Svenska Seglarförbundet

Fem seglare i den första OS-uttagningen inför Paris

Dela

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade på tisdagen 34 svenska elitidrottare som är klara för OS i Paris 2024. Bland dessa finns de fem seglarna Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (49erFX), Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson (470) och Josefin Olsson (ILCA) som nu kan inleda sina förberedelser och uppladdningar inför spelen som avgörs 26 juli-11 augusti 2024.

Vilma Bobeck, Rebecca Netzler
Vilma Bobeck, Rebecca Netzler

– Det känns stort att de första seglarna är uttagna till OS. Att vi redan nu fått förtroendet av SOK för fem seglare innebär att vi gjort ett bra arbete så här långt. De uttagna är alla bland de främsta i sin gren och gör allt för att kunna slåss om medaljer nästa sommar, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Vi är starka, kanske starkare än någonsin inför ett OS, men ödmjuka inför det arbete som vi måste göra innan vi står på startlinjen i Marseille.

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler började segla tillsammans 2022 och imponerade stort direkt, då de blev tvåa på EM i 49erFX i augusti 2022 och två månader senare vann de samma medalj på VM. Under 2023 har de hunnit med att ta en bronsmedalj på för-OS och sedan vinna guld på VM i överlägsen stil. Både 25-åriga Vilma och 28-åriga Rebecca gör sin olympiska debut i Paris (eller i Marseille där de olympiska seglingarna avgörs).

Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson började också segla tillsammans 2022 då 470 blev en mixad olympisk klass. Redan i april 2022 vann de världscupseglingarna, French Olympic Week, som var deras första stora regatta tillsammans. På hösten samma år seglade de hem ett guld på EM och de försvarade sitt EM-guld 2023.

Anton Dahlberg är 38 år och gör sitt femte OS i Paris. I Tokyo 2020 blev det en olympisk silvermedalj tillsammans med Fredrik Bergström. I samma spel kom Lovisa Karlsson, i sitt allra första OS, på 14:e plats i 470 tillsammans med Olivia Bergström. Lovisa Karlsson är 28 år.

Josefin Olsson gör sitt fjärde OS sommaren 2024 i ILCA 6 (tidigare Laser Radial). I Tokyo 2020 blev det ett olympiskt silver för 34-åriga Josefin, vid OS i London 2012 kom hon på 18:e plats och i Rio 2016 slutade hon sexa. Josefin har även två VM-medaljer på sin meritlista.

­– Vilma och Rebecca vann VM med marginal och kommer att vara en av favoriterna nästa år. Likaså tror vi att Anton i sin femte OS-start kommer att konkurrera om medaljerna, nu tillsammans med Lovisa i 470 mixed. Josefin Olsson vill också försvara sin medalj från Tokyo i hennes fjärde OS-start, vilket gör henne till vår överlägset mest meriterade seglare på damsidan genom tiderna, säger Magnus och fortsätter:

– Med drygt åtta månader kvar till OS har vi tre besättningar som med rätta siktar mot medalj. Men vi vet att för att komma dit återstår massor av arbete och smarta beslut på vägen. Men vi har ett starkt lag där alla ger allt, varje dag.

Sverige har ytterligare en nationsplats klar till OS 2024. Det är i Nacra 17 och kampen om en OS-biljett står mellan Emil Järudd/Hanna Johnsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar.

– Vi har två starka Nacra-team som har nivå för att bli uttagna idag, men bara en båt får delta. Vilken det blir vet vi inte förrän fram mot våren. De har med rätta också drömmar och ambitioner om att slåss i toppen, avslutar Magnus Grävare.

Bifogade bilder får användas fritt, redaktionellt. Fotograf: Daniel Stenholm 

Läs mer om den svenska truppen på SOK:s hemsida www.sok.se

Kontakter

Bilder

Lovisa Karlsson, Anton Dahlberg
Lovisa Karlsson, Anton Dahlberg
Ladda ned bild
Josefin Olsson
Josefin Olsson
Ladda ned bild

Svenska Seglarförbundet är tillsammans med en stor del av den övriga idrottsrörelsen i en fas av stark förändring. I idrottens strategi 2025 har vi tillsammans med andra förbund fattat ett gemensamt beslut om att vi ska verka för att alla som vill ska kunna idrotta i förening hela livet, med fokus på glädje och utveckling. I korthet innebär det att vi går från tydligt elitfokus till en vision om segling tillgänglig för alla, vilket betyder att vi vill att fler – med olika bakgrund och förutsättningar – ska upptäcka idrotten segling.

Vi jobbar brett via våra 100 000 medlemmar i 325 klubbar och ett 60-tal klassförbund som finns över hela Sverige för att stödja dem i deras verksamhet med allt från seglarskolor för alla åldrar, anläggningsfrågor, båtdelning, utbildning, träning, tävling, jämställdhet, inkludering och allt annat som tar oss mot vår vision och är i linje med vår strategi.

Vårt starka landslag SWE Sailing Team med 37 OS-medaljer har gjort oss till en av de mest framgångsrika sommaridrotterna på OS och våra seglare är viktiga förebilder och marknadsförare av vår idrott. Vårt nystartade Utvecklingslandslag ska inspirera fler till hållbar träning och utveckling för att på sikt fylla på med medaljkandidater.

Välkommen att följa vår spännande utveckling via våra pressmeddelanden, vår webb svensksegling.se, Linked In, Facebook och Instagram samt SWE Sailing Team på Facebook och Instagram!

Följ Svenska Seglarförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Seglarförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye