Naturskyddsföreningen om regeringens budget: Inte en effektiv miljöpolitik som fungerar
Naturskyddsföreningen har granskat regeringens budget för 2024. Enligt föreningen äts de små klimatåtgärder som görs upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen kraftigt. Regeringen bedömer själv att Sverige kommer att missa klimatmålen. Föreningen tycker det är positivt att regeringen delvis backar från tidigare nedskärningar av budgeten till naturvård, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs.
– Det syns verkligen inte i budgeten att vi står mitt i en klimat- och naturkris. Enligt budgeten kommer Sverige både att missa klimatmålen och utsläppen kommer att öka dramatiskt. De klimatskadliga subventionerna ökas mycket kraftigt. De små satsningar på klimatet som görs äts upp av åtgärder som kommer att öka utsläppen. Särskilt häpnadsväckande är att regeringen drar ner på klimatanpassning, efter att stormen Hans visat hur stort behov av anpassning är. Det här är inte en klimatpolitik som är effektiv eller fungerar, säger Beatrice Rindvall, ordförande Naturskyddsföreningen.
– Det är bra att regeringen backar från tidigare nedskärningar av budgeten till skydd av naturen, men nivåerna är fortfarande helt otillräckliga jämfört med vad som behövs. Vi är besvikna att det visar sig att utspelen om satsningar på skydd av natur har visat sig enbart vara delvisa och tillfälliga återställningar av regeringens tidigare neddragningar. Det är dessutom mycket oroande att anslaget för skötsel av natur som halverades i budgeten förra året nu bara ökas marginellt. Detta kommer få stora konsekvenser i naturreservat och nationalparker i hela landet, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Det här innebär regeringens budget bland annat:
-
Klimatmålen nås inte: Regeringen skriver i budgeten att Sverige inte kommer att uppnå klimatmålen, varken till 2030 och 2045.
-
Utsläppen kommer att öka: Enligt regeringens egen beräkning kommer utsläppen av växthusgaser att öka kraftigt med den här budgeten.
-
Satsningar - återställningar av tidigare neddragningar: Merparten av de “satsningar” på miljön som regeringen gjort utspel om, exempelvis gällande skydd av natur och havsmiljön, innebär endast en viss och tillfällig återställning av regeringens tidigare neddragningar. Nivåerna är otillräckliga jämfört vad som behövs enligt Naturvårdsverket.
-
De klimatskadliga subventionerna ökar: Skatten för fossila drivmedel sänks, så att det blir billigare att bränna fossila bränslen för en kostnad motsvarande 6,5 miljarder kr.
-
Regeringen drar ned anslaget på klimatanpassning, från en redan låg nivå på 140 miljonerkr 2023 till 90 miljoner kr 2024.
-
Mer resurser till snabbare tillstånds- och tillsynsprocesser: Det är positivt att regeringen satsar 123 miljoner kr på myndigheterna för att snabba på tillstånds- och tillsynsprocesserna, vilket i sig är bra och något Naturskyddsföreningen efterfrågat. Ett stort problem har varit för lite resurser hos länsstyrelser och domstolar. Tyvärr är det bara 10 miljoner kr till domstolarna som är ett tillskott, medan förstärkningarna till Naturvårdsverket och länsstyrelserna äts upp av långt större nedskärningar på andra områden.
-
Bistånd riktas till svenska företag: I budgeten presenteras väldigt få siffror vad gäller biståndspolitiken. Istället förväntas besked komma i regleringsbreven innan jul vilket är olyckligt och en riktigt dålig praxis ur demokratiskt perspektiv. Det framgår dock att 300 miljoner kr av anslaget till bistånd ska användas av Exportkreditnämnden för att ge rabatt på avgiften för lånegarantier till svenska företags försäljning av produkter till Ukraina. Detta innebär enligt EUs definitioner ett bundet bistånd, vilket bl a OECD tydligt avråder ifrån.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum