Riksteatern

Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år och spelas för första gången på svenskt teckenspråk

Dela

Astrid Lindgrens älskade berättelse Bröderna Lejonhjärta fyller i år 50 år. En tidlös saga som förtrollar publik i alla åldrar och omfamnar det extraordinära. För första gången spelar nu Bröderna Lejonhjärta på svenskt teckenspråk i en samproduktion mellan Riksteatern Crea och norska Teater Manu. Premiär den 30 september i Hallunda. 

På bilden från vänster: Akad Polus, Nikolai Schmidt Wisny. Fotograf Tomas Kold
På bilden från vänster: Akad Polus, Nikolai Schmidt Wisny. Fotograf Tomas Kold

Bröderna Lejonhjärta är en berättelse om kampen mellan gott och ont, om rädsla och mod, och framför allt om hopp. Uppsättningen regisseras av Mindy Drapsa, känd för sitt arbete både inom teater och film. Mindy Drapsa skapar en värld som är både magisk och förankrad i verkligheten. 

– Döva barn kommer för första gången att kunna få uppleva denna klassiker på sitt eget språk. Arbetet med Bröderna Lejonhjärta är också en generell påminnelse om hur vi kan arbeta med mångfald och inkludering inom kulturen, säger Mindy Drapsa, regissör och konstnärlig ledare för Riksteatern Crea. 

Svenska Akad Polus och norska Nikolai Wisny Schmidt förkroppsligar berättelsens anda och ger liv åt bröderna, Skorpan och Jonatan. Denna hyllning till Astrid Lindgren är en samproduktion mellan Riksteatern Crea och Teater Manu. Med sju personer på scen spelas Bröderna Lejonhjärta i både Sverige och Norge.  

– Bröderna Lejonhjärta påminner oss om att känna mod att stå upp för det goda i tider av oro och osäkerhet. När det är alltför lätt att känna sig som en liten "lort", uppmuntrar den här historien oss att våga hoppa, och hoppas, säger Mindy Drapsa. 

Riksteatern Creas vision är att skapa den bästa scenkonsten på svenskt teckenspråk, med och av döva och teckenspråkiga konstnärer och kulturarbetare.  Riksteatern Crea är Sveriges enda teckenspråkiga teater och är en viktig institution för att främja kulturell mångfald och inkludering.  

Medverkande 

Akad Polus  
Nikolai Schmidt Wisny  
Tommy Aldergrim  
Robert Fransson  
Bo Hårdell  
Mette Marqvardsen  
Gunilla Vestin Wallin 
 

Konstnärligt team 

Efter boken av Astrid Lindgren  
Bearbetning: Alexander Mørk-Eidem  
Regi: Mindy Drapsa  
Scenografi: Christine Lohre  
Kostym: Lars Otterstedt  
Maskdesign: Linda Gonçalves  
Ljusdesign: Charlie Åström  
Komposition: Erik Hedin  
Dramaturgi: Janne Langaas  
Dramaturgi teckenspråk: Camilla Attestål  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye