Civil Rights Defenders

Polisen går på magkänsla – Civil Rights Defenders kommenterar JO:s granskning

Dela

Kroppsvisitationer görs på magkänsla och personer som bor eller vistas i så kallade utsatta områden utsätts för godtyckliga polisingripanden i större utsträckning än andra. Det visar JO:s granskning som släpptes igår. Civil Rights Defenders ser allvarligt på att de rättssäkerhetsgarantier som ska skydda personer mot obefogade tvångsåtgärder inte upprätthålls.

Civil Rights Defenders har under lång tid bedrivit påverkansarbete mot polisen och politiker för att motverka diskriminerande poliskontroller. Igår publicerades Justitieombudsmannens (JO) granskning av polisens användning av kroppsvisitationer och husrannsakan i fordon.

– En slutsats som kan dras av granskningen är att personer som bor eller vistas i så kallade utsatta områden utsätts för godtyckliga polisingripanden i större utsträckning än andra personer, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Litar "till sin känsla"

Granskningen som bygger på dokumentation från 650 ingripanden i fyra lokalpolisområden bekräftar Civil Rights Defenders analys av polisens användning av kroppsvisitation. Poliser litar i stor utsträckning “till sin känsla” vid bedömningen av om en kroppsvisitation bör genomföras snarare än att analysera de konkreta omständigheter som lagen kräver. Granskningen visar också att personer som bor eller vistas i så kallade utsatta områden utsätts för den sortens godtyckliga polisingripanden i större utsträckning än personer i andra områden och att endast 10–15 procent av polisens ingripanden resulterat i att ett vapen eller andra farliga föremål identifierats.

– Att så få polisingripanden resulterat i att vapen eller något annat farligt föremål identifierats bekräftar att godtyckliga polisingripanden utgör en ineffektiv metod för att förebygga och bekämpa brott, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Allvarligt ur ett rättssäkerhetsperspektiv

JO har utifrån underlaget inte kunnat uttala sig om huruvida ingripanden skett på diskriminerande grund. Man observerar dock att majoriteten av de som utsätts för kroppsvisitation är unga män med icke-europeiskt klingande namn och att många ingripanden sker i så kallade utsatta områden. Detta visar på att polisens arbetsmetoder i praktiken leder till strukturell diskriminering.

– Det som framkommit i granskningen är allvarligt ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Det behövs bättre lagstiftning och bättre arbetsmetoder inom polisen. Alla människor ska vara skyddade mot obefogade polisingripanden, oavsett var de bor, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders. 

Civil Rights Defenders ser positivt på att polisen har påbörjat ett arbete med att digitalisera polisers dokumentation av beslut om kroppsvisitation och att Polismyndigheten nu ska överväga att införa ett internt system för kvalitetsgranskning av beslut. Civil Rights Defenders har länge påpekat behovet av bättre arbetsmetoder för att undvika godtyckliga polisingripanden och bättre lagstiftning för att skydda människor mot diskriminerande polisingripanden.

Kontakta oss  

Civil Rights Defenders har många års erfarenhet av att bevaka frågan om etnisk rasprofilering och diskriminerande kontroller i polisens brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete. Våra juridiska experter finns tillgängliga för att kommentera JO:s granskning, bristerna i polisens arbete och hur detta tummar på rättssäkerheten.

Seminarium i höst 

Den 23 november arrangerar vi på Civil Rights Defenders ett seminarium i Stockholm med anledning av att Brottsförebyggande rådet (BRÅ) släpper en rapport i oktober om diskriminering i polisens arbete. Under seminariet kommer rapportförfattarna från BRÅ att medverka. Civil Rights Defenders kommer även att bjuda in Polismyndigheten att delta i seminariet för att diskutera rapportens slutsatser.

Nyckelord

Bilder

Aida Samani, Senior Legal Advisor, Civil Rights Defenders
Aida Samani, Senior Legal Advisor, Civil Rights Defenders
Ladda ned bild

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Civil Rights Defender of the Year 2024 – Ukrainian Mariia Sulialina documents grave violations against children25.4.2024 08:02:16 CEST | Pressmeddelande

The 2024 Civil Rights Defender of the Year Award goes to Mariia Sulialina, 27, head of the Ukrainian human rights organisation Almenda. Mariia Sulialina became a human rights activist when she was only 15. For many years she has fought tirelessly to hold accountable those responsible for the abuses committed against children during the war in Ukraine.

“Fler barn kommer att sättas i förvar” – kritik mot EU:s nya migrationspakt11.4.2024 13:12:34 CEST | Pressmeddelande

Igår röstades Europeiska unionens migrations- och asylpakt igenom i parlamentet efter flera års förhandlingar. Den undergräver rätten till asyl och kommer att leda till kraftigt ökat lidande för migranter och asylsökande, menar människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har granskat pakten. – Migrationspakten hindrar människor att söka och få skydd från krig och förföljelse. Fler barn och vuxna kommer att sättas i förvar och rättsosäkra asylprocesser kommer att öka, säger Martin Nyman, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Syrisk brigadgeneral inför rätta i Sverige11.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

På måndag inleds en rättegång i Stockholms tingsrätt mot en tidigare brigadgeneral i den syriska armén. Mannen står åtalad för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien och är den högst rankade militära tjänstemannen att ställas inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Rättegången är också den första i Europa att behandla krigsbrott begångna inom ramen för den syriska regeringens krigföring och handlar om urskillningslösa attacker som drabbat civila. Med nära 200 000 syrier i Sverige är målet relevant för många. Civil Rights Defenders finns därför på plats för att bevaka rättegången och kan kommentera målet utifrån ett folkrättsperspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye