Riksteatern

Riksteatern möjliggör residens för Europas framtida dramatiker och scenkonstnärer

Dela

Common LAB 2023 är ett europeiskt samarbete som erbjuder residens för några av Europas mest spännande scenkonstnärer. Efter en internationell utlysning och över 250 ansökningar, valdes åtta artister ut. Förhoppningen är att konstnärerna ska bredda gestaltningen av den europeiska verkligheten. Två av de åtta utvalda är svenskar och Riksteatern är en av fyra europeiska scenkonstinstitutioner som skapat residensprogrammet.

Fotograf: Patrick Miller
Fotograf: Patrick Miller

Residensprogrammet sträcker sig över sammanlagt åtta veckor i Paris, Stockholm, Kairo och Lissabon, med syftet att de utvalda konstnärerna genom sitt arbete ska bredda utbudet av samtida berättelser i Europa. De utvalda konstnärerna behandlar på olika sätt föreställningar om identitet och mångfald i ett föränderligt europeiskt samhälle. I gruppen finns också en representation av olika scenkonstdicipliner.  
  
– Vi har valt ut åtta konstnärer som stod ut med sin originalitet i innehåll, angelägenhet och form. Jag hoppas att genom residenset kommer berättelser som överraskar oss, som får oss att lära oss något nytt om oss själva och som bryter mot gängse normativa uppfattningar om vår verklighet. Jag hoppas också att konstnärerna öppnar berättandet rent formmässigt, säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi.  
  
Riksteatern har i flera år arbetat med nationella teaterresidens med syftet att hitta nya röster. Med Common LAB lyfts blicken internationellt genom samarbete med några av Europas ledande scenkonstinstitutioner.   
  
Under residensperioden hos Riksteatern kommer artisterna att få ta del av resurser i form av rum och teknik men även genom föreläsningar, föredrag, workshops och masterclasses kopplade till deras egna konstnärliga arbete. För att de ska utöka sina nätverk kommer konstnärerna även att introduceras för den övriga svenska scenkonstvärlden i form av möten med kända koreografer, artister, regissörer och andra scenkonstinstitutioner.   
  
De två svenskar som valts ut till residenset är skådespelaren, författaren och filmaren Nancy Ofori och dramatikern och dramaturgen Billie Willet. Sammanlagt kommer det ske tre Common LAB-utlysningar under en treårsperiod. Common LAB 2023 stannar i Sverige mellan 9 och 21 oktober.  Projektet är medfinansierat av EU.  
  
Huvudparter i projektet är Riksteatern (Sverige), Maison de la Culture de Seine-Saint-Denis, MC93, (Bobigny, Frankrike), Théâtre National Wallonie- Bruxelles (Bryssel, Belgien), Alkantara(Lissabon, Portugal).

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Palestinske Amer Hlehel utforskar migration, trauma och den osynliga vardagen för flyktingar - urpremiär för Kusinerna 25 januari16.1.2025 14:19:35 CET | Pressmeddelande

I sin nyskrivna pjäs Kusinerna belyser den palestinske dramatikern och skådespelaren Amer Hlehel de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av migration och trauma. I en samtid där frågor om exil och integration ständigt debatteras, bjuder Kusinerna på en känslomässig resa genom kulturkrockar, identitet och familjeband. Premiär den 25 januari i Hallunda.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye