Snittsvensken dricker 10 procent över de nya riktlinjerna
Trots en stor debatt kring Socialstyrelsens nya alkoholråd, som av många ansetts för låga, visar nya beräkningar från IQ att genomsnittssvensken dricker nära riktlinjerna. I genomsnitt dricker svensken 10 procent över den nya rekommendationen. Variationen mellan könen och olika åldersgrupper är dock stor.

– Det har varit en hel del upprörda känslor kring Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer kring alkohol, som många anser vara för låga. Det intressanta i vår genomgång är dock att de flesta åldersgrupper faktiskt ligger ganska nära råden, säger Mojtaba Ghodsi, vd på IQ.
Enligt Socialstyrelsens uppdaterade riktlinjer för alkohol[1] innebär en hög konsumtion 10 standardglas eller mer per vecka, eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle, en gång i månaden eller oftare. Samma gränser gäller för både män och kvinnor. Riktlinjerna riktar sig primärt till hälso- och sjukvården, men är det bästa tillgängliga mått som finns utifrån befintligt och uppdaterad forskning för vad som på en generell nivå är en riskabel alkoholkonsumtion.
10 standardglas per vecka motsvarar en årskonsumtion på 7,9 liter ren alkohol per person[2]. Samtidigt ligger svenskens årliga snittkonsumtion på 8,7 liter[3]. Det betyder att svensken i genomsnitt dricker 10 procent över gränsen för riskabel alkoholkonsumtion. IQ har, utifrån offentlig statistik[4], beräknat hur den riskabla konsumtionen ser ut i olika åldersgrupper.
23–24-åringar har den högsta konsumtionen med sina 10,6 liter, viket är 34 procent över gränsen för riskabel alkoholkonsumtion. Men även de i åldern 57–58 år har en hög konsumtion, 10,2 liter – vilket är 29 procent över gränsen.
I åldersgruppen 17–18 år är den beräknade konsumtionen 6,1 liter, 30 procent under Socialstyrelsens gräns. Det bekräftar bilden att dagens unga generation dricker mindre än tidigare generationer och är relativt måttfulla jämfört med andra åldersgrupper.
Det är stora skillnader mellan könen. I genomsnitt dricker män 43 procent över gränsen med sina 11,3 liter. Kvinnor dricker i linje med 17–18-åringarna med sina 6,0 liter. Den enda åldersgrupp av kvinnor som når över gränsen är 21–22-åringarna som dricker 8,4 liter, vilket är 7 procent över gränsen.
– Även om råden är riktade till vården, så upplever vi en stor efterfrågan från allmänheten på någon form av vägledning för vad som är en måttfull alkoholkonsumtion. Lite likt de råd som finns för kost och motion. Socialstyrelsens gränsvärden kan fungera som ett verktyg för människor att reflektera över sin konsumtion och underlätta medvetna val. Sedan får varje vuxen själv fatta sina egna beslut för hur de vill dricka, säger Mojtaba Ghodsi.
IQ har länge använt Socialstyrelsens riktlinjer i Alkoholprofilen där man kan testa sina alkoholvanor, samt erbjudas tips och verktyg om man vill förändra dem.
– Jag är övertygad om att den debatt som uppstått är positiv. Att vi diskuterar alkoholens plus och minus göra att fler får upp ögonen för ens egna dryckesmönster och att även mindre mängder alkohol kan påverka hälsan. Uppmärksamheten kan i slutänden leda till att fler får ett smartare förhållningssätt till alkohol, säger Mojtaba Ghodsi.
I bifogat faktablad kan du läsa mer om hur vi har gjort beräkningarna och vilka avgränsningar som finns.
[2] Läs mer om beräkningar och antaganden i bifogat faktablad
[3] CANs Monitormätningar, https://www.can.se/app/uploads/2022/10/can-rapport-212-alkoholkonsumtionen-i-sverige-2001-2021.pdf
[4] CANs Monitormätningar, https://www.can.se/app/uploads/2022/11/can-rapport-213-sjalvrapporterade-alkoholvanor-i-sverige-2004-2021.pdf
Nyckelord
Kontakter
David WahlundPressansvarigIQ
Tel:070-921 75 55david@iq.seMojtaba GhodsiVdIQ
Tel:0702-40 78 15mojtaba@iq.seBilder



Dokument
Länkar
Om oss
IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. Genom att skapa medvetenhet, eftertanke och engagemang kring det egna och andras drickande, bidrar vi till att minska alkoholens skador i samhället. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget.
Följ IQ
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IQ
Närmare 4 av 10 använder alkohol för att hantera stress30.11.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
Var fjärde svensk är mer stressade nu under hösten än övriga året, och närmare 4 av 10 har använt alkohol för att hantera sin stress. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av IQ.
Expertens tips för en bättre jobbfest27.11.2023 08:47:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det hög tid för julfest och julbord på många arbetsplatser. Alkoholens närvaro är i det närmaste självklar då året ska firas. Det behöver inte vara ett problem, men det är viktigt att arbetsgivare, chef och medarbetare funderar över alkoholens roll.
Expertens tips kring alkohol och unga under höstlovet26.10.2023 08:07:00 CEST | Pressmeddelande
Nästa vecka är det höstlov och halloween. 6 av 10 tonårsföräldrar tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol vid halloween och höstlovet. Däremot tror bara var tionde förälder att deras egna tonåringar dricker alkohol då, enligt en undersökning från IQ.
I dag har IQs TikTok-drama Ruset premiär12.10.2023 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpps första avsnittet av Ruset – en dramaserie om fylla, svek och kärlek, regisserad av Guldbaggevinnande Rojda Sekersöz. Serien har skapats på initiativ av IQ och släpps med ett avsnitt per dag de tio kommande dagarna. Ruset är Sveriges första dramaserie på TikTok. De fyra huvudrollerna spelas av Sabina Ddumba, Wilma Lidén, Fabian Penje och 19-åringe debutanten Juan Carlson.
Nollning källa till oro för studenter31.8.2023 08:03:00 CEST | Pressmeddelande
Närmare 7 av 10 (67 procent) unga, 16–23 år, som har varit med på nollning, upplever att de aktiviteter de deltagit i kretsat kring alkohol, och närmare var tredje (29 procent) känner oro för att bli pressad eller tvingad att göra saker mot sin vilja. Det visar en Sifo-undersökning som Kantar Public genomfört på uppdrag av IQ.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum