Riksteatern

Sverigepremiär för sista delen i Gudlejonbelönade Christiane Jatahys skräcktrilogi

Dela

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med den sista pjäsen i sin trilogi. Efter tystnaden är en pjäs om motstånd berättad genom historien om två systrar och deras far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan. En föreställning som för samman teaterscenen med filmduken och fiktionen med verkligheten. Sverigepremiär 17 november i Stockholm.

Efter tystnaden, Riksteatern. Mitt i bild: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Efter tystnaden, Riksteatern. Mitt i bild: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina Foto: Thomas Walgrave

Christiane Jatahys trilogi är skapad mellan åren 2020 och 2023. En trilogi, The Trilogy of Horror, som reflekterar över hur sociala strukturer har möjliggjort framväxten av extremhögern i Brasilien. De två första delarna är skapade i Europa men i den sista delen har hon återvänt hem till Brasilien där hon i skapandeprocessen bara arbetat med brasilianska konstnärer. Efter tystnaden är baserad på den brasilianska författaren Itamar Vieira Junios bok Torto Arado
 
– Boken Torto Arado behandlar frågan om jordfördelning i Brasilien. Hur det är centralt för att förstå den sociala avgrunden och våldet mot människor med afrikanskt ursprung. En exploatering nära slaveri. Våldet mot ursprungsbefolkningar, inklusive förstörelsen av Amazonas berättas med djup mänsklighet och otroliga karaktärer, så jag tvivlade inte på att den boken skulle ligga till grund för skapandet av pjäsen, säger Christiane Jatahy. 
 
Efter tystnaden tar plats i en avlägsen del i nordöstra Brasilien, där dammet ständigt är närvarande, vatten är en lyx och det råder stor ojämlikhet i samhället. Land har länge tagits med våld från bönderna och det kräver, då som nu, många liv. Det är historien om två systrar, deras band med landet där de föddes och deras relation till sin far, en bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan.  
 
Friktionen mellan teater och film har legat till grund för Christiane Jatahys konstnärliga undersökande dom senaste 15 åren. Olika konstformer möts för att ge fler synvinklar, fördjupa relationer och bygga pjäsernas dramaturgi genom sammanvävning. Så också i Efter tystnaden. 
 
– Jag tror att teater alltid är politiskt, även när det inte talar direkt om politik. Det faktum att vi sitter tillsammans i ett rum och tänker på världen är politiskt. I mitt fall tror jag att i den värld vi lever i, inför allt som händer idag, är det omöjligt för mig att inte ta ställning. Genom min konst måste jag ta itu med frågor som jag tror är de mest angelägna att diskutera, säger Christiane Jatahy.

Medverkande
Med Gal Pereira, Juliana Franca, Caju Bezerra, Aduni Guedes  
På film Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina  

Konstnärligt team
Av Christiane Jatahy. Baserad på boken Torto arado av Itamar Vieira Junior publicerad av LeYa  
Regi: Christiane Jatahy  
Textbearbetning: Gal Pereira, Juliana Franca, Lian Gaia och Tatiana Salem Levy  
Scenografi/kostym/ljussättning: Thomas Walgrave  
Bildregissör: Caju Bezerra  
Kameraarbete: Pedro Faerstein  
Videosystem: Julio Parente  
Kompositör/ljuddesigner: Vitor Araujo och Aduni Guedes

Producent
Riksteatern i samarbete med Cia Vertice de Teatro (Rio de Janeiro) och Axis productions

Samarbetsproducenter
Schauspielhaus Zürich, Le CENTQUATRE-Paris, Odéon-Théâtre de l’Europe – Paris, Wiener Festwochen, Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa, Arts Emerson – Boston, Riksteatern- Sweden, Théâtre Dijon-Bourgogne CDN, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, Théâtre Populaire Romand – Centre neuchâtelois de arts vivants La Chaux-de-fonds, DeSingel – Antwerp, Künstlerhaus Mousonturm – Frankfurt a.M., Temporada Alta Festival de tardor de Catalunya and Centro Dramatico National – Madrid.

Christiane Jatahy is an associate artist of the CENTQUATRE-PARIS, à l’Odéon-Théâtre de l’Europe, Schauspielhaus Zürich, Arts Emerson Boston and Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa. Cia Vertice is supported by Direction régionale des affaires culturelles d’Île-de-France – Ministère de la Culture France.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Efter tystnaden, Riksteatern. Från vänster: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Efter tystnaden, Riksteatern. Från vänster: Gal Pereira, på film: Invånare i byarna Remanso och Lúna, Chapada Dimantina
Foto: Christophe Raynaud de Lage
Ladda ned bild
Efter tystnaden, Riksteatern H23. I bild Gal Pereira
Efter tystnaden, Riksteatern H23. I bild Gal Pereira
Foto: Christophe Raynaud de Lage
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Loran Batti gör regidebut med nyskrivet drama om förlåtelse och en pojkes väg ut från den svenska kriminalvården30.9.2024 10:32:26 CEST | Pressmeddelande

Låt mig bara gå handlar om förlåtelse, försoning och att hitta vägen tillbaka till livet. Skriven och regisserad av Loran Batti som sätter ljus på aktuella teman som våld och droger. Pjäsen visas i samband med att Riksteatern firar 60 år av teater för barn och unga den 1 oktober och turnerar under hösten för högstadie- och gymnasieskolor över hela Sverige. Urpremiär 4 oktober i Malmö.

Hyllad uppväxtskildring om cirkuslivets utmaningar och drömmar19.9.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

En sann berättelse om uppväxten i en cirkusfamilj i 1970-talets Finland. Siri på Spänd Lina är en hyllad föreställning som skildrar en bullrig tivolitillvaro, genom fattigdom och slit till hur Finlands första cirkus föds. En sann berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Turnépremiär med Riksteatern 4 oktober i Karlstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye