Riksteatern

TV-spel inspirerar till nytt dansverk om kollektiv sorgebearbetning

Dela

Marit Shirin Carolasdotter är koreograf med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. I sitt nya verk Jarkelidh tar hon avstamp i det vakuum som uppstår av att berättelser gått förlorade genom generationerna. Inspirerad av ett TV-spel utforskas sorg hos såväl individ som kollektiv och hur ett gemensamt sörjande ska få ta plats. Premiär 29 oktober Luleå.

Foto: Anna Drvnik
Jarkelidh, Riksteatern 2023

Jarkelidh utforskar känslan av att inte ha tillgång till sina egna språk och kulturer. Men också förmågan att hela sig själv, återskapa banden till det förflutna och att hitta sin röst. I arbetet med dansverket har Marit Shirin Carolasdotter inspirerats av det spanska TV-spelet Gris som betyder grå på spanska. 
 
– Inspirationen från TV-spelet ligger i spelkaraktären som genomlever en smärtfylld upplevelse och förlorar sin röst. Spelarens uppgift blir att ta tillbaka rösten och med den alla färger som försvunnit från världen som är grå av sorg. Det är ingen adaption av TV-spelet men atmosfären i spelets ljusbild, narrativ och musik har varit en inspirationskälla för mig i skapandeprocessen, berättar Marit Shirin Carolasdotter. 

Jarkelidh är ett sydsamiskt ord som i samband med Marit Shirin Carolasdotters  dansverk syftar till vändning och förändring. I sitt verk arbetar hon med lament det vill säga en kollektiv sorgeprocess. I Jarkelidh utforskas den kollektiva sorgens olika stadier genom dansen. 
 
– Jag tänker på Jarkelidh som ett sätt att lamentera genom det som gått förlorat för att kunna ge chans till självreflekterande och kollektivt helande som vi behöver just nu. Det vi vill föra fram är att det är viktigt att lamentera igenom sorgen istället för att låtsas som att sorgen inte finns. I Jarkelidh finns en önskan om att gestalta konst som en helningsprocess, för en själv, men även tillsammans med andra, säger Marit Shirin Carolasdotter. 
 
Marit Shirin Carolasdotter är bosatt i Umeå. Hon har en magisterexamen i Internationell scenkonst på Stockholms konstnärliga högskola och har sedan sin examen arbetat som dansare i Europa. Hennes konstnärskap är politiskt kompromisslöst. På scen medverkar dansarna Linnéa Sundling och Sebastian Björkman. 
 
Medverkande
Linnéa Sundling   
Sebastian Björkman   
 
Konstnärligt team 
Av: Marit Shirin Carolasdotter   
Scenografi/kostymdesign: Erika Sjödin   
Kompositör/ljuddesign: Cicely Irvine   
Ljusdesign: Mira Svanberg   
 
Producent 
Riksteatern 

Pressvisning 
Torsdag 26 oktober, klockan 19:00. 26 oktober, 19:00, Dieselverkstaden, Stockholm.
Kontakta pressansvarig för pressbiljett. 

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye