måltavla för hat. Bland annat möttes de inför en föreställning i Jönköping i somras av hotfulla budskap och den nynazistiska organisationen NMR:s avspärrningsband.

– Det är fruktansvärt jobbigt att hantera. Man blir nedbruten av hot, hat och uppmaningar till att vi ska utsättas för våld. Men vi har välutvecklade säkerhetsrutiner och har aldrig ställt in en enda föreställning. Publikens kärlek är så mycket större än de få hatiska rösterna. Vi fortsätter att kämpa för ett fritt kulturliv och ett demokratiskt samhälle, där alla barn kan växa upp utan hat och otrygghet, säger Petter Wallenberg.

 

För mer information kontakta:
Bonnie Halling Lindholm
Marknads- och kommunikationsansvarig barn- och ungdomslitteratur
Tel: 076 546 86 75
bonnie.hallinglindholm@nok.se  

Läs mer om teatersällskapet Bland drakar och dragqueens på www.blanddrakarochdragqueens.se  


Årets Folkbildare 2022
– STOCKHOLMS STAD

Vinnare av 2020 års Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris
 
2020 års Läsande förebilder
 “som hittat nyckeln till hur man skapar läslust och läs-sug”
 – BONNIERFÖRLAGEN, LÄSRÖRELSEN OCH BERÄTTARMINISTERIET

”Bland drakar och dragqueens är viktiga läsambassadörer! Att både de och biblioteken står upp för allas lika värde är något vi författare och översättare självklart är stolta över”
– GRETHE ROTTBÖLL, SVERIGES FÖRFATTARFÖRBUND

“Läsfrämjande när det är som bäst”
 – GRUMS BIBLIOTEK

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Översättare tilldelas stort pris och stipendium28.9.2023 12:54:18 CEST | Pressmeddelande

Maria Lundgren tilldelas priset Årets översättning för sin konsekventa och passionerade översättning av den australiensiska författaren Joan Lindsays kultroman Utflykt till Hanging Rock från 1967. Priset Årets översättning på 100 000 kronor premierar det litterära verk som är bäst översatt till svenska under 2022. Årets översättarstipendiat är Isabella Nilsson, hon tilldelas 50 000 kronor.

Två av Sveriges främsta barnboksförfattare skriver läromedel för alla lågstadieelever27.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart att de prisade författarna Johan Rundberg och Ingela Korsell tillsammans med Natur & Kultur påbörjar arbetet med ett nytt läromedel i svenska för lågstadiet. Författarna har flera framgångar bakom sig och är verksamma inom genrerna spänningsromaner, deckare och fantasy. 2021 tilldelades Johan Rundberg Augustpriset för sin bok Nattkorpen och Ingela Korsell är författare till bland annat PAX-serien och ledamot av Kulturrådets läsråd, regeringens satsning på läsfrämjande insatser för barn och unga.

Sveriges första professor i sakprosa presenteras på Bokmässan26.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sedan första augusti är Anna Jungstrand innehavare av Natur & Kulturs professur i sakprosa vid Linnéuniversitetet. På årets Bokmässa presenteras satsningen på svensk sakprosaforskning och Anna Jungstrand berättar hur hon som professor kan verka för att stärka sakprosans ställning i Sverige. Bakom satsningen står Natur & Kultur, Sveriges Författarförbund, Läromedelsförfattarna och Linnéuniversitetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum