Stora risker med regeringens politik för utländsk arbetskraft
Ny studie av regelverk för utländsk arbetskraft visar att regeringens politik kommer att innebära stora nackdelar för svenska företag jämfört med Finlands, Danmarks och Storbritanniens. I Gröna arbetsgivares rapport konstateras att dessa länder har ett lönekrav på 40–76 procent av medianlön, jämfört med de 80 procent som svenska företag ska betala från den 1 november. I ett andra steg nästa år förväntas kravet höjas till 100 procent, motsvarande 34 200 kronor i månaden.
Rapporten visar att bland lantbruksarbetare ligger 80 procent av den aktuella gruppen arbetskraftsinvandrare under 80 procent av medianlönen (27 360 kronor). Om regeringen väljer att gå vidare med sina planer höjs nivån till 100 procent nästa år, vilket medför att all utländsk arbetskraft från tredje land inom lantbruket kommer att hamna under lönekravet. Även inom skogsbruket är det många som kommer att hamna under nivån. I dag sätts lönenivåerna utifrån kollektivavtal som är slutna mellan fack och arbetsgivare.
- Om regeringen med försörjningskravet på 27 360 kronor underkänner parternas framförhandlade lägstalöner kan man fundera på hur de ser på den egna organisationen där till exempel Försvarsmakten idag betalar en lägsta lön på 22 000 kronor till sina soldater, säger Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare.
Undersökningen visar att företagen i Finland, Danmark och Storbritannien beläggs med relativt sett lägre kostnader än vad de svenska kommer att belastas med för att kunna anställa utländsk arbetskraft. Därutöver har de undersökta länderna infört olika undantag och snabbspår för att företagen ska kunna klara sin kompetensförsörjning. Undantagen har visat sig nödvändiga men innebär samtidigt ökad byråkrati och oförutsägbarhet för företagen.
- Det är en olycklig utveckling. Samtidigt som politiken säger att vi ska öka vår självförsörjningsgrad skapar man hinder för de gröna näringarna genom att öka kostnaderna i förhållande till omvärlden, säger Lena-Liisa Tengblad.
Regeringens beslut om försörjningskrav för utländsk arbetskraft från tredje land innebär i praktiken också ett ingrepp i den svenska partsmodellens tradition av att fack och arbetsgivare hanterar lönebildningen på den svenska arbetsmarknaden.
- Våra lant- och skogsbruk har på grund av den svaga kronan redan idag svårt att hitta den utländska arbetskraft som krävs för verksamheten. När det nu dessutom ska bli dyrare än våra kollektivavtla får vi samtal från medlemsföretag som inte vet hur de ska kunna bära lönekostnaderna, berättar Lena-Liisa Tengblad.
Gröna arbetsgivare vill att regeringen pausar utredningen om att ytterligare höja lönekravet och analyserar vilka konsekvenser det beslutade försörjningskravet på 80 procent av medianlön får, samt gör en noggrannare analys av konsekvenserna i förhållande till konkurrentländer.
Nyckelord
Kontakter
Johan GrauersKommunikationschefGröna arbetsgivare
Tel:+46 70-672 52 85johan.grauers@grona.orgDokument
Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna. Vi företräder 4 000 medlemsföretag med närmare 30 000 anställda inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. För djursjukvård är vi också branschorganisation.
Följ Gröna arbetsgivare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gröna arbetsgivare
Svenskt jordbruk uppmärksammas i budgetpropositionen13.9.2024 15:11:55 CEST | Pressmeddelande
Flera förslag i den kommande budgetpropositionen värnar lantbruket, bra tycker Gröna arbetsgivare, men samtidigt riskerar andra förslag motarbeta de gröna näringarna.
Satsningar i budgetförslaget gynnar livsmedelsförsörjningen4.9.2024 10:07:02 CEST | Pressmeddelande
Gröna arbetsgivare välkomnar regeringens budgetförslag om nedsatt arbetsgivaravgift för bolag med upp till två anställda. Det stärker många företag inom de gröna näringarna, inte minst inom lantbrukssektorn. Framåt uppmanas fler tydliga satsningar för att stärka den svenska basproduktionen inom jord- och skogsbruk, vilket också är avgörande för den gröna omställningen.
Joakim Wirén ny chefsekonom på Gröna arbetsgivare19.8.2024 07:57:00 CEST | Pressmeddelande
De gröna näringarna står inför betydande utmaningar som till exempel klimatförändringar och vår möjlighet att vara självförsörjande. Branscherna är avgörande för produktion av livsmedel och bioråvara, omsorg om vår natur, grönytor och våra djur. För att tydligare kunna visa på vilka förutsättningarna alla dessa arbetsgivare behöver har Gröna arbetsgivare anställt Joakim Wirén till en nyinrättad tjänst som chefsekonom.
En fungerande veterinär beredskap är viktig för Sverige2.7.2024 13:26:28 CEST | Pressmeddelande
Landsbygdsminister Peter Kullgren riskerar att missa en viktig resurs i den nya utformningen av en tillgänglig, hållbar och effektiv veterinär beredskap. Gröna arbetsgivare och Svensk Djursjukvård konstaterar att privata veterinärer har ett intresse av att bidra, men att dagens regelverk och processer gör det svårt att nå ändra fram till ett slutligt avtal med Jordbruksverket.
Den saknade konsekvensutredningen18.6.2024 07:19:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringens utredning om behovsprövad arbetskraftsinvandring innehåller en konsekvensanalys som helt utesluter de gröna näringarna. En seriös analys måste utgå från de kollektivavtalade löner som finns på svensk arbetsmarknad och vilka effekterna blir, även för de gröna näringarna. Därför presenterar Gröna arbetsgivare ”Den saknade konsekvensutredningen” som en bilaga till SOU 2024:15, vilken visar på allvarliga konsekvenser för företagen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum