Hörselskadades Riksförbund

Nu avskaffas Fritt val av hörapparater i Stockholm:  ”Äntligen stopp för ett havererat vårdsystem”

Dela

Nu är det klart att Region Stockholm avskaffar det hårt kritiserade hörselvårdssystemet ”Fritt val” i januari 2025. Och Hörselskadades Riksförbund (HRF) jublar. 
– Lättnaden är enorm. I tolv år har vi stöttat och tagit strid för förtvivlade människor som hamnat i kläm i detta system. Nu ska det äntligen få ett slut, säger Agneta Österman Lindquist, distriktsordförande för HRF Stockholms län.

Agneta Österman Lindquist, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto: Peter Knutson/HRF
Agneta Österman Lindquist, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto: Peter Knutson/HRF

Nio av tio som provar ut hörapparater i Stockholms län köper dem privat. De får en "hörselcheck" från regionen, men betalar ofta tusentals kronor ur egen ficka – trots att de kan få hörapparater från regionen inom patientavgiften på 600 kronor.

Det här är följden av "Fritt val"-systemet. 

Har vilseletts 

Men nu sätter Region Stockholm stopp. I nästa vecka fattas beslut om att avveckla Fritt val-systemet. Om ungefär ett år försvinner hörselcheckarna, som har använts som morot för att sälja hörapparater. Istället ska det finnas ett ännu större, upphandlat sortiment, med hörapparater för alla behov. Ingen ska behöva betala mer än patientavgiften för att höra bättre.   

– Oj, som vi i HRF har kämpat och hoppats på det här, säger Agneta Österman Lindquist.
– I dag tänker jag på alla de stockholmare jag har mött som har vilseletts, som har köpt hörapparater dyrt, helt i onödan. Som har känt sig lurade. Det här är en seger också för dem. 

Mindre valfrihet

Stockholm ligger i botten i det Nationella kvalitetsregistret för hörselrehabilitering, som bygger på omfattande patientenkäter. Det dåliga betyget har ett direkt samband med Fritt val-systemet, bedömer HRF.

– Syftet med ”Fritt val” var att ge ökad valfrihet, men det blev tvärtom. Valfriheten reduceras ofta till val av prisnivå och hörapparattillverkarnas försäljningsintressen har ett direkt inflytande över hörapparatutprovningarna, säger Agneta Österman Lindquist. 

Stärker tilliten

Inte bara HRF, utan också Socialstyrelsen, Statens medicinsk-etiska råd och andra tunga instanser har kritiserat ”Fritt val”-systemet. De pekar särskilt på audionomernas dubbla roller, som både säljare och vårdgivare, som har inneburit etiska prolem och intressekonflikter. 

Men nu kan det ändras, hoppas Agneta Österman Lindquist:
– Avvecklingen av Fritt val bidrar till att stärka tilliten mellan audionom och patient, något som är ovärderligt.

Beslut om att avskaffa Fritt val fattas av Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm den 21 november. 

Presskontakt:
Ingvild Falkenhaug, kommunikationschef, tel: 070-536 22 43, e-post: ingvild.falkenhaug@hrf.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Agneta Österman Lindquist, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto Peter Knutson/HRF
Agneta Österman Lindquist, Hörselskadades Riksförbund (HRF). Foto Peter Knutson/HRF
Ladda ned bild

Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av världens största organisationer av och för hörselskadade. Vi arbetar för ett hörselsmart samhälle, där Sveriges 1,5 miljoner hörselskadade kan leva i full delaktighet och jämlikhet. Läs mer på  hrf.se 

Följ Hörselskadades Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hörselskadades Riksförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye