Svenska kyrkan Norrköping

Hedvigs kyrka firar 350 år

Dela

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare. 

Foto: Tommy Hvitfeldt

Innan Hedvigs kyrka byggdes fanns en pampig kungsgård på samma plats, uppförd inom Vasaättens hov. Troligtvis har den nuvarande kyrkan byggts delvis på samma grund. Kungsgårdens huvudbyggnad beskrivs som ett slott i korsvirke med två torn, 300 fönster och portal med kungligt vapen. Men slottet förstördes i en stadsbrand år 1655 och förblev ödetomt. År 1663 donerades tomten istället till den tyska församlingen. 

Den 1 november år 1673, under allhelgona, invigdes kyrkan. I mitten av 1640-talet hade ca 150 tysktalande familjer flyttat till Norrköping för att bidra med värdefull yrkesexpertis inom till exempel järnbruk och vapenfaktori i ett växande Norrköping. Kyrkan var uppkallad efter änkedrottning Hedvig Eleonora, som också närvarade vid invigningen.

När ryska trupper brände ner Norrköping år 1719 stod i princip bara ytterväggarna kvar, men kyrkan renoverades och fick ny inredning. Om man bortser från den yngre inredningen kan man ändå anse att Hedvigs kyrka är innerstadens äldsta byggnad. Slutpunkten för den tyska församlingens historia sattes år 1814, då en tysktalande gudstjänst höll för sista gången. 

Norrköpings äldre befolkning kommer säkert ihåg kyrkan som vitkalkad, vilket den var fram till 1959. Den dåvarande stadsarkitekten Kurt von Schmalensee såg till att kyrkan återställdes till sitt ursprungliga intryck. Allra tidigast var den rödslamfärgad med påmålade vita skarvar, som skulle efterlikna tegel. 

I nutid används kyrkan, förutom till gudstjänster, dop, vigslar och begravningar även mycket som konsertkyrka, med sin tydliga och bäriga akustik och öppna kyrkorum utan mittpelare. 

Nu finns en ny utställning i kyrkan, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare, till att börja med på onsdagar - fredagar kl 11-14, med vissa undantag.

Kontakt: Annelie Tollerå, kommunikatör (kyrkans historia)
011-241064 / annelie.tollera@svenskakyrkan.se

Ulf Tellin, organist (nutida användning av kyrkan)
011-241435 / ulf.tellin@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Tommy Hvitfeldt
Ladda ned bild
Foto: Tommy Hvitfeldt
Ladda ned bild

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye