De vinner Damernas Värld Guldknappen 2023

Dela

Lisa Yang vinner Damernas Värld Guldknappen 2023. Swedish Stockings tilldelas Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2023, och vinnare av Knappnålen är Main Nué. Vinnarna tar traditionsenligt emot sina guldknappar och diplom under en intim ceremoni på Nordiska museet nu på fredag.

Foto: Weronika Bela/Damernas Värld
Foto: Weronika Bela/Damernas Värld

Damernas Värld Guldknappen 2023 tilldelas Lisa Yang 
Mjukt och tidlöst, men ändå vässat och i tiden. I snart ett decennium har Lisa Yang ständigt utvecklat sin personliga stil och under resans gång fått oss att älska kashmir lite extra mycket, till stor del tack vare hennes stilsäkra silhuetter och egenhändigt utvecklade tekniker. Hon förser oss med moderna, kvinnliga och sofistikerade plagg av hög kvalitet, och har hittat en stor publik även utanför landets gränser. Med design som passion och lönsamhet som ledstjärna navigerar Lisa Yang hela vägen fram till Damernas Värld Guldknappen 2023.

– Jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag hade vunnit. Främst för att det innebär ett erkännande i Sverige. Äntligen, säger Lisa Yang. 

Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2023 tilldelas Swedish Stockings
Swedish Stockings är ett skolexempel på hur ett tråkigt köp, som dessutom är dåligt för miljön, blivit en miljömedveten och modemässigt intressant investering. Av pet-flaskor och gamla fisknät skapar Linn Frisinger kvalitetsstrumpbyxor med högsta möjliga modegrad, som är som en enda stor positiv kraft i våra garderober. Swedish Stockings är en sann föregångare – och nu även en Guldknappsvinnare.

– Det känns som ett erkännande. Vi vill lyfta fram strumpbyxan som den perfekta accessoaren som är tillgänglig ekonomiskt för många och kan lyfta en hel outfit, säger Linn Frisinger, grundare Swedish Stockings.

Damernas Värld Knappnålen 2023 tilldelas Main Nué
Det är våra personliga drag, rynkor och ärr som gör oss unika. Kläder är inte helt olika, och Main Nué har visat oss att skavanker kan bli något väldigt speciellt och vackert. Lagningar ska synas, inte döljas. Med hjälp av virknål, sax, synål, tråd, garn och tyg ger Main Nué ärrade plagg ett nytt liv och stöper om dem till eftertraktat modeguld. Nu kan Alva Johansson och Maja Freiman addera en Knappnål till den samlingen. 

– Det är en bekräftelse på att vi är på rätt spår. Vi tror ju på det vi gör och har gott självförtroende i det, men det är ändå lätt att vackla och ibland känns det trögt. Då betyder sådan här uppmärksamhet mycket för att orka fortsätta, säger Alva Johansson.

Om priserna
Damernas Värld har sedan 1982 delat ut designpriset Damernas Värld Guldknappen till svenska designer. Priset instiftades för att främja, stödja och uppmärksamma svenskt mode. Årets vinnare prisas för sin förmåga att kombinera design, kvalitet och hållbarhet med att driva en framgångsrik affärsverksamhet inom modebranschen. Sedan 2010 koras även en vinnare av Damernas Värld Guldknappen Accessoar och från och med 2016 utses Damernas Värld Knappnålen för att belysa ung talang inom svenskt mode. Samtliga pristagare ingår nu i vårt gemensamma kulturarv och finns också representerade i Nordiska museets permanenta samlingar. Vinnarna får en guldknapp respektive en gyllene knappnål skapad av Bengt Liljedahl, som räknas till Sveriges främsta silversmeder. Mer information om priset och en förteckning över tidigare vinnare: damernasvarld.expressen.se/guldknappen

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Expressen

Gjörwellsgatan 30

www.expressen.se

Expressen är ett ledande mediehus i alla kanaler. Med redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar vi dygnet runt i mobil, sajt, tv, sociala medier och den tryckta tidningen.

Vår prisbelönta journalistik roar, oroar och förargar. Precis som den har gjort sedan starten 1944.

Följ Expressen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Expressen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye