IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

IKEM välkomnar initiativen för mer kärnkraft

Dela

Tidösamarbetspartierna presenterar idag en handlingsplan för mer kärnkraft. IKEM välkomnar initiativet. Innovations- och kemiindustrin behöver tillgång till leveranssäker el till konkurrenskraftiga priser för att möjliggöra klimatomställningen.

Fotograf: Bengt Säll

IKEM:s medlemsföretag är beredda att göra de investeringar som krävs för klimatomställning, men då måste staten samtidigt kunna hålla minst samma tempo för att leverera den fossilfria el och energi som omställningen kräver.

– Bara omställningen i innovations- och kemiindustrin kommer innebära en elförbrukning som motsvarar all den hushållsel som används i dag. Vi välkomnar initiativet men menar att regeringen borde kunna sätta ett ännu mer ambitiöst mål. Varför inte tre storskaliga reaktorer senast 2030?, säger Nils Hannerz, näringspolitisk chef, IKEM.

Regeringens förslag:

  • Statens finansiella ansvar tydliggörs genom en riskdelningsmodell
  • En kärnkraftssamordnare tillsätts
  • Massiv utbyggnad av ny kärnkraft till 2045
  • Ny kärnkraft med total effekt motsvarande minst två storskaliga reaktorer senast 2035

– Självklart ska staten ta ansvar för elsystemet och dess utbyggnad. Elsystemet borde vara ett riksintresse menar vi. En annan viktig del är att säkerställa konkurrenskraftiga elpriser, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor, IKEM.

– Regeringen behöver se att det pågår en grön industriell revolution även i södra Sverige. Vi hoppas att man får till kärnkraftverk i närheten av det stora kemiklustret i Stenungssund, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor, IKEM.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Nils Hannerz, näringspolitisk chef IKEM
Ladda ned bild

Om oss

IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye