1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

Alexandra Charles är Årets hedersskaraborgare!

Dela

 Alexandra Charles är nattklubbsdrottningen och PR-konsulten som i många år arbetat för att främja kvinnors hälsa. Nu är hon också utsedd till Årets hedersskaraborgare, en utmärkelse som delas ut av Skaraborgs Akademi.

 Sedan 1998 har Skaraborgs Akademi delat ut utmärkelsen Årets hedersskaraborgare. Titeln har tidigare gått till bland andra Robert Gustafsson, Kronprinsessan Victoria, Jonas von Essen och förra årets pristagare Philip Jönsson. I år går titeln till Skaraborgsfödda Alexandra Charles, tidigare känd som nattklubbsdrottning, och som numera arbetar för kvinnors hälsa.

– Det känns väldigt ärofyllt och jag blev både glad och smickrad av att bli utsedd. Jag bodde inte så länge i Skaraborg, men jag har släkt där och min mans släkt har rötter i Kinnekulletrakten.

Startade Sveriges första moderna nattklubb

Alexandra Charles bodde sitt första levnadsår i Tidan, numera Skövde kommun. Hon flyttade senare både till Dalarna, Medelpad och sedan till Stockholm. När hon tog studenten fick hon ett stipendium för att resa till USA.

– Jag ville till FN. Jag ville vara där saker händer, där man kunde förändra världen till det bättre.

När hon träffade sin blivande man funderade hon på att studera till tolk, men istället bestämde sig paret för att öppna en nattklubb i Stockholm. Inspirerade av Londons nattliv slog de 1968 upp portarna till Alexandra’s, som kommit att kallas ”Sveriges första moderna nattklubb”, och som Alexandra drev fram till 1988.

Inspirerad av medborgarrättsrörelsen i USA

Efter 20 år i nattklubbsbranschen kände hon att det var dags att byta inriktning och började jobba som PR-konsult. Under tiden i USA hade hon upplevt medborgarrättsrörelsen och drog paralleller till de orättvisor som fanns även i Sverige. 

– Som ung företagare upplevde jag kvinnors ojämställdhet och att vi inte hade lika villkor. Det fanns inte många kvinnliga chefer och männen hade inte den bästa attityden på den tiden.

Samtidigt var Alexandras mamma sjuk, och Alexandra upplevde att mamman inte fick den uppmärksamhet och omsorg hon förtjänade. Alexandra fattade då beslutet att börja ägna sig åt kvinnors hälsa och startade 1,6 miljonerklubben, vars namn togs från antalet kvinnor över 45 år i Sverige på den tiden.

– Jag ville förbättra kvinnors villkor och ändra på den ojämlika vården. Inom den medicinska forskningen finns det en mall – så som mannen är, så är människan. Och så är det ju inte.

Kvinnors hälsa i fokus

Organisationen har nu funnits i 25 år och arbetar idogt med att förbättra villkoren för kvinnor inom vård, omsorg och medicinsk forskning. Sedan 2008 finns också 2,6 miljonerklubben för kvinnor från 25 år och uppåt. Runtom i landet håller organisationen föreläsningar, seminarier, webbinarier, hälsodagar och till och med hjärtgolf. Målet är att alla kvinnor ska få möjlighet att leva ett friskt, långt liv och må bra.

– Vi engagerar oss i allt som rör vår hälsa. Nya rön och kunskap om allt från motion, kost, vanor och sömn, till information om hjärthälsa, psykiska sjukdomar, stress, depression och ångest. När vi arbetar för att förbättra situationen behöver inte så många vara sjukskrivna. Via stiftelsen Kvinnor & Hälsa samlar vi också in pengar till forskningsstipendier med fokus på kvinnors sjukdomar. 

Har du någon favoritplats i Skaraborg?
– Läckö slott. Jag har upplevt många fina stunder där. Jag har flera gånger föreläst på Naturum och vi har anordnat både hjärtgolfen och hälsodagar vid Läckö. 

Alexandra Charles tog emot sitt pris som Årets hedersskaraborgare den 16 november under Skaraborgs Akademis helkväll på Högskolan i Skövde. Priset delades ut av Helena Stålnert från Skaraborgs Akademi.

Bildtext: Alexandra Charles och Helena Stålnert från Skaraborgs Akademi som delade ut priset.

Källa: Skaraborgs Akademi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Alexandra Charles och Helena Stålnert som delade ut priset
Alexandra Charles och Helena Stålnert som delade ut priset
Ladda ned bild

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?9.4.2024 15:19:18 CEST | Pressmeddelande

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar!

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!2.4.2024 14:03:37 CEST | Pressmeddelande

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus ! För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye