Turistrådet Västsverige

Pressinbjudan: SM i mathantverk i Borås/Mathantverksdagar på Åhaga 17-18 oktober

Dela

17-18 oktober avgörs svenska mästerskapen i mathantverk i Borås. I samband med att 200 av landets främsta matproducenter gör upp om SM-titlarna anordnas också Mathantverksdagar på Åhaga. Media hälsas välkomna att närvara under båda dagarna. 

Foto: Molly Löfgren

Bakom evenemanget står organisationen Eldrimner, som är nationellt resurscentrum för mathantverk. SM-tävlingarna rymmer över 200 företag (rekordmånga!) som tävlar i hela 40 olika klasser inom kategorierna bageri, bär-, frukt och grönsaksförädling, charkuteri, fiskförädling, hantverksdryck, mejeri och övrigt mathantverk.

Mathantverkstorg och prova på-aktiviteter

I anslutning till SM-tävlingarna öppnas ett mathantverkstorg. Här kommer utställare att bjuda på alltifrån närproducerade ostar och lammprodukter till drycker och sötsaker. Dessutom blir det prova på-aktiviteter, nationell rekoring och ett spännande scenprogram med olika matpersonligheter.

- SM i Mathantverk är en fantastisk möjlighet att lyfta alla de skickliga, småskaliga producenter som är så viktiga för den svenska livsmedelsproduktionen. Att tävlingen i år anordnas i samband med Mathantverksdagarna på Åhaga ger konsumenter och producenter tillfälle att mötas vilket skapar relationer och ökar konsumenternas kunskap och förståelse för mathantverkets värden, säger Eldrimners verksamhetschef Ulrika Brydling.

Fokus på lokala råvaror

SM i mathantverk arrangeras en gång per år någonstans i Sverige. Senast evenemanget besökte Västra Götalandsregionen var 2012, då Göteborg var värdstad. Nu är det alltså Borås tur. Samarbetsparters till Eldrimner i detta projekt är Turistrådet Västsverige, Lokalproducerat i Väst, Sjuhäradsmat, Åhaga och Borås TME.

- Vi är väldigt glada att Eldrimner har valt att lägga SM i mathantverk och Mathantverksdagar på Åhaga i Borås. Med detta evenemang får vi ett strålande tillfälle att belysa den lokala maten i Västsverige, och hur vi genom vårt nätverk Smaka på Västsverige arbetar med att främja arbetet med hållbara lokala råvaror. Det finns dessutom många duktiga lokala producenter i Borås och Sjuhärad som i och med detta får extra uppmärksamhet, vilket är ytterligare ett plus, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare matturism Turistrådet Västsverige.

Praktisk information

Media hälsas välkomna vid SM i mathantverk och Mathantverksdagar på Åhaga i Borås (vägbeskrivning här). Evenemanget är öppet tisdag den 17 oktober mellan 11.00 och 19.00 och onsdag den 17 oktober 11.00-18.30. Kontakta Jill Axelsson Pabst på 070-8253955 eller på jill.axelsson@vastsverige.com för eventuella frågor. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastsverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Pressinbjudan: Årsmöte för Ett enat Bohuslän 8 mars7.3.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

På fredag den 8 mars är det dags för årsmöte inom Ett enat Bohuslän, en samverkan mellan kommuner, turistorganisationer och besöksnäringsföretag. På Ulkeröds Gård i Hedekas träffas kommunstyrelseordföranden, oppositionsråd, kommunchefer och turistchefer från samtliga kommuner i Bohuslän samt representanter för besöksnäringen och Turistrådet Västsverige. Media hälsas välkomna under hela eller delar av mötet.

Ljuskonstsuccén på Smögen förlänger turistsäsongen5.9.2023 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7-10 september är det återigen dags för ljuskonstfestivalen Island of Light att lysa upp omgivningarna på Smögen. I år kommer 14 av världens främsta ljuskonstnärer, däribland svenske Jacob Felländer, att presentera sina ljusverk, som på ett naturligt sätt bäddas in i den unika miljön. Evenemanget har sedan starten 2018 lockat tiotusentals besökare varje år– något som gynnar den lokala besöksnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye