Riksteatern

Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller

Dela

Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.

I den lilla bortglömda orten Vanstorp lever femtonåriga Isa som i ett fängelse med sin överbeskyddande mamma. En dag dyker Ami upp. Hon drar Isa från mamman, ut i staden, in i förbjudna lekar. Det Ami mest av allt vill, är att de ska gå ner i mörkret på nattklubben Grottan. Men ett dolt och dunkelt förflutet ligger begravt djupt därnere. En gång i tiden försvann en flicka där, och fallet är fortfarande olöst. 

– En impuls till att skriva den här pjäsen var en irritation över alla, ofta våldsamma, berättelser om flickor som försvinner. Varför är vår tid och värld så fixerad vid dem? Samtidigt är jag ju själv besatt av alltifrån Madeleine Mccann-fallet, till Alice som ramlar genom ett hål rakt ner i underlandet, till David Lynchs Laura Palmer, säger Malin Axelsson, regissör och konstnärlig ledare för Riksteatern Barn och unga.  

Det elektroniska mörkret på nattklubben Grottan komponeras av Jukka Rintamäki. En singel från föreställningens soundtrack släpps 15 september på Spotify med Rebecca Riggo på sång. I Flickor som försvinner bygger scenografen och kostymören Anna Dolata, upp en klubbig, suggestiv värld, i tätt samarbete Unga Dramatens ljusdesigner Jesper Larsson.  

– Vi har inspirerats av popkonsertens form och David Lynchs mystik i arbetet. Popkonsertens känsla av “här och nu” och chock vill vi gärna ge publiken, och vi har pratat om berättelsens Vanstorp som ett slags tidlöst Twin Peaks, som rymmer underliga gestalter, drömmar och gåtfullhet, säger Malin Axelsson.  

Flickor som försvinner har premiär med Riksteatern den 3 oktober i Hudiksvall och turnerar för högstadie- och gymnasiepublik under hösten. Den 15 december har den nypremiär på Unga Dramaten. På scen ser vi Rebecca Riggo, Sepideh Khodarahmi, Andreas Ferrada-Noli och den guldbaggebelönade Bianca Cruzeiro. Sepideh Khodarahmi står även för koreografi. 

Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten 

Pressvisning 29 september i Hallunda 
Premiär 3 oktober i Hudiksvall 
Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen. 

Medverkande 

Bianca Cruzeiro   
Andreas Ferrada Noli   
Sepideh Khodarahmi   
Rebecca Riggo   

Konstnärligt team 

Av och regi: Malin Axelsson   
Dramaturger: Eva-Maria Benavente Dahlin och Ninna Tersman   
Scenografi och kostym: Anna Dolata   
Ljuddesign och komposition: Jukka Rintamäki   
Ljusdesign: Jesper Larsson   
Maskdesign: Frida Ottosson   
Koreograf: Sepideh Khodarahmi   
Regiassistent: Loran Batti   

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye