1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

En kväll för kvinnohjärtat i Luleå!

Dela

Nu är det dags för årets Woman in Red i Luleå, en kväll med kvinnohjärtat í fokus !

För 25 år sedan skickades kvinnor hem från sjukhuset med hjärtinfakt - för att deras symptom inte liknade männens. Har det blivit bättre? Hör Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog, professor och forskare på Karolinska Institutet, berätta. 

Woman in Red är en rikstäckande kampanj som samlar in viktiga pengar till forskningen på bland annat kvinnohjärtat.  

1998 bildades 1,6miljonerklubben för kvinnors hälsa av Alexandra Charles och har sedan dess outröttligt arbetat med att sätta fokus på den ojämlika vården. Kvällen ingår i föreningens kampanj "Woman in Red", WIR, som samlar in pengar till forskningen, särskilt hjärthälsan. WIR är en rikstäckande kampanj som pågår på 12 platser över hela landet under mars och april. En viktig del är föreningens stipendieverksamhet. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar man in pengar till forskare som arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

 18 april är det dags för WIR i Luleå och en av föreläsarna är Karin Schenck-Gustafsson, kardiolog och professor som var med och grundade föreningen tillsammans med Alexandra Charles.

Karin har ett unikt perspektiv på kvinnohjärtat och kvinnohälsan i stort och är också ordförande i föreningens stipendienämd. Visste ni att det fortfarande forskas främst på mäns kroppar och att kvinnor  därför är underrepresenterade i kliniska studier?  Det gör i förlängningen att kvinnor inte får effektiva läkemedel! 

-Redan i slutet av 80-talet, då jag var chef för hjärtintensiven på Karolinska sjukhuset, noterade jag att kvinnors hjärtinfarkt, inklusive symptom, skilde sig från männens och att hjärtinfarkten såg annorlunda ut på kranskärlsröntgen. Man hade inte heller förstått att hjärt-kärlsjukdom även var kvinnors vanligaste dödsorsak, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Ta chansen att träffa både en pionjär ocb en nestor inom kvinnohälsa!

 Kvällens andra förläsare är välkända Luleå-profilen Katarina Fallholm, som också är föreningens ambassadör. Hon kommer att berätta om de viktiga ”livsstilsverktygen”.

 Kvällen avslutas med en härlig modevisning. 

Tid: Torsdagen den 18 april – klockan 18.00 – 21.30 ca

Plats: Savoy, Storgatan 59, Luleå

  Vill ni bevaka kvällen eller intervjua Karin Schenck-Gustafsson? Hör av er till 

Katarina Fallholm, katarina.fallholm@telia.com

eller Anna Liljeberg ( se nedan)

Kontakter

Bilder

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

Äntligen hjälp för endometrios-drabbade?9.4.2024 15:19:18 CEST | Pressmeddelande

"Nu måste vården för kvinnor och män bli jämlik. Att alla män lär sig uttala ordet endometrios vore ett litet men viktigt steg på vägen". Det skrev statsminister Ulf Kristersson efter ett besök på Södersjukhuset i Stockholm, där han fick en inblick i hur den nya precisionskirurgin med robotar går till. 1,6miljonerklubben bjuder in till en lärorik kväll om endometrios - där du själv kan prova på hur roboten "da Vinci" fungerar!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye