Riksteatern

Rasism och kulturella krockar – Sverigepremiär för prisbelönta Nu är jag Medea

Dela

I kritiker- och publiksuccén Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. En föreställning som beskrivs som en övning i att acceptera det okända, omfamna ilska och tillåta sig att förlåta. Premiär den 1 oktober i Stockholm. 

Fotograf Berber Theunissen
Fotograf Berber Theunissen

I Nu är jag Medea får vi följa en uppväxt där skillnaderna mellan den västerländska och marockanska världen ger upphov till en rikedom av kultur, språk, religion, musik och mat ända tills de två världarna kolliderar. 

– Jag hade mycket ilska inom mig och fick ofta höra att jag var för mycket och för känslostyrd. Jag upptäckte Medea när jag läste Martha Nussbaums ”Ilska och förlåtelse” och bestämde mig för att omfamna min inre Medea, säger Khadija El Kharraz Alami. 

I ett nära möte med publiken och med en slående närvaro skapar El Kharraz Alami en kompromisslös, känslomässigt laddad resa. En story som berättas med humor, ungdomlig lätthet och med lika roliga som överraskande vändningar. 

– Vi lever i tider där jag tror att vi fruktar det okända. Med denna föreställning försöker jag uppmuntra till att och omfamna det som känns främmande och 

möta sig själva ur ett annat perspektiv, säger Khadija El Kharraz Alami. 

Khadija El Kharraz Alami står för ett nytt mycket spännande konstnärskap som Riksteatern är först med att introducera i Sverige. Nu är jag Medea vann KBC Young Theatre Prize 2018 på den stora scenkonstfestivalen Theater Aan Zee där juryn beskrev Khadija El Kharraz Alami  som en ”anmärkningsvärd och oförsonlig teaterpersonlighet”.  
 
Föreställningen spelas på engelska och är ett gästspel från Productiehuis Theater Rotterdam i Holland.  
 

Medverkande 
Khadija El Kharraz Alami  

Konstnärligt team 
Av och med: Khadija El Kharraz Alami  
Scenografi: John Thijssen  
Ljusdesign: Axel Dikkers  
Kostymdesign: Erik Bosman  
Konstnärligt stöd: Luk Perceval, Jip Vuik, Robbert van Heuven  

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye