Riksteatern

Poeterna Lo Ragnar Lindström och Nino Mick åker på predikantturné om kropp, natur och Lucifers depression

Dela

Två av Sveriges mest fängslande poeter skapar tillsamman poesipärlan Lo Ragnar & Nino. I en föreställning uppdelad i två akter får publiken möta två olika sorters poeter som i sina verk rör sig mellan natur och kärlek i Västerbotten till sorgens helvetiska plågor. Premiär 25 oktober i Kalmar.

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick
Lo Ragnar Lindström och Nino Mick Foto: Märta Thisner

Första gången Lo Ragnar Lindström framträdde som poet, i ett punkhus i Skellefteå, var den förpoet till Nino Mick. Under hösten och våren ger sig poeterna tillsammans ut på en Riksteaterturné som sträcker sig från Jokkmokk till Falkenberg. 

– Vi lever i en värld där vi låtsas vara åtskilda naturen, men det är vi ju inte. I de här texterna utforskar jag kroppen och naturens samhörighet genom årstidsväxlingarna, hur vi inte kan värja oss för skiftenas inverkan på våra liv. Verket kretsar också kring en kärlek, om att bygga ett hem i en annan människa. Jag skriver alltid utifrån egna upplevelser, men jag känner ingen skyldighet att vara biografisk, säger poeten Lo Ragnar Lindström. 

I Lo Ragnar Lindströms text finns det också humor när den färdas genom tysta släktbesök i Norrbotten, eldar krut på byavägen och chockas av försommaren. Om Lo Ragnar Lindströms akt tar plats i naturen i norra Sverige utspelar sig Nino Micks akt i underjorden. Arvet från och uppgörelsen med kristen tro och kyrka är centralt i Ninos poesi. I dens verk är berättaren Lucifer, Guds avkomma, som förvisas ur hans åsyn.  
 
– Jag ville återknyta till mina tidiga diktvärldar som språkligt präglades av det kristna. Under skrivprocessen öppnades det som en telefonlina, en röst och en underjord bara vällde fram. Jag grät och skrev i en vecka. Att skriva fram Lucifer var mitt sätt att komma överens med delar av mig själv som jag själv förvisat. Min poesi är rent konkret en berättelse om att vara deprimerad som tonåring fast i biblisk språkdräkt, berättar poeten Nino Mick. 
 
Sommaren 2022 vann Lo Ragnar Lindström Aftonbladet Kulturs skrivartävling Min eld. Nino Mick blev svensk mästare i poetry slam 2013, tilldelades Svenska kyrkans kulturpris 2015 och utkom nyligen med den kritikerrosade romanen Vulcan. 

Medverkande 
Lo Ragnar Lindström   
Nino Mick   
 
Konstnärligt team 
Poet: Lo Ragnar Lindström   
Poet: Nino Mick   
Scenografi & kostym: Toni Tora Botwid   
Ljuddesign: David Gülich   
Dramaturg: Jani Lohikari   
Regiöga: Anna Novovic   
 
Producent 
Riksteatern 

Pressvisning
Lördag 21 oktober, klockan 15:00. Riksteaterhuset i Hallunda, Stockholm.
Kontakta pressansvarig för pressbiljett.

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye