Riksteatern

Riksteaterns och Dramatens #jeanne vinner internationellt teaterpris

Dela

#jeanne vinner Grand Prix i Belgrade International Theatre Festival (BITEF). Festivalen är en av de största och mest prestigefulla europeiska teaterfestivalerna och har funnits sedan 1967. #jeanne är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko och regisseras av Anja Suša. Föreställningen har turnerat över hela Sverige med Riksteatern och spelar på Dramaten till och med den 31 oktober.

På bilden, från vänster: Rebecca Plymholt, Joel Valois, Mårten Anderrsson, Doreen Ndagire, Adde Huumonen
På bilden, från vänster: Rebecca Plymholt, Joel Valois, Mårten Anderrsson, Doreen Ndagire, Adde Huumonen Foto Markus Gårder

#jeanne utsågs i våras som enda svenska bidrag att visas på teaterfestivalen Belgrade International Theatre Festival (BITEF). Årets festival pågick mellan 3–10 oktober och presenterade åtta produktioner från Tyskland, Litauen, Grekland, Ungern, Burkina Faso, Serbien och Sverige. Den 10 oktober stod det klart att #jeanne tar hem Grand Prix. 

–Jag är stolt och glad över detta prestigefyllda pris! Detta är ett bevis på den höga kvalité av scenkonst vi har i Sverige och det känns fantastiskt att vi på Riksteatern kunde ta initiativ till att sammanföra teaterkonstnärer som Anja Suša och Ivana Sajko, säger Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef. 

#jeanne gestaltar en värld på gränsen till undergång. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? Genom denna historia, om den unga idealisten och om oss som idealiserar henne, får vi syn på vårt samhälles olika mekanismer. Musikern Adde Huumonen skapar i föreställningen ett ljudlandskap live genom bland annat elektroniska instrument och vatten.  

#jeanne hade urpremiär med Riksteatern i Lund den 4 mars 2023 och spelade därefter på sexton orter i Sverige och Finland. Den 26 augusti hade #jeanne premiär på Dramaten och spelar fram till 31 oktober. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Dramaten. 

Medverkande 
Mårten Andersson  
Per Burell  
Adde Huumonen (musiker)  
Doreen Ndagire  
Rebecca Plymholt  
Joel Valois  

 
Konstnärligt team 
Dramatiker: Ivana Sajko  
Översättare: Djordje Zarkovic  
Regissör: Anja Suša  
Koreograf: Damjan Kecojević  
Scenograf/kostymdesigner: Helga Bumsch  
Ljusdesigner: Emanuel Arvanitis  
Kompositör/ljuddesigner: Adde Huumonen  
Maskdesigner: Johanna Rönnbäck  
Regiassistent: Rosanne Berjawi  
Dramaturg: Eva-Maria Benavente Dahlin  
 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye