Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholms stads besked om OS och Paralympics 2030

Dela

Kommunstyrelsenställer sig positiv till initiativet om en svensk kandidatur för Olympiska spelen och Paralympics 2030. Staden kommer att föra dialog med Sveriges Olympiska Kommitté och övriga relevanta parter samt underteckna en kommungaranti, kallat Municipality Guarantee. Kommungarantin utgör inga ekonomiska åtaganden och beslutet förutsätter att regeringen lämnar statliga garantier.

Fotograf: Peter Knutson Inga restriktioner

– Evenemang som OS och Paralympics är fördelaktiga för Stockholm och stockholmarna. De bidrar till turismen, främjar näringslivet, skapar jobb och gemenskap och inspirerar unga att upptäcka idrottens mångfald. När vi nu lämnar vår kommungaranti är vårt besked att evenemanget ska kunna genomföras på ett klimatmässigt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Sveriges Olympiska Kommitté SOK, Sveriges Paralympiska Kommitté SPK och Riksidrottsförbundet RF bedriver en svensk kandidatur för vinter-OS och Paralympics 2030. Internationella Olympiska Kommittén IOK förväntas innan årsskiftet meddela vilka kandidaturer som går vidare till processens avslutande fas. För att komma vidare till denna fas behöver den svenska kandidaturen garanti från kommuner, så kallad Municipality Guarantee.

Regeringen meddelade den 12 november att man är redo att gå vidare till nästa fas och pröva de närmare förutsättningarna för att lämna de statliga garantier som behövs, vilka är en förutsättning för stadens åtaganden.

Den kommungaranti som Stockholms stad avser att fatta beslut om är att betrakta som en viljeyttring från stadens sida att medverka i och stödja den fortsatta kandidaturen samt samarbeta med berörda myndigheter och aktörer. Stadens beslut är villkorat av att staten ställer ekonomiska och andra erforderliga garantier.

Nyckelord

Kontakter

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholms stöd till ukrainare står starkt22.2.2024 14:10:47 CET | Pressmeddelande

I veckan har det gått två år sedan Rysslands fullskaliga och folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Sedan krigets utbrott har närmare sex miljoner ukrainare tvingats på flykt. Tusentals av dem har kommit till Stockholm. Här har stadens samtliga verksamheter kraftsamlat och öppnat sina dörrar för gruppen – för inkludering, trygghet och för möjligheten att här påbörja ett nytt liv. Även i sommar ges möjlighet för barn och ungdomar från det krigshärjade Kiev att vistas på sommarläger i Stockholms skärgård.

Tekniska museet flyttar in i Tensta4.12.2023 10:40:44 CET | Pressmeddelande

Efter 100 år i innerstaden planerar stiftelsen Tekniska museet att öppna en filial i Tensta. Med fokus på kreativitet och lustfyllt lärande kring teknik och naturvetenskap vill museet skapa en plats som inspirerar en bredare grupp till en framtid inom teknik och innovation. Etableringen av filialen ligger i linje med Stockholms stads satsning Fokus Järva och bedöms bredda kulturutbudet för barn och unga och deras föräldrar i Järva. Stockholms stad kommer i nästa kulturnämnd besluta om etableringsstöd till filialen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye