Riksteatern möjliggör residens för Europas framtida dramatiker och scenkonstnärer
Common LAB 2023 är ett europeiskt samarbete som erbjuder residens för några av Europas mest spännande scenkonstnärer. Efter en internationell utlysning och över 250 ansökningar, valdes åtta artister ut. Förhoppningen är att konstnärerna ska bredda gestaltningen av den europeiska verkligheten. Två av de åtta utvalda är svenskar och Riksteatern är en av fyra europeiska scenkonstinstitutioner som skapat residensprogrammet.
Residensprogrammet sträcker sig över sammanlagt åtta veckor i Paris, Stockholm, Kairo och Lissabon, med syftet att de utvalda konstnärerna genom sitt arbete ska bredda utbudet av samtida berättelser i Europa. De utvalda konstnärerna behandlar på olika sätt föreställningar om identitet och mångfald i ett föränderligt europeiskt samhälle. I gruppen finns också en representation av olika scenkonstdicipliner.
– Vi har valt ut åtta konstnärer som stod ut med sin originalitet i innehåll, angelägenhet och form. Jag hoppas att genom residenset kommer berättelser som överraskar oss, som får oss att lära oss något nytt om oss själva och som bryter mot gängse normativa uppfattningar om vår verklighet. Jag hoppas också att konstnärerna öppnar berättandet rent formmässigt, säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi.
Riksteatern har i flera år arbetat med nationella teaterresidens med syftet att hitta nya röster. Med Common LAB lyfts blicken internationellt genom samarbete med några av Europas ledande scenkonstinstitutioner.
Under residensperioden hos Riksteatern kommer artisterna att få ta del av resurser i form av rum och teknik men även genom föreläsningar, föredrag, workshops och masterclasses kopplade till deras egna konstnärliga arbete. För att de ska utöka sina nätverk kommer konstnärerna även att introduceras för den övriga svenska scenkonstvärlden i form av möten med kända koreografer, artister, regissörer och andra scenkonstinstitutioner.
De två svenskar som valts ut till residenset är skådespelaren, författaren och filmaren Nancy Ofori och dramatikern och dramaturgen Billie Willet. Sammanlagt kommer det ske tre Common LAB-utlysningar under en treårsperiod. Common LAB 2023 stannar i Sverige mellan 9 och 21 oktober. Projektet är medfinansierat av EU.
Huvudparter i projektet är Riksteatern (Sverige), Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis, MC93, (Bobigny, Frankrike), Théâtre National Wallonie- Bruxelles (Bryssel, Belgien), Alkantara(Lissabon, Portugal).
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seOm oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Audism genom livet – En föreställning som agiterar för dövas rättigheter9.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
I arbetet för att bekämpa audism har Riksteatern Crea och Sveriges Dövas Riksförbund ingått ett samarbete för att skapa en föreställning med avsikten att väcka debatt för dövas rättigheter. I Audism genom livet, gestaltas diskriminering och utmaningar som döva och hörselskadade möter under livets olika skeenden. Premiärvisning sker 23 oktober på Teater tre i Stockholm.
Internationell cirkuskonst utmanar naturlagarnas gränser7.10.2024 10:29:27 CEST | Pressmeddelande
I Goldbergvariationerna möts nyskapande jonglering, dynamisk akrobatik och magiska trick i en förtrollande blandning. Med en unik kombination av tjeckisk och fransk cirkuskonst utforskas sambandet mellan orsak och verkan, och utmanar naturlagarnas gränser i en värld där allt är möjligt. Premiär 9 oktober i Jokkmokk. Ett gästspel från Kompani Giraff.
TikTok-dansande demonstranter i Iran inspirerar konstgruppen Ful till ny dansföreställning3.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hösten 2022 avlider 22-åriga Jina Amini efter att ha gripits av Irans sedlighetspolis. Det utlöser landets största demonstrationer på 40 år. Konstgruppen Ful hyllar protesternas TikTok-dansade ungdomar med en maximalistisk dansföreställning om rätten till frihet. Ett samarbete mellan konstgruppen Ful och Riksteatern. Premiär 15 oktober i Malmö.
Ett äktenskaps interkulturella skav utforskas i ny pjäs av Irans hyllade dramatiker Amir Reza Koohestani30.9.2024 15:44:32 CEST | Pressmeddelande
När ett svensk-iranskt par låter sitt äktenskap skildras av en dokumentärfilmsregissör upptäcker de skav i relationen. Kulturella skillnader de tidigare upplevt som helt odramatiska, blir plötsligt laddade. Dokumentären är en nyskriven pjäs av den hyllade, iranske teaterskaparen, Amir Reza Koohestani. Premiär 11 oktober i Örnsköldsvik.
Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande
Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum