Riksteatern och Unga Dramaten gör popkonsert-inspirerad övernaturlig thriller
Flickor som försvinner är en rysare med klubb- och konsertkänsla. I en mystisk och suggestiv värld utspelar sig en berättelse om en flickas ouppklarade försvinnande i en svensk småstad, och om ett explosivt tonårsuppror. Premiär med Riksteatern den 3 oktober. Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.

I den lilla bortglömda orten Vanstorp lever femtonåriga Isa som i ett fängelse med sin överbeskyddande mamma. En dag dyker Ami upp. Hon drar Isa från mamman, ut i staden, in i förbjudna lekar. Det Ami mest av allt vill, är att de ska gå ner i mörkret på nattklubben Grottan. Men ett dolt och dunkelt förflutet ligger begravt djupt därnere. En gång i tiden försvann en flicka där, och fallet är fortfarande olöst.
– En impuls till att skriva den här pjäsen var en irritation över alla, ofta våldsamma, berättelser om flickor som försvinner. Varför är vår tid och värld så fixerad vid dem? Samtidigt är jag ju själv besatt av alltifrån Madeleine Mccann-fallet, till Alice som ramlar genom ett hål rakt ner i underlandet, till David Lynchs Laura Palmer, säger Malin Axelsson, regissör och konstnärlig ledare för Riksteatern Barn och unga.
Det elektroniska mörkret på nattklubben Grottan komponeras av Jukka Rintamäki. En singel från föreställningens soundtrack släpps 15 september på Spotify med Rebecca Riggo på sång. I Flickor som försvinner bygger scenografen och kostymören Anna Dolata, upp en klubbig, suggestiv värld, i tätt samarbete Unga Dramatens ljusdesigner Jesper Larsson.
– Vi har inspirerats av popkonsertens form och David Lynchs mystik i arbetet. Popkonsertens känsla av “här och nu” och chock vill vi gärna ge publiken, och vi har pratat om berättelsens Vanstorp som ett slags tidlöst Twin Peaks, som rymmer underliga gestalter, drömmar och gåtfullhet, säger Malin Axelsson.
Flickor som försvinner har premiär med Riksteatern den 3 oktober i Hudiksvall och turnerar för högstadie- och gymnasiepublik under hösten. Den 15 december har den nypremiär på Unga Dramaten. På scen ser vi Rebecca Riggo, Sepideh Khodarahmi, Andreas Ferrada-Noli och den guldbaggebelönade Bianca Cruzeiro. Sepideh Khodarahmi står även för koreografi.
Riksteatern i samarbete med Unga Dramaten
Pressvisning 29 september i Hallunda
Premiär 3 oktober i Hudiksvall
Dramatenpremiär den 15 december i Målarsalen.
Medverkande
Bianca Cruzeiro
Andreas Ferrada Noli
Sepideh Khodarahmi
Rebecca Riggo
Konstnärligt team
Av och regi: Malin Axelsson
Dramaturger: Eva-Maria Benavente Dahlin och Ninna Tersman
Scenografi och kostym: Anna Dolata
Ljuddesign och komposition: Jukka Rintamäki
Ljusdesign: Jesper Larsson
Maskdesign: Frida Ottosson
Koreograf: Sepideh Khodarahmi
Regiassistent: Loran Batti
Nyckelord
Kontakter
Anna GerdinPR och PressansvarigRiksteatern
Tel:08-531 99 188Tel:070-637 59 62anna.gerdin@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Rasism och kulturella krockar – Sverigepremiär för prisbelönta Nu är jag Medea27.9.2023 11:38:24 CEST | Pressmeddelande
I kritiker- och publiksuccén Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. En föreställning som beskrivs som en övning i att acceptera det okända, omfamna ilska och tillåta sig att förlåta. Premiär den 1 oktober i Stockholm.
Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år och spelas för första gången på svenskt teckenspråk25.9.2023 10:19:01 CEST | Pressmeddelande
Astrid Lindgrens älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta fyller i år 50 år. En tidlös saga som förtrollar publik i alla åldrar och omfamnar det extraordinära. För första gången spelar nu Bröderna Lejonhjärta på svenskt teckenspråk i en samproduktion mellan Riksteatern Crea och norska Teater Manu. Premiär den 30 september i Hallunda.
Nytt dansverk säger ja till livet i en pessimistisk tid22.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I koreografen Viktor Fröjds nya verk Locus får publiken följa med på en resa i det lekfulla, rituella och sårbara. Tre dansare rör sig mellan improvisation och koreografi och låter publiken förstå att det går att skapa magi där man inte trodde att det fanns. En samproduktion mellan Riksteatern och Scenkonst Sörmland. Premiär 29 september i Eskilstuna.
Marianne Mörck gör 130 föreställningar av Britt-Marie var här - “Inget märkvärdigt!”14.9.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Marianne Mörck ger sig återigen ut på Riksteaterturné med Britt-Marie var här. I höst turnerar hon från Övertorneå till Halmstad och kommer ha spelat rollen som Britt-Marie 130 gånger. Dessutom spelar hon alla 18 rollerna i pjäsen helt själv. Men Marianne Mörck tycker inte att detta är något särskilt att uppmärksamma.
Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, regisserar nyskrivet drama om klass och skuld13.9.2023 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I nyskrivna Slaget berättas en historia om klass, sorg och skuld genom tre livsöden. Slaget är ett europeiskt samarbete skrivet av hyllade Anders Lustgarten och regisseras av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. Premiär den 30 september i Årsta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum